Figyelmeztetést adtak ki a por miatt

figyelmeztetés por

Figyelmeztetés por miatt


A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, ennek következtében országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, szálló por) koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Facebook-oldalán.

Tájékoztatásuk szerint a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, és légúti irritációt, köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció is.

Az NNGYK javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek – a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek – csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban a  munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet. A kitettség csökkenthető védőmaszk viselésével.

A meteorológiai előrejelzés alapján a késő délutáni órákban csapadékzóna érkezik a Dunántúlra, melynek köszönhetően javulás várható a levegőminőségben.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még többet a porról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Nem mindenki búcsúzhat a portól

Az elmúlt napokban a szaharai porfelhő Észak-Afrikából Ázsia és Európa egyes részeire is elterjedt, és egészen Észtországig és Finnországig jutott. Mi szerencsére…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük