Mennyire veszélyes valójában a porhelyzet?

légköri por

Mennyire veszélyes valójában a légköri por?


Sokan tapasztalhattuk az elmúlt napokban, hogy az orrunkat, szánkat homok tölti meg, a látóhatár pedig olyan volt, mintha köd ereszkedett volna rá.

Az Időkép szerint Sopron környékén tegnap veszélyessé is vált a levegőminőség a magas szállópor (PM10) koncentráció miatt, mára pedig országszerte magassá vált a szálló por koncentrációja. A szeles idő és az átkeverő légmozgások hatására a porból a talajközeli légrétegekbe is bőven jutott, a szálló por koncentrációja országszerte az egészségügyi határérték fölött alakul.


Forrás: https://legszennyezettseg.met.hu/

Mint a MetNet írja, több légszennyezettség-mérő állomás műszerein látszódott, ahogy emelkedett a porkoncentrációt is mutató PM10-érték. A levegő jelenleg is több helyen erősen szennyezett.


Sopronban például így alakult a PM10, forrás: https://legszennyezettseg.met.hu/

Ma még nagy mennyiségben érkezik dél felől a szaharai por térségéünkbe, ami azon kívül, hogy elhomályosítja a napot, valamint sivatagi hangulatú napkeltéket és naplementéket okoz, sáros eső formájában mosódhat ki a légkörből és okozhat kellemetlen perceket az autósoknak. Ma éjjel sokfelé lehet erre számítani. Jó hír viszont, hogy holnapra az átvonuló hidegfront mögött kitisztul a légkör, a hét hátralévő részében a mostanihoz mennyiségű por már nem jön Afrika felől.

A mediterráneumban még súlyosabb volt a helyzet

A szaharai por miatt több mediterrán országban, például Görögországban és Máltán is a határérték tízszeresére hágott a légszennyezettség. A múlt héten egyébként már a mostanihoz hasonló porfelhő borította be az Ibériai-félszigetet, mint az a Kopernikusz szolgálat március 22-i felvételén is látható.


Európai Unió, Kopernikusz, Sentinel-2

A Sentinel-3 műhold március 28-i felvételén látszik, ahogy a porfelhő Dél-Olaszország, Málta, Görögország, Líbia és Tunézia felett lebeg.


Forrás: Európai Unió, Kopernikusz, Sentinel-3

Krétán egészségügyi riasztást adtak ki a levegőben szálló, köbméterenként 50 mikrogrammot jóval meghaladó porrészecskék miatt. A légzőszervi problémákkal küzdőknek, a kisgyermekeknek és az időseknek azt tanácsolták, hogy lehetőség szerint maradjanak beltérben. Egy görög lakos szerint olyan, mintha a levegő tele lenne pudingporral.

Máltán szerda reggel a részecskeszint elérte az 514 mikrogrammot köbméterenként, a határérték átlagosan 45 mikrogramm 24 óra alatt.

180 ezer tonnányi légköri por

A por narancssárgára színezte az égboltot Franciaországban, Svájcban és Dél-Németországban is. A DW cikke szeirnt, évente 60-200 millió tonna ásványi por száll fel a Szaharából a légkörbe, és míg a nagyobb részecskék gyorsan visszahullanak a Földre, kisebb porszemek néha több ezer kilométert is képesek utazni.

A svájci AirCHeck légszennyezettség-ellenőrző szolgálat magas szennyezettségi szintet jelzett az ország délnyugati és északkeleti részén húzódó folyosón. Roman Brogli, az SRF svájci műsorszolgáltató meteorológusa szerint mintegy 180 ezer tonnányi port mértek, ami körülbelül kétszer anniy, amint az az elmúlt évek hasonló porviharai során jellemző volt.

A francia hatóságok is bejelentették, hogy egyes területeken a légszennyezettség átlépte a határértéket, a Földközi-tenger partján fekvő Herault megyében arra figyelmeztették a lakosokat, hogy tartózkodjon az intenzív fizikai tevékenységektől a szabadban.


Miért van ilyen sok porvihar?

A Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának februári cikke szerint egy új, spanyol tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre gyakoribbá, és egyre nagyobb szabásúvá válnak a szaharai porbetörések. A 2020-től 2022-ig tartó időszak február-márciusában a Földközi-tenger nyugati része és az euroatlanti térség fölé sokkal több szaharai por érkezett, mint korábban, néhány porbetörés pedig “olyan hosszú ideig tartott, amilyet soha korábban nem regisztráltak”, és amelyet több nemzetközi operatív szerv és kutatóintézet “kivételesnek” minősített.

Az elemzés szerint a 2020-2022-es telek során a korábbi évekhez (2003-2019) képest egyértelműen megnövekedett a por koncentrációja és a maximális magassága, ugyanakkor mindez nagyfokú változékonyságot is mutat.

Ennek egyik oka, hogy 2020 óta radikálisan emelkedik a mediterrán térség hőmérséklete, és az észak-afrikai magreb országokban tartós aszály figyelhető meg, mindez pedig hatással van a légköri cirkulációra is.

Mint az NNGYK figyelmeztetéséből kiderül, a légköri por az egészségre is veszélyes lehet, azt meg már mi tesszük hozzá, hogy ez a mostani esemény jó eséllyel újabb mérföldkő a klímaváltozás útján.

Forrás: Időkép, MetNet, Independent, DW, Copernicus, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Nem mindenki búcsúzhat a portól

Az elmúlt napokban a szaharai porfelhő Észak-Afrikából Ázsia és Európa egyes részeire is elterjedt, és egészen Észtországig és Finnországig jutott. Mi szerencsére…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük