Mesterséges intelligenciával készült műsorvezetőt kapott a Delta

mesterséges intelligencia műsorvezető


Mesterséges intelligencia alkotta műsorvezető a Deltában


A Dunán futó tudományos-ismeretterjesztő műsor, a Delta új évadában új állandó műsorvezetőtársat kap Fejős Ádám: egy mesterséges intelligenciával életre hívott képi és nyelvi modellt, aki/amely a Bíró Ada nevet kapta feltehetően az első programozóta, Ada Lovelace-ra is utalva. (Bár amikor a műsorvezető azt mondja, hogy adásról adásra, akkor elgondolkodunk, hogy nem volt-e benne ez is a koncepcióban.)

A műsorvezető megjelenését, arcát és hangját egyaránt a mesterséges intelligencia hozta létre korábban már meglévő programokból, mondanivalóját pedig teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg. Mint Ada a bemutatkozásában elmondta, a legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy szépen beszéljen magyarul, a legújabb videós modellt pedig ahhoz, hogy megmozdulhasson.


Adának még van hová fejlődnie

Nem kell félni az MI-től?

Szűts Zoltán média- és digitális pedagógiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja az M1-en arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciát az ember alkotja és az ember irányítja. Az MI-vel foglalkozó szakember hangsúlyozta: a történelemben minden technológia felfordulással járt, csakúgy, mint a mesterséges intelligencia, de nem félni kell tőle, hanem kipróbálni, megérteni, hosszú távon pedig használni.

Mint mondta, az elmúlt évtizedben a digitalizáció kapcsán nagyon sokat beszélünk arról, hogy milyen módon alakul át a munka világa, és a mesterséges intelligencia az a trend, ami mindenképpen egy ugrást fog jelenteni. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája. Sőt! Ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Nyilván mindig kihívást hordoz egy technológiaváltás, mesterséges intelligencia esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként működik. Segítőként működik.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. “a mesterséges intelligenciát az ember alkotja és az ember irányítja”

    Vajon ez most jó vagy rossz hír? (Az atombomba jutott az eszembe. 🙁 )

  2. Nekem ijesztő- nem azért mert nem ismerem el a technikai fejlődés eredményeit, hanem mert újra eszembe jutott a korábbi cikk itt arról, hogyan értékeli majd egy algoritmus az élő működő emberi testről készített képeket…Biztosan vannak olyan területek, ahol kitűnően lehet alkalmazni . Az internet szolgáltatóm Vandájával “beszélgettem”- csak igen és nem válaszokat tudott értelmezni, aztán kezdhettem elölről egy élő emberrel az ügyfél szolgálatnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük