Frissítés: hétfőn is melegrekordok dőltek meg

időjárási rekordok

Áprilisi időjárási rekordok


Gyűlnek az áprilisi időjárási rekordok is. Április 14-e, vasárnap után a 15-e, hétfő is új rekordokat hozott: megdőlt a hajnali és napi, országos és fővárosi melegrekord is. A legmelegebbet a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron mérték hétfőn. 31,4 Celsius-fok volt, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó melegrekord, a Csongrádon 1952-ben mért 27,6 Celsius-fok.

A fővárosban sem volt még ilyen meleg ezen a napon a rendszeres mérések kezdete óta. Az újpesti 26,8 fok a szintén 1952-es 26,2 fokos rekordot döntötte meg, amelyet Budapest Istvánmező állomáson mértek.

A pécsi Árpádtető meteorológiai állomáson éjszaka sem tudott lehűlni a levegő 18,3 fok alá, amivel megdőlt a hajnali melegrekord. A rekordtartó az a 16,7 fok volt, amit Pécs Egyetem állomáson rögzítettek 2018-ban.

Budapesten az éjszaka 15,2 fokig hűlt a levegő Zugligeten, amivel megdőlt a hajnali fővárosi melegrekord. Az eddigi rekord 14 fok volt, amit Soroksár állomása tartott 1956-ból, illetve Kamaraerdő 1952-ből.

Újabb hőségnap

Április 1-e után április 14-e, vasárnap újabb hőségnap lett, ami azt jelenti a csúcshőmérséklet meghaladta a harminc fokot, méghozzá a HungaroMet Facebook-oldala szerint nem is egy helyen. Ezzel az országos napi rekord is megdőlt, amit 1939-ben Túrkevén mértek: ez 28,7 fok volt. Az új rekorder Baja lett, ahol a Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson 31,2 Celsius-fokig melegedett a levegő, két és fél fokkal tovább a korábbi csúcsnál.


Baján egyébként a napi hőingás sem volt csekély, 25 fok.A fővárosban is szokatlanul meleg volt, a legmelegebb órákban Újpesten 29,8 fokot mértek, ami új budapesti napi melegrekord. Itt a korábbi rekord 27 fok volt, amelyet Csepelen jegyeztek fel 1939-ben.

Igen enyhe volt az éjszaka is, a Baranya vármegyei Bodán mindössze 15,9 fokig hűlt le a levegő, amely új országos hajnali melegrekord. A korábbi rekorder Gyöngyös és Kisbér volt 14 fokkal, ezt az értéket még 1989-ben regisztrálták.

Budapesten, a János-hegyen pedig a leghűvösebb órákban sem süllyedt 14,6 fok alá a hőmérséklet, ez új fővárosi hajnali melegrekord, eddig ezen a napon ugyanis a fővárosi rekordot 1939 óta Budakeszi erdőállomás tartotta, 14 fokkal.

Április 13-án,

szombaton szintén rekordokat hozott az április, megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is.

Országszerte nyáriasan meleg idő volt, a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházán 27,6 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, amivel új napi melegrekord született. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 27,5 fok volt, amelyet Orosházán, 1906-ban regisztráltak.

Budapesten, Újpesten 26,4 fokot mértek szombaton, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi melegrekord. A korábbi rekord 25,6 fok volt, amelyet Budapest Országút meteorológiai állomáson, 1939-ben regisztráltak.

Nem ez az első melegrekord a hónapban, április 9-én, kedden hajnalban Jánossomorja Hanságliget és Pápa Repülőtér állomáson egyaránt 15,7 fokot mértek, ami az erre a napra vonatkozó új hajnali melegrekord lett. A korábbi rekordot, ami 14,5 fok volt, 2016-ban mérték, Csengeren.

Április 7-én,

vasárnap az átlagos maximum-hőmérséklet 15,1 fok, ezzel szemben most 25,1 fok volt az átlag, tehát országosan pont 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Ezen a napon meg is dőlt a 37 éves fővárosi melegrekord: Újpesten 26,5 Celsius-fokot mértek. Az erre a napra vonatkozó korábbi fővárosi rekord 26,1 fok volt, amelyet Budapest Krisztina meteorológiai állomáson jegyeztek fel 1986-ban.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük