• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A kert legszínesebb madarai – top 10

gyurgyalag

Gyurgyalag (Merops apiaster) (FORRÁS)

A rovarok szemszögéből nézvést egytől egyig szörnyetegek. Talán a repülés története is a rovarokkal kezdődött; talán ők repültek fel először, hogy a rájuk vadászó állatoktól megszabaduljanak.


2020.05.07. Miután megmutattam, mennyi virág lepte el idén az udvart, hadd mutassam meg a legszínesebb madaraimat. Ezek egy része bármely udvarban, bármely kert fölött felbukkanhat. Most sajnos idegen tollakkal ékeskedem, de igyekszem pár hasznos infót rakni mellé. Amúgy pedig a felhőtlen gyönyörködés is megengedett.

Csak azt szeretném megmutatni, hogy a virágok mellett a madarak is mennyi színt hoznak!

Az idén sokat késtek a tavaszi érkezők, viszont sok a madár. Egyelőre. Akad köztük olyan is, aki ritkán vetődik el ide, de kezdjük a legszínesebbel.

Gyurgyalag

Gyurgyalag (Merops apiaster) – itt az egyik kedvenc zsákmányával, szitakötővel (FORRÁS)

Gyurgyalag (Merops apiaster) Nemcsak az udvarom, hanem Európa legszínesebb madara is. Régi vágyam, hogy költő párokkal dicsekedhessek, de mivel a gyurgyalag földi üregekben, partfalakban fészkel, nem oly egyszerű project ez. Nincs (még) olyan meredek partfalam, ami jó lehetne. Beérem egyelőre azzal, hogy a környéken fészkelők rendszeresen repkednek az udvar fölött. Néha az is előfordul, hogy az én fáimra szállnak megpihenni. A víz jelenléte is segíthet, mivel a vizet szereti a szitakötő, a szitakötőket meg a gyurgyalag. És a méheket is szereti, ezért a méhészek viszont nem rajonganak a gyurgyalagért. De nincs mit tenni, szerencsére fokozottan védett.

sárgarigó

Sárgarigó (Oriolus oriolus). Nagyon jellegzetes kép – imádja a cseresznyét! (FORRÁS)

Sárgarigó (Oriolus oriolus) Rendszeres fészkelő nálam, alig akad olyan év, hogy kimaradna. Jobb években akár 2 pár is fészkel a 11 hektáron. Volt olyan év is, amikor közvetlenül a háznál, egy cseresznyefán költött, így a nap bármely órájában láthattam. A hím egészen lenyűgöző. Szereti a nagy, szellős fákat, mint amilyen egy öreg diófa. A patakparton is talál ilyen fákat bőven. Nem mellesleg művész fészket épít; csészealakút, akár sok más énekesmadár, de azt nem ágvillával alulról megtámasztja, hanem felvarrja egy ágvillára. Remekbeszabottan ügyes.

tövisszúró gébics - lanius collurio

Tövisszúró gébics (Lanius collurio) Visszafogott ízlés különös szokásokkal 🙂 (FORRÁS)

Tövisszúró gébics (Lanius collurio) Pár évre kimaradt, de 3 éve ismét költ, méghozzá az udvar közvetlen közelében, így aztán az udvarba is bejár. Úgy 5-6 napja érkezett meg a saját párom. Nem igazán feltűnők, hisz méretben meg sem közelítik a gyurgyalagot vagy a sárgarigót, de ha közelebbről vagy távcsővel figyeljük, a hímek kifejezetten színpompásak. Visszafogottabb színnel operálnak, de szépek. A nevük egy különös szokásra utal. Ha a gébics több zsákmányt ejt (főként rovarokat, szöcskéket, sáskákat), mint amennyi elfogyasztására pillanatnyilag képes, elrakja őket a „spájzba”. A spájz mindig egy tövises bokrot. Ezt itt talál bőven, több ezer kökény közül válogathat. A felesleges rovarokat tövisre tűzve tárolja a raktárban. Előrelátó, gazdálkodó madár. Ügyes.

Fácán - Phasianus colchicus

Fácán (Phasianus colchicus), de közelről nézve megszokhatatlan. Pompás. (FORRÁS)

Fácán (Phasianus colchicus) Keveseknek jutna eszébe a fácán, ha színes madarakról van szó, pedig ő az egyik legszínesebb. Errefelé – mivel ez erősen erdős terület – régebben nem volt fácán. 18-20 évvel ezelőtt azonban fácánokat is neveltem a háznál, melyek aztán apránként megszökdöstek, igaz, nem is igen zártam őket. A fácán ugyanis nem igazán szelídíthető, hiába neveljük csibekorától fogva. Azóta vannak fácánok, s mivel nem vadásszák, egyre többen. Nászidőszakba is bejár egyik-másik kakas az udvarba, a téli madáretetőn is megjelenik. Gyakran ki sem kell lépni a házból, hogy lássam. Más kérdés, hogy amikor váratlanul felreppen a lábunk mellől a nádban, a frászt hozza ránk. Lehet, hogy egyszer egy ilyen fácán okozza a halálom.

Nagy fakopáncs (Dendrocopos maior) Kevés szín, de az dekoratívan.

Nagy fakopáncs (Dendrocopos maior) Ő szinte minden kertben ott van, és vitathatatlanul az egyik legszínesebb, legdekoratívabb faj egy kertben. Róla, és általában a harkályokról részletesen írtam az utóbbi hetekben (kapcsolódóban megtaláljátok).

Zöld küllő (Picus viridis) (FORRÁS)

Zöld küllő (Picus viridis) Itt győződhetünk meg arról, hogy az élénk vörös és a visszafogott olívzöld remek kiegészítői egymásnak (FORRÁS)

Zöld küllő (Picus viridis) Mérete és színei miatt ez a harkályfaj is felkerül a listára, már csak azért is, mert szintén sokan ismerhetik. Még a nagyobb városi parkokban, lakótelepek környékén is előfordulhat, főként peremkerületekben. Feltűnő, színes, hangos madár.

Tengelic (Carduelis carduelis) sok kis tarka – mennél több, annál jobb (Fotó: Centauri)

Tengelic (Carduelis carduelis) A téli madáretető leszínesebb jószága, mely némi szerencsével a tél elvonulása után is nálunk marad. Kedveli az örökzöldeket fészkelésen, de használ bodzát, és alacsonyabb lombos fákat is. Nálam az idén sajnos költő nincs, de a környéken azért természetesen akad.

Mezei poszáta - Sylvia communisMezei poszáta (Sylvia communis) Ez a poszátafaj kevés kertben jelenhet meg, leginkább ott, ahol peremkerületben van a ház és a kert, amit bokorsorok öveznek. Nálam közönséges. Ő a leggyakoribb poszátafajom, jó években 10-12 pár is költ a területemen, az udvar és a ház közvetlen közelében is. Az idén is sokan énekeltek például a kerítésen. Ő nem tűnik igazán színesnek, de szerintem csak egy másik, visszafogottabb stílust képvisel. A hímek mellében megjelenik a rózsaszín is, bár ezt szinte csak kézben tartott madárnál látni igazán jól. Dallamos, finom éneke passzol a nyílt területek, bokros-rétek tücsökzengéséhez.

Kék cinege (Parus caeruleus) Szép és cuki (Fotó: Centauri)

Kék cinege (Parus caeruleus) Szintén a téli madáretetőről ismerjük leginkább. A széncinege is színes, de nincs olyan harsány kékje, mint a kék cinegének. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel nálam a kék cinege itt van nyáron is, amint a barátcinege és jó években a búbos cinege is.

Búbos banka - Upupa epops

Búbos banka (Upupa epops) Bizarr is, szép is – reptében meg gyönyörű (FORRÁS)

Búbosbanka (Upupa epops) Az idei év ajándéka. Április elején szoktam látni. Sajnos itt nem költ, én legalábbis nem tudok róla, csak tavaszi vonuláson pihen meg néhány példány. Errefelé középkötött vályogtalaj az uralkodó, és mivel a banka a laza talajt szereti, ritkán foglal magának errefelé odút. Hosszú csőrével a laza talajokat szondázza, így például az Alföld nagy részén kifejezetten gyakori. Gyönyörű, dekoratív, hatalmas lepkeként repülő madár. A sérója se semmi, igazi punk. De miért “görbe” a csőre?
A madarak nekünk kedves jószágok, bár épp nemrégiben mutattam olyan felvételeket, melyek alapján már nem feltétlenül látjuk őket tiszta és ártatlan lényeknek (ITT).

Ám a rovarok szemszögéből nézvést egytől egyig szörnyetegek, legalábbis a rovarevők. Talán a repülés története is a rovarokkal kezdődött; talán ők repültek fel először, hogy a rájuk vadászó állatoktól megszabaduljanak.

De oda is követték őket – a madarak. Mások igyekeznek elbújni, például a föld alá, ahogy a tücsök. Egy idő után azonban őket is kihalászhatták a hosszúcsőrű madarak. Ekkor a tücskök új megoldáshoz folyamodtak: görbe járatokat készítettek, melybe nem tud behatolni a hosszú, ám egyenes csőr. Erre azonban a bankák görbe csőrt fejlesztettek, s ezzel nincsenek is egyedül. Ugyanebből az okból görbe a póling csőre is.

Nagy póling

Nagy póling (Numenius arquata) (FORRÁS)

Így megy ez, a világban, és a kertekben – színesen, dinamikusan, egyre csak halad és halad.
Kérlek, oszd meg ezt az írást másokkal is! Köszönöm.
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  A madarak sötét oldala – az állati kegyetlenség

  A világ egyik legritkább sirálya Magyarországon! – Korallsirály

  Amit tudni kell a harkályokról

  A harkályok jellegzetességei és határozása

  Cinegék határozása

  KERT & VADON

  2020.05.04. Elborítottak a virágok – gyepből virágzó rét

  9 Comments:

  1. Szabó Edit

   ❤ 🙂
   Szépek nagyon!
   Szajkód nincs?

  2. Ibolya Nagy

   A virágok, a madarak, a fák, bokrok, a gyönyörok kertje.🐦💮🌲🌳

  3. Antal Anikó

   Felfedeztem egy nagy gyurgyalag telepet! Sok kis barlanglakás – még csak a napokban érkeztek meg. Jellegzetes hangjuk is van színpompás tollruhájuk mellett…

  4. Elképzelem a reggelt a kertedben. 🙂
   Én hetek óta, madárdalra ébredek, pedig itt nincs annyira nagy fajbőség. Vagy mégis? Költ nálam kenderike, zöldike, tengelic, énekes rigó, fekete rigó, h.rozsdafarkú, balkáni gerle, nagy meglepetésemre erdei pinty is, füsti fecske, és persze a verebek. 🙂 Tengelicből nagyon sok van, mert van bőven pitypang mag, ( mi is hagytunk egy részt nyíratlanul) a kenderike is imádja. Most nincs fakopáncsom, és seregély sem, “összedőlt” a házuk, az öreg nyírfa. A molnárfecskék nem jöttek vissza, pedig már 2 műfészket is raktunk ki nekik. Parti fecskékből nincs hiány, de azok csak jövetben menetben pihennek itt kicsit, és akkor zsizseg az ég a kert felett. A füstik többen vannak, és nagy harc megy a helyért.

   • Azért a kenderike se rossz! – nagyon szeretem, de nálam nem költ, s nyáron nem is igen látni 🙁 Lesz egy kicsi időn, hozok egy teljes listát a madárfajaimról. Akadnak benne “durvaságok”, 2 éve például közvetlenül a háznál lappantyú, 24 darázsölyv egyszerre, 3000 citromsármány etetőn, karvalyposzáta 5 pár területen belül, füleskuvik évekig, és él nálam Európa legpuhább madara is. Aligha tudja valaki, kire gondolok, de írok róla hamarost. 🙂

  5. Marsovszki Viktória

   gyöngybagoly?

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük