• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2021.12.24. Boldog karácsonyt!

2021.12.24. Boldog karácsonyt!

Nehéz eldönteni, mit írjak 2021 karácsonyán. Rendkívüli több szempontból is. Persze sokat gondoltam a napokban arra, hogy az idén – szokásommal ellentétben – az ünnepek alatt nem „ontom” a bejegyzéseket, új karácsonyi novella sem lesz, ez már biztos, hisz december 24., 14.45 van; van is némi rossz érzésem, sőt talán melankóliám is emiatt, de – és ez 2021 karácsonyának másik sajátossága – ez életem egyik legrendezettebb, legátgondoltabb, s legdolgosabb karácsonya. Soha ennyire korán nem készült el a karácsonyfa, a menü, a takarítás – hogy ne legyen kapkodás, és szépen, emberi tempóban haladjanak a dolgok; belesimuljanak az intenzív írás, a napi 8-10 órás szerkesztés hónapok óta tartó, és a végéhez közeledő folyamatába.

Nekem a karácsony a csúcs, mégis most ügyelnem kell arra is, hogy ne szakadjon meg a munka. Akadhat persze olyan köztetek, akinek sovány vigasz, hogy karácsonyi ajándékként tegnap először kaptam kézhez az egyik könyv 400 oldalas (nyomtatásban ez akár 600-700 oldal is lehet), több mint egy millió karakteres kéziratát, ami azt is jelzi, hogy ez a munka a végéhez közeledik. Pokoli nehéz eljutni erre a pontra. Csak az írás körülbelül 7-8 éve tart, ám a mögötte álló, hozzá szükséges munka valójában már 30 éve zajlik. Évek óta nem jelent meg könyvem (ami egyébként szépíróknál teljesen természetes), többek között ezért is jött el annak az ideje, hogy miután elkészült az első kisfilmem (ITT), ráforduljak az írás és szerkesztés utolsó etapjára, és pár hónap erejéig a könyvekre koncentráljak (egy természettudományi munkára és egy regényre); hogy akár kicsit a karácsony és a karácsonyi posztolások rovására is fenntartsam azt a nehezen kézben tartható, bonyolult folyamatot, ami ezt a két könyvet eljuttatja a 2022-es könyvesboltok polcaira.

Csöndes, nyugodt ünnep lesz ez. Madarakkal, sármányokkal és vadakkal az udvaron, kéziratokkal az asztalon. 😊 Bárcsak volna annyi erőm és időm, hogy megduplázzam a hatékonyságomat! Mert oly szívesen és örömmel számolnék be részletesen a madáretetésről is, hisz jó eséllyel 2021-2022 életem legjobb madáretetős szezonja lehet. Bejöttek a boglyákkal, madár- és vadföldekkel kapcsolatos terveim. Életemben először vannak sármányok rendszeresen, és már november elejétől a kertemben! Vadak is temérdek sokan, és már nemcsak szarvasok, őzek és fácánok, hanem nyulak is a ház ajtajához jönnek. Arról nem is beszélve, hogy rátaláltam egy pásztorgémre is (erről korábban ITT), akit latin neve után (Bubulcus ibis) Bubulkának becézek, és aki talán megkísérli az áttelelést egy olyan helyen, ahol korábban pásztorgém talán sosem járt még. „Vele is tartom a kapcsolatot.”

Három fotóval kívánok boldog karácsonyt, szép és békés ünnepeket! Fogadjátok szeretettel.

Az első képet a legutóbbi havazás hajnalán lőttem. Friss nyomok mutatják, hogyan „zúdultak” ki pár órával korábban a kertből, a háztól a szarvasok. Körülbelül 15-20 szarvas jár be a kertbe rendszeresen. Adok egy portrét az egyik nagy kedvencemről, a citromsármányról (Emberiza citrinella) is, és persze egy friss képet Bubulkáról.

Legyetek boldogok!

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

    Név*

    Email cím*


    TÁMOGASD A CENWEBET!

    MIT TÁMOGATTOK?

    ➡ a honlap fennmaradását
    ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
    ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
    ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
    ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
    ➡ nemcsak az irodalmat
    ➡ hanem a természetet is
    Full screenExit full screen
    Slider


     

    previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider


    Slider


    Slider

                      

    15 Comments:

    1. Patai Mária Zsuzsanna

      Örömmel várom a könyveket! Boldog Karácsonyt!

    2. Szabó Edit

      A természettudományos munkára van tippem, de mi lehet a regény? Vajon öt (hat?) év után melyiket engeded útjára? 🤔 Bármelyik lesz is, én nagyon fogok neki örülni. 🙂

      Legyen neked is szép a karácsony, és ünnep is az ünnep – ne csak munka!

      • Köszi, Edit, pihentem is 🙂 csak sajnos nem tudtam másképp megoldani a dolgokat, csak a honlap “hanyagolásával”. de több ilyet nem szeretnék; nem egy jó érzés; azt hiszem, megszoktam, és hiányzik a társaságotok is 🙂

        • Szabó Edit

          🙂 🙂
          A te társaságod is hiányzott ám nekünk! De ha ez a hiány egy újabb Centauri kötetet eredményez, akkor kibírjuk valahogy. 🙂

    3. Mohácsi Zsolt

      Békés, boldog ünnepeket kívánunk!
      Márk, Mira (a pocakból), Anita, Zsolti (Mohácsi család)

    4. Ibolya Nagy

      Nagyon örülök, remélem, egyszer majd a közeli jövőben a kezemben tarthatom az új könyveidet, talán már nem kell sokat várni rá.
      Ó, de szépek ezek a fotók!
      Lény nagyon boldog!

    5. Homing érzésem lesz a képektől- nagyon szépek. Milyen jó, hogy hamarosan könyvek is lesznek:-) Bubulka meg egyenesen elbűvölő:-)))
      Kívánok sok erőt , kitartást a kemény munkához és köszönöm, hogy hírt adtál a szépséges képekkel! Karácsony már elmúlt,ezért szertettel kívánok gyümölcsöző Újesztendőt!

    6. Holsky Péter

      Karácsonyról lekésve én is akkor legalább boldog, dolgos, eredményes és egészséges új esztendőt kívánok, a könyveket a többieknél nem kevésbé várva!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük