Ezt tehetjük, ha fakivágást, bokorirtást látunk költési időszakban

Fakivágás és bokorirtás


A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fakivágás és bokorirtás súlyos természetvédelmi kockázatot jelent. Az elmúlt években sajnos egyre általánosabbá válik a gyakorlat, ami nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi és az erdőtörvényt is sértheti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és halálát okozhatja.

Így tehetünk bejelentést

Mivel a törvényi tiltás önmagában nem elég, rendkívül fontos, hogy ha ilyen pusztítást látunk, értesítsük a hatóságokat. Az MME összeírta, hogyan tehetjük ezt meg:

  • Készítsünk bizonyító fotót akár telefonnal.
  • A fotót csatoljuk egy néhány soros e-mail-hez, amit a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére küldünk. (Ezt a Google-ben megtalálhatjuk a település és intézmény nevével, például Budapest Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály.)
  • A bejelentést másolatként érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság címére is eljuttatni.
  • Önkormányzati érintettség esetén a levél címzettjei közé a polgármestert is érdemes felvenni.
  • A bejelentés megérkezéséről, majd a vizsgálat eredményéről a hatóság válasz e-mailt küld.
  • Ha nem jön válasz vagy az elutasító határozattal nem értünk egyet, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához fordulhatunk a fent leírt módon.
  • Ha gyors, szinte azonnali intézkedés szükséges, akkor az írásos bejelentés előtt vagy azzal párhuzamosan hívjuk telefonon a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot, és az őrszolgálatnak jelezve a problémát kérjük a segítséget.

Mindezt megtehetjük a fakivágás és bokorirtás mellett akkor is, ha bármilyen más természetkárosítást vagy ennek veszélyét látjuk, például partifecske és gyurgyalag partfal megsemmisítés, fehérgólya-fészek leszakadása, madarak áramütése, védett tőrösdarazsak elpusztítása .

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak.

Forrás: MTI, MME, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több fa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Magyarország híres fái | Fotókiállítás

Május 4-én, szombaton 13 órakor nyílik meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás a badacsönyörsi Folly Arborétumban, amelyen Magyarország híres…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük