• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Az antarktiszi vizekben élő fókák segítik a jégtakaró olvadásának kutatását

Déli elefántfóka - Southern elephant seal - M. leonina (Fotó: Wikipédia)

Déli elefántfóka – Southern elephant seal – M. leonina (Fotó: Wikipédia)

cen_logo_circleTegnap arról adtam hírt, hogy harcászati célokra, sőt gyilkolásra képeztek ki palackorrú delfineket a Krímben (ITT). Ezzel épp ellentétes az alábbi MTI hír. Némi egyszerűsítéssel épp ez a dilemma áll az ember előtt: eszközként tekinteni az állatokra vagy partnerként – gyilkolni vagy kutatni? 

 mti_hirfelhasznaloLondon, 2018. május 16., szerda (MTI)
A Déli-sark körüli tengerekben élő két fókafaj egyedei segítenek brit kutatóknak abban, hogy adatokat gyűjtsenek a nyugat-antarktiszi fogyatkozó jégtakaró körüli vizek hőmérsékletéről és sótartalmáról, hogy a klímakutatók még pontosabb előrejelzéseket készíthessenek a jégtakaró olvadásáról.
    A Kelet-angliai Egyetem és a St. Andrews Egyetem kutatócsoportja 2014-ban hét déli elefántfókát és hét Weddel-fókát látott el olyan műszerekkel, amelyek műholdakon keresztül juttatják el a begyűjtött adatokat a szakembereknek az Amundsen-tenger mély vizeiből.

Déli elefántfóka - Southern elephant seal - M. leonina (Fotó: Wikipédia)

Déli elefántfóka – Southern elephant seal – M. leonina (Fotó: Wikipédia)

Az antarktiszi tél kilenc hónapja alatt a fókák több mint tízezer merüléséből 150 ezer négyzetkilométernyi területen gyűjtöttek adatokat és küldték a jeleket egészen a vedlési időszak kezdetéig, amikor elvesztették a műszereket – adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
    A műszerek mérték a víz hőmérsékletét és sótartalmát, amikor a fókák a térségben élelem után kutatva mind mélyebbre merültek le.
    “Jóval több információt szereztünk a fókák által, mint az összes korábbi, hajók segítségével a térségben végzett kutatással” – mondta Helen Mallett, a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezetőszerzője.
    Az adatok értékeléséből kiderült, hogy télen nemcsak vastagabbak a sarkvidék körüli mélyvíz (CDW) rétegei, de melegebbek és sósabbak, mint a nyári hónapokban. Ez azt jelzi, hogy valószínűleg nagyobb a jégolvadás a téli hónapokban. A hőmérsékletkülönbségek a Pine-sziget térsége gleccsereinek egyike közelében kevésbé jelentősek, valószínűleg az óceáni áramlatok miatt.

   
Déli elefántfóka - Southern elephant seal - M. leonina (Fotó: Wikipédia)

Déli elefántfóka – Southern elephant seal – M. leonina (Fotó: Wikipédia)

“Nagyon keveset tudtunk arról, mit is várhatunk ettől a kutatástól, mivel először gyűjtöttünk ily módon adatokat a térségben. Ám nyilvánvalóvá vált, hogy a fókák befogása ilyen óceáni adatok gyűjtésére hasznos bepillantást ad a klímakutatóknak, akik megpróbálják előre jelezni, milyen gyorsan emelkedik a tengerszint.
    A tengerbiológusok számára is hasznosak az adatok, mivel segítik megérteni az Amundsen-tengerben élő fókák magatartását, és azt, hogyan hat rájuk a klímaváltozás – tette hozzá Mallett.
A kutatócsoport 2019-ben tér vissza az Amundsen-tengerre, hogy fókák újabb csoportjára szereljen műszereket a Thwaites-gleccser térségét célzó nemzetközi kutatás keretében. A nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása a szakemberek feltételezése szerint akár 3,2 méterrel is megemelheti a tengerek vízszintjét. Műholdas felvételek szerint a két nagy nyugat-antarktiszi gleccser, a Pine-szigeti és a Thwaites zsugorodása a felelős a gyorsuló jégveszteségért. Ezek a gleccserek és mellékágaik megcsapolják és az Amundsen-tengerbe vezetik a Nyugat-Antarktisz belső térségeiben húzódó jégmezőket.
    A tengerszint jövőbeni emelkedésének becslése sok tényezőtől függ és a szakembereknek egész éven át tartó megfigyelések adataira van szükségük a klímamodellek tökéletesítéséhez.
kut \ pbe \ pmg
 
MTI 2018. május 16., szerda 14:23

 
déli elefántfóka 3

Déli elefántfóka – Southern elephant seal – M. leonina (Fotó: Wikipédia)

http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/termeszet-2/nem-hallgattak-az-oroszokra-gyilkossagra-kikepzett-ukran-delfinek/

5 Comments:

  1. marsovszki viktória
  2. Szabó Edit

    No, ez már jobban tetszik. 🙂 Az az említett dilemma nem is kéne, hogy létezzen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük