Újra elért a madárinfluenza két vármegyét

madárinfluenza vírusa

A madárinfluenza vírusa újra felütötte a fejét


Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is megjelent a madárinfluenza vírusa, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma elhullott állatokból vett mintákban a kórokozó H5N1 altípusát mutatta ki. Az érintett állományokat felszámolják, és járványügyi nyomozást is elrendeltek.

A Békés vármegyei Tótkomlóson egy több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsödön nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban.

A gazdaságok körül a járványügyi hatóság kijelölte a három kilométer sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet, amit Békésben kiterjesztettek.

A Nébih ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet. A szervezet továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a madárinfluenzáról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük