• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Kik táncoltak hamarabb? Az emberek vagy a madarak?

A legismertebb táncos talán a daru

Írtam már részletesen a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására?


Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit.

Miután legutóbb ITT láttuk, azaz hallottuk, hogy a madárdal valójában a szó legszorosabb értelemben vett muzsika, akárcsak az emberi zene, szinte már evidencia, hogy a madarak táncolnak is, sőt evidenciának tűnhet az is, hogy a táncuk sem különbözik az emberek táncától. Alapvetően nem. A tánc talán azért lehet kicsit egzotikusabb számunkra, mert a zenéhez szinte mindenkinek van valamiféle viszonya, táncolni viszont kevesen táncolnak.

Az állatvilágban azonban elterjedt szokás, főként a madarak körében.

Például a flamingók körében, akik egész tánciskolákat csinálnak! 🙂

Sokszor szapultam már azt a nézőpontot, amely arra törekszik mindenáron, hogy megkülönböztesse az embert az állatoktól, amely úgy igyekszik ezt megtenni, hogy az embert a természetből kiszakadt lényként mutatja fel, s minden jó forrásának. Folyvást az ember és állat közötti különbségeket hangsúlyozva. Gondoljuk át: mi várható egy olyan embertől, aki mondjuk velünk kapcsolatosan unos-untalan a különbözőségeket hangsúlyozza? Sok jó nemigen. Az emberiség is azért tesz így feltehetően, hogy csökkenthesse a felelősségét bizonyos kérdésekben. Míg a valóság egészen mást mutat. Valójában jóval több közös van bennünk és az állatokban, mint az általában hisszük. Erre kiváló példa nemcsak a madárdal, hanem a tánc is.

Hadd mutassam meg a kedvenc táncosaimat, az Észak-Amerikában élő nyugati vöcsköket. Sok példát hozhatnék persze, a közismert darutánctól a paradicsommadarak táncáig, de a nyugati vöcsök egészen elképesztő, s kevésbé ismert. A finom bevezető ceremóniákat mindenképp várjátok ki, mert aztán jön a TÁNC! 🙂


És itt egy remek munka! Mennyire jó, hogy valakinek eszébe jutott, hogy emberek járjanak állati táncokat.

Egyrészt vicces, hisz a koreográfia, az állati táncok pontos másolása kicsit karikatúraként hat – de tegyük hozzá gyorsan, ha egy nyugati vöcsök vagy egy daru nézne minket tvisztelés közben, ugyanígy mosolyogna. De talán ugyanolyan szeretettel, ahogy én nézem az alábbi felvételt.

Mert van benne valami végtelenül kedves, sőt valami, ami megrendítő is.

Fogadjátok szeretettel, és a körülményekhez képest is érezzétek magatokat jól! Üdv: Cen’ (az állat)

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Osszátok meg másokkal is, legyetek oly kedvesek!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/mire-tanitanak-madarak-tobb-szerenyseget/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/tojas-mint-mernoki-alkotas/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/amit-tudnod-kell-vandorsolyomrol/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/aki-sajat-nyakat-tekeri-ki/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/legfontosabb-madaras-cikkek-2019-osz/

  9 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   Egyszerűen imádtam!
   No de a vöcskök, az a báj, az a kellem, elragadó volt mind és mint kiderült az ember csak epigonja lehet!

   • Finom jószágok – nem mellesleg a nálunk is fészkelő búbos vöcsök is násztáncol!!! Nem ennyire látványos, de annak is megvan a bája, még egy sztorim is van róla, lehet, hozom azt is 🙂

  2. Szabó Edit

   ❤ 🙂 🙂

  3. Még mindig mosolygok😊
   Flamingók,zseniális összhang,igazi balettet adtak elő,s a lábuk???…hogy nem akadt össze…😯
   Egyszerűen zseniális🥰
   A nyugati vöcskök,már a küllemük lenyűgözött😯😊Az a művészi tánc,szinkronúszók jutottak eszembe…csodálatos😍
   Hát, igen…a Tánc!Azt hiszem,hogy az maradok a madararak táncánál,jelen pillanatban.Ezt még
   többször meg fogom nézni🙃
   Köszönöm,Cen’!😁Minden jót!🙃

  4. Kéményé Bertók Ilona

   Csodás felvételek, köszönöm! A mosoly nem hervad le az arcomról..🤗 Szeretem nézni, figyelni őket. Kb 20 féle madár látogatja kertünket. 🐣🐇

  5. Vittem a többieknek- rögvest meg is néztem a kis hattyúk táncát az orosz balett előadásában:-))Nos megint nyertek a madarak, ők előbb tudtak nem csupán énekelni, táncolni is:-))) Mestere vagy, hogy mosolyt csal az arcunkra, köszönjük szépen!!!
   Másfelől felnyílnak a szemek, máshogy nézzük a természetet, minden egyes írásoddal, legyen az a csodafáról, a fenyvesekről, a nőstényekért táncoló szarvasbikákról, a csalogató madárdalról, vagy a násztáncról a vízben, “Cen tükrében”.

  6. Nagyon tetszett mindkét felvétel, elbűvöltek, köszönöm! A flamingók csoda, hogy nem tekeregnek egymásba a testmagasság és a népsűrűség arányai alapján. Kíváncsian várom a búbos vöcsök sztorit ☺️. Még megemlítem, hogy a kisgyerekeknél jóval közvetlenebb az ember-állat viszony abban a tekintetben, ahogy ők számtalanszor magukra veszik egy-egy állat mozgását, utánozzák az állathangokat..szeretni való dolog ez 😸

  7. A szajkó blues- táncoló szajkó videód is
   ” haláli”…Tökéletes összhang🥰🙃

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük