Április 1-én hőségnapot regisztráltak

nyárias tavasz

Nyárias a tavasz


Kelebián 30,2 Celsius-fok volt hétfőn kora délután, ez pedig azt jelenti, hogy idén április 1-jén volt az első hőségnap – közölte a HungaroMet Zrt a Facebook-oldalán. Az előzetes adatok alapján jócskán megdőlt az erre a napra vonatkozó melegrekord, és máris megvan 2024-ben az első hőségnap.

Hőségnapnak azt nevezik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 30 Celsius-fokot.

Az erre a napra vonatkozó korábbi melegrekordot Körmenden mérték, 1989-ben, akkor április 1-jén  27,7 fokot regisztráltak.

Júniusi idővel indul az április

Mint a HungaroMet a Facebook-oldalán írta, június elejét idézte a hőmérséklet hétfő hajnalban, és “egészen elképesztő” minimum-hőmérsékletek születtek április első óráiban, Jászszentlászlón nem volt hűvösebb 17,4 Celsius-foknál, és “a leghidegebb zugban”, Zabarban is több fokkal enyhébb volt a reggel az ilyenkor szokásosnál, ott 7,3 fokot mértek hétfő hajnalban.

A minimum-hőmérsékletek hétfői országos átlaga 13,3 fok volt, ez gyakorlatilag június eleji átlagértéknek felel meg. 1991-2020 között április 1-jén a napi átlagos minimum-hőmérséklet 2,89 fok körül alakult.

Vasárnap is rendkívül meleg volt

Március 31-én, húsvét vasárnapján is folytatódott a rendkívül meleg, nyárias időjárás, három új melegrekord is született – közölte a HungaroMet Zrt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Napkoron a leghűvösebb órákban is csak 16,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó, országos hajnali melegrekord. A korábbi rekord 15 fok volt, amelyet 1926-ban mértek Kaposváron.

A fővárosban is megdőlt a hajnali melegrekord: Zugligeten nem süllyedt 14,5 fok alá a hőmérséklet. Az új rekord csaknem két fokkal magasabb, mint a Budapest Országút állomáson 1926-ban feljegyzett 12,6 fokos eddigi rekord.

Emellett a fővárosban megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekordja is vasárnap: Pestszentlőrincen 25,1 fokot mértek, ez egytized fokkal volt magasabb, mint a Ferihegyen 1989-ben regisztrált 25 fokos rekord.

Februárban szintén rengeteg melegrekord dőlt meg, és a március is hasonló szellemben kezdődött, emellett egy szélrekord is megdőlt.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük