Nagy utazásra indult négy óriáspanda

óriáspanda

Nagy utazásra indult négy óriáspanda


Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda-párjának a madridi állatkert csütörtökön. Miután befejeződött a szaporításuk, visszatérnek származási országukba, Kínába.

A húsz és huszonhárom éves pandákat, valamint 2016-ben és 2021-ben született utódaikat speciális ketrecekben szállították a repülőtérre. A több mint kilencezer kilométeres és tizenegy órás légi utazásra az állatokat két gondozó, valamint egy orvos is elkísérte.


A veszélyeztetett óriáspandák a két ország közötti együttműködés részeként érkeztek Spanyolországba a csengdui tenyésztőbázisról egy fajmentő program keretében. Tizenhét év alatt hat kölykük született, az első hármat 2013-ban költöztették Kínába.

A madridi állatkert ugyanakkor nem marad sokáig óriáspandák nélkül, hamarosan egy újabb fiatal pár érkezik Csengduból, hogy folytassák a programot.


A kínai “pandadiplomácia” 1972-ben vette kezdetét, elsőként az Egyesült Államokkal. Spanyolországba először 1978-ban érkeztek óriáspandák. 1982-ben a madridi állatkertben született meg Chu Lin, aki az első, Kínán kívül mesterséges megtermékenyítéssel, fogságban született óriáspanda volt.

A vadon élő óriáspandák száma negyven év alatt 1100-ról 1900-ra emelkedett, ezen kívül állatkertekben további 728 példány él a világon.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állatkert

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vadmacskakölykök születtek Szegeden

Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

Légy oly kedves, oszd meg ezt a cikket!
Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük