🌄 Máris készülnek a kis örvös galambok

Máris készülnek a kis örvös galambok

kert és vadon


2024.02.18-án reggel nyolc órakor érkeztek a szezon első visszatérői, egy seregély és egy hím örvös galamb. Utóbbi már aznap az Angolkertben búgott, még közelebbről a házat árnyékoló lucfenyőkön. Nem tudni, hogy aznap valóban egyedül volt-e még, mindenesetre, ha 18-án még nem is, de a napokban már vele volt a párja is.


Érdekes látni, hogy míg számos élőhelyen – főként a nyílt területeken, réteken, mezőgazdasági területeken – ilyenkor még csak az átvonulók jelennek meg, igaz, azok tömegesen, sokszor több százas csapatokban, addig a birtokra rögtön az itt fészkelők esnek be.

Ellentétben a seregélyekkel, akik azóta is „potyadoznak” délről, és már kisebb csapatok is fel-felbukkannak, de valamennyien hamar továbbállnak. A birtokon vagy a környéken fészkelő seregélyek még nem érkeztek meg, csakis azok, akik aztán sietve folytatják útjukat észak felé.

Az örvös galamb viszont amióta megjött, minden nap búg, mindig ugyanott, és pontosan 10 nappal később, 2024.02.28-án kora délután, az előszobából láttam, ahogy pár méterre a háztól és a madárbalkontól, az egyik fenyő alsó ágán a frissen visszatérő pár már a párosodásnál, a kis örvös galambok „összerakásán” dolgozik. Aztán pedig szemlátomást a legnagyobb megelégedettséggel hosszas és aprólékos tollászkodásba kezdenek a továbbra is szokatlanul enyhe februárban.  


Nem ez a legjobb fotó az örvös galambról, az előszoba ablakán át ennél többre nem futotta, mindenesetre itt a hímet látjuk a párzás után két perccel. | Fotó: Centauri

Borítókép: Wikimedia commons

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. De, jó ez a fotó nagyon is és aranyos a leírás! 🕊
    Amúgy itt is búgnak erősen és esznek rendületlenül. 🕊🐦🐦‍⬛🦉😍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük