• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2016 – A titokzatos Centauri megmutatta magát – Artnews

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezőknek egy kellemes problémával kellett megküzdeniük, ugyanis az ülőhelyek pillanatokon belül elfogytak, így sokaknak már csak álló hely jutott a terem végében

Szerző: Jakab Norbert
Centauri szerző író könyv regény PIM író-olvasó találkozó bemutató Margó irodalmi fesztivál irodalom regény Jákob botja Jégvágó Magvető Kiadó writer novellaHatalmas várakozás előzte meg a kortárs irodalom egyik régóta várt eseményét, amikor is a Pátosz a káoszban, a Kék angyal, a Jégvágó és a Jákob botja írója Centauri – ha csak pár óra erejéig is – személyesen is megtisztelte olvasóit a jelenlétével. A Margó Irodalmi Fesztiválon zajló rendezvénynek a Petőfi Irodalmi Múzeum Díszterme biztosított helyszínt, június 10-én, pénteken késő este.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezőknek egy kellemes problémával kellett megküzdeniük, ugyanis az ülőhelyek pillanatokon belül elfogytak, így sokaknak már csak álló hely jutott a terem végében, ám ez semmilyen módon nem csökkentette a rendkívüli pillanat értékét. Valuska László, a fesztivál szervezője köszöntő beszédét követően, szinte érzékelhetővé vált a teremben a kíváncsiság és az izgalom. Mindenki tűkön ülve(állva) várta az est főszereplőjét, hatalmas taps közepette érkezett és foglalt helyet beszélgetőpartnere, Gaborják Ádám mellett. A rendezők megkértek mindenkit, hogy tartózkodjanak a fotó- és videofelvételek készítésétől, ezzel is jelezve, hogy az esemény elsősorban nem a média, hanem az olvasóközönség kíváncsiságának kielégítésére szolgál.
A jellegzetes kalapjában érkezett író a nagy számú közönséget látva megköszönte a jelenlévőknek, hogy a Labdarúgó EB nyitómérkőzése ellenére ilyen szép számmal megjelentek. Megtudhattunk, hogy Centauri már korábban, 17 óra magasságában megérkezett Budapestre, ahol nagyszerű élményként élte meg a járókelők humánus viselkedését, amikor is térképét böngészve a célhoz vezető utat kereste. Gaborják Ádám kérdésére kiderült, hogy a fővárosba is tömegközlekedéssel érkezett, illetve, hogy korábban több alkalommal is stoppal jutott el „A”-ból, „B” pontba.
Gaborják Ádám ezután eldöntendő kérdéseket tett fel az írónak, mely valamelyest segített a közönségnek Centauri jellemének megismerésében. Kiderült például, hogy inkább részesíti előnyben a fotót, Afrikát és a tengert, mint a festményt, Dél-Amerikát és a folyót. Apró dolognak tűnhetnek ezek a válaszok, de mégis valamiféle jellemábrázolást adhatnak a kíváncsi füleknek. Centauri megköszönte a meghívást, majd a stoppos kalandjait mesélve kitért a bemutatkozások alkalmával kialakuló bizalmatlanságra, amely a két fél valódi személyazonosságát kérdőjelezi meg. Majd arról mesélt, milyen élményekkel gazdagodott, mikor Észtországban mutatta meg magát olvasói számára, ahol a kezdést követően nem sokkal egyfajta „kérdezz, felelek” alakult ki közötte és a megjelentek között. Természetesen ez itt a PIM-ben sem volt másképp. Kezdetben csak egy-két, majd egyre több kéz emelkedett a magasba, így megtudhattuk azt is, hogy egy gyerekkori betegségének köszönhetően, egyik lába szinte szilánkokra tört, de orvos édesanyjának köszönhetően, sikerült találniuk egy specialistát, aki tudott segíteni az ifjú Centaurin.
Ezt követően az író egy szavazásra invitálta a jelenlévőket. Alternatívaként két, a bakancslistáján szereplő programja szerepelt. A kérdés úgy hangzott: „Mit tegyek inkább? Készítsek fotót, testközelből egy vadon élő farkasról? Avagy simogassak meg egy cápát? A közönség Centauri testi épségének megőrzése érdekében – valószínűleg a Cápa című filmre asszociálva – inkább a farkas fotózása mellett tette le meggyőző fölénnyel a voksát. A kérdések egyre csak gyűltek, és az est a PIM  udvarán folytatódott, ahol az író dedikálta a regényeit, majd az általa hosszasan megutaztatott whiskyt együtt fogyasztotta el közönségével. Egy felajánlás is érkezett a részéről: 10 embert kisorsol a résztvevők közül, akiket elvisz magával egy egy napos kincsvadászatra. Mivel a sorsolás elmaradt, a még elszánt jelenlévők jelentkezhettek a túrára.
A túráiról tartott élménybeszámolói alatt amolyan baráti, családias légkör alakult ki a jelenlévők között. Érdekes pillanatok voltak, hiszen személyesen kevesen találkoztak az íróval, mégis mindenkinek olyan érzése volt, mintha egy kedves ismerőssel társalogna.
Nem tudni, hogy az eddig rejtőzködő író mikor lép újra nyilvánosság elé, egy biztos, továbbra is találkozhatunk különleges írásaival. Izgatottan várjuk! ?

 

Centauri szerző író könyv regény PIM író-olvasó találkozó bemutató Margó irodalmi fesztivál irodalom regény Jákob botja Jégvágó Magvető Kiadó writer novella

http://https://centauriweb.hu/archiv/interjuk/2016-krisztus-szamara-se-volt-igy-megrakva-vs-hu-video-interju/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük