Mit kap húsvétra a természetbúvár?

Mit kap húsvétra a természetbúvár?


Amint egyre sokoldalúbbak a kutatásaink a birtokon, egyre több és több segédeszközre van szükség, úgy a lepkészethez, amint a kétélűek vizsgálatához is, így aztán a húsvéti nyúl dolga roppant könnyű, sosem volt még könnyebb! Nem sokat kell totojázni, mit hozzon. Olyan bőséges a választék, hogy a Mikulással együtt sem tudnának minden szükséges kutatási eszközt, természetvédelmi csetreszt, minden a rezervátumnak szükséges cuccot leszállítani.

Van persze sonka és jóféle torma, rántott hús, egy kicsi sütemény, de 2024 húsvétját egyértelműen a természetbúváros gezemicék jellemzik leginkább.


Az UV-izzó csütörtökön érkezett meg, a terrárium, a kis merítőháló, meg a kék vászon szombaton. A terráriumot két célból szereztük be. Egyrészt éjjeli lepkék nappali fotózására, de aztán már vasárnap kiderült, hogy más módszerrel sokkal egyszerűbb őket fényképezni. Másrészt kétéltűek, főként békák és ebihalak fényképezésére. Vasárnap el is készültek az első békafotók, de azt reméljük, hogy ebihalakról tudunk olyan képeket lőni, ami alapján határozhatók lesznek, és így pontos képet alkothatunk az itt élő fajokról és a fajok közötti arányokról is. A kék vászon szintén éjjeli lepkék kísérleti fotózására való, amint a szürke kerámialapot is voltaképp a Cenweb kapta fotózáshoz.

Zegzugos púposszövő 2024.03.30-án, immár kék vásznon. Új fajunk a birtokon! Éjjeli lepkékről alapvetően kétféle fotót találunk: általában fehér vásznon fotózzák őket vagy növényzeten, nappali pihenőhelyen. Keresem azokat a lehetőségeket, hogy az éjjeli lepkék fotózásába (akár dokumentálásába is), hogyan lehet némi színt, némi változatosságot vinni. Figyelembe véve a Cenweb adottságait is. A Cenwebnek a sötét alapok állnak jól, így sötétkék. sötétzöld és fekete hátterekkel fogunk kísérletezni. Mindezt el kell vinni egy olyan színvonalra, hogy a fotók megállják a helyüket egy jövőbeli könyvben, ami a birtokról és annak élővilágáról szól.

Új fajunk a vörös csipkésbagoly is, szintén már kék vásznon. | Fotó: Centauri

Húsvétra megérkezett

és bevetésre került mindkét lepkészeti izzó, kerültek hozzá zsír új vásznak, fehérek elsősorban, de kísérleti fotózáshoz még kék vászon is, és persze elkészültek az év első nektárjai, a fügepürével bolondított Baranyi lepke csali. Ami egészen frissen érkezett, nagyszombaton, az egy kis merítőháló (ez már főként a Rana projekthez kell, a békák vizsgálatához), meg egy kicsi terrárium. Kaptunk a nyúltól egy sötétszürke kerámialapot is, szintén kísérleti fotózáshoz.


Egyelőre az Angolkertben a háznál a teraszon és a Nagykarámon lámpázzuk a lepkéket, de a tervek szerint lemegyünk majd a völgybe is, ha lesz hozzá elég hosszabbítónk. | Fotó: Centauri

Ami a legszebb: valamennyi eszközünket azon nyomban, még szinte „forrón” be is vetettük, többek között ennek köszönhetően találtunk meg legalább egy, de lehet, hogy kettő levelibéka-szaporodóhelyet, sőt: meglepően hamar jutottunk el oda, hogy a birtokon élő kétéltűek fotózása is megkezdődött.


Szabadtéri labor és stúdió, itt még lepkék fotózásához. | Fotó: Centauri

Két éjjeli lepkefaj (nyárfa-púposszövő és vörös csipkésbagoly) alszik a tárolóedény peremén, én meg felkészülök a fotózásukhoz. | Fotó: Centauri

Lepkefotózás után felkészül a terrárium arra, hogy átalakuljon akváriummá és békafotózás alkalmatossága legyen. | Fotó: Centauri

Ez már a húsvéti nyúl akváriumában készült a húsvéti békákról. Ez a fotó jó lesz majd a levelibéka képességeiről szóló cikkhez, itt remekül látszanak a tapadókorongok. | Fotó: Centauri

Kicsi, de fontos kellékek ezek. Apró lépések a nagy ugráshoz. Köszi, Nyúl!  

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Jó vagy a Nyúlnál, úgy látom! 🙂 Kitalálja, hogy mire vágysz.
    Kár, hogy olyan messze van a Mikulás! Kellene a kettő közé valami. Vagy valaki(k)…

  2. Milyen jó, hogy a Nyuszi kitalálta a kívánságaidat, köszi Nyuszi 🤗🐰
    …esetleg egy hosszabbító …🐰

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük