Ez elképesztő: húsvéti porvihar képekben!

Ez elképesztő: húsvéti porvihar képekben!


Reggel már beszámoltam arról, hogy a tegnapi napot, kicsit bővebben mérve 2024 húsvétját bátran odarakhatjuk az éghajlati fordulópontok sorába, mert olyan, hogy a szaharai por ne csak a kocsik szélvédőjén jelenjen meg, hanem csökkentse a látótávolságot, időnként marja a torkunkat, fullasszon kicsit, érezzük a szárazságát, azt a jellegzetes forró „homokozószagot” az orrunkban, ilyen még nem volt soha.

Bőséges cikket írtam reggel

minderről, de fotót sajnos nemigen tudtam hozni, mivel tegnap nem értem rá, ma hajnalban pedig még nem tudtam:

a húsvéti porvihar folytatódni fog húsvét hétfőn is.


Így aztán fogtam magam, és tettem egy kisebb túrát, hogy megfotózzam közös sorsunk, közös új jövőnk első porviharát.

Időközben Mara is nyomozásba kezdett és megdöbbentő adatokat talált a húsvéti porviharról (ezeket majd ő adja közre), így most azt is tudjuk biztosan, hogy nem én dimenzionálom túl a jelenséget.


Egy közeli napelempark tábláin is látszik már bizonyos szögből, hogy megült rajtuk a szaharai por, és sárgásak, rózsaszínesek lettek. Sajnos nem tudtam olyan fotót készíteni, ami igazán visszaadná ezt. | Fotó: Centauri
A távoli homályba vesző füzek nincsenek egy kilométerre sem. | Fotó: Centauri

Valóban: irgalmatlan mennyiségű szaharai por jelent meg a légkör alsó rétegeiben. Korábban többnyire magasan vonult, és csak a csapadék hozott le belőle valamit.

Mint azt ma megtudtam, a por nem egy könnyű fotótéma, és

gyakorlatom sincs a „porfotózásban”.

Ez a porvihar köztes állapotot képvisel a láthatatlan por, és a látványos sűrű porködök között. Ha közeli témát fotózunk, semmi sem látszik belőle, de ha már 400-500 méterre fókuszálunk, olyan lesz a kép, mintha rendkívül párás volna a levegő. Pára azonban nincs, annál több por.  


Néhol pár száz méteren belül is érzékelhető a por: homályosság, tompa fények, tompa színek. | Fotó: Centauri
Ha kicsit távolabbi dombvonulatokra vetjük a tekintetünket, akkor már nagyon látványos, ahogy porban úszik az egész táj. Néha még a por mozgását is látni. | Fotó: Centauri
Egy közeli 500-600 méterre lévő fenyvesről sem lehet “éles” képet lőni, annyi por van itt is. | Fotó: Centauri
Ez a kép érzékelteti a legjobban, hogy nem párásságról vagy borússágról van szó. A közeli vetés ragyogóan zöldell, ahogy ebben az időszakban még a távoli domboknak és erdőknek is kellene, de egy kicsivel odébb az erdők már sokszor kissé sárgás ködbe vesznek, míg a távoli domboknak már csak az árnyéka látszik át a porfelhőn. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több blog

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Legszebb emlékeim : Amikor még láttam

…szótlanul mentünk volna egy darabig, kézen fogva, rettentő nagy titokkal a szívünkben, megszegve minden szabályt, pokolian félve, hogy kitudódik szőrnyű tettünk…Tovább

2 hozzászólás

  1. Éppen most olvasom, hogy a por máraz alsó légrétegekbe is bekerült.

  2. MI is láttuk a porfelhőt, mintha pára ült volna a horizonton.Sopronból jöttünk haza késő délután.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük