Ez az idei első nagyobb erdőtűz Spanyolországban

erdőtűz spanyolországban

Ez az idei első nagyobb erdőtűz Spanyolországban


A kelet-spanyolországi Tárbena közelében a felderítőrepülések alapján mintegy hatszáz hektárnyi zöld területen pusztítanak a lángok, amelyeket eddig nem sikerült megfékezni. Három tűzoltó is könnyebben megsérült az idei első nagyobb erdőtűz oltása közben, amelyben háromszázan vesznek részt, tizenöt tűzoltóegység mellett a hadsereg speciális egységének tagjai is. A levegőből nyolc repülőgép és helikopter segíti az oltást.


Elővigyázatosságból száznyolcvan embert kitelepítettek, egy közeli kulturális központban biztosítottak nekik szállást, ám többségük nem vette igénybe, és inkább rokonoknál, barátoknál szállt meg. A hatóságok úgy tudják, hogy ingatlanokban eddig nem keletkezett kár.

Francisco Javier Molines polgármester újságíróknak elmondta: reméli, hogy a következő órákban sikerül megfékezni a lángokat, mivel javult az időjárás, elült a szél, és így lassabban terjed a tűz.

Az erdőtűz feltehetően mezőgazdasági égetésből keletkezhetett, gyors terjedéséhez a szél mellett hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérséklet és a tartós csapadékhiány.

Spanyolországban 2023-ban 89 ezer hektár zöldterület égett ki erdőtűz miatt, 66,7 százalékkal kevesebb mint 2022-ben. A múlt évben 7700 tűzeset történt, ebből 20 volt 500 hektárt meghaladó nagyobb tűz.

Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

erdőtüzek

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új feladatot kaphatnak az európai műholdak

Az Európai Bizottság erdőmegfigyelő rendszer kiépítését javasolja, amely műholdak segítségével követhetné nyomon a kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük