Megkezdődött a központi szúnyoggyérítés

központi szúnyoggyérítés

Megkezdődött a központi szúnyoggyérítés


Kedden megkezdődött a központi szúnyoggyérítés, ami főleg a lárvák elleni biológiai védekezésből áll. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain ötezer hektárnyi felületen, repülőgépről juttatja ki a készítményt.

Ezúttal granulátumot alkalmaznak, mivel idén a szokásosnál hamarabb kezdtek lombosodni a fák, és a folyékony szer nagy része így fennakadna a leveleken az ártéri erdős területeken. A szilárd halmazállapotú készítmény viszont áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát, és ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés menetét. A hetente frissülő program nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Így zajlik a biológiai gyérítés

Mint a szervezet írja, a biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A kisebb vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel, a nagyobb vízfelületekre pedig repülővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre.

Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi, azonban erre nincs mindig lehetőség. A légi kémiai szúnyogirtást ugyanakkor csak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ rendelheti el.

A Balatonnál már korábban elkezdődött

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete miatt a Balatonnál a szokásosnál egy hónappal korábban, április 8-9-én kezdődött a helyi szúnyoggyérítés, amelyet az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport koordinált.

Biológiai, légi szúnyoggyérítés 1100 hektáron történt, de a Balaton térségében 2500-3000 hektárnyi szúnyogtenyészőhelyet tartanak nyilván, amelyeket folyamatosan monitoringoznak. A térségben élő mintegy huszonnégy szúnyogfajból öt-hét az embert is támadó csípőszúnyog. Ezek közül néhány jelentősebb, a balatoni szezon szempontjából meghatározó faj szaporodását lehet megfékezni a korai biológiai beavatkozással.

Az idei helyzet ugyanakkor nem számít rendkívülinek, mert előfordult már olyan is, hogy március végén el kellett kezdeni a gyérítést. A szúnyoglárvák jövőbeni kelését és az újabb szúnyoggyérítések elrendelését még befolyásolhatják a további csapadékviszonyok és a hőmérséklet alakulása.

Forrás: MTI, kép: Szúnyoggyérítés a Balatonnál, forrás: MTI/Katona Tibor

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a szúnyogokról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük