• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Melyik a legnagyobb állat a Földön?

a föld legnagyobb állata a kék bálna

Hány ember képes egy élet során annyit enni, amennyit egyetlen kék bálna eszik élete végéig? Kiszámoltam.


Melyik a Föld legnagyobb állata? Az efféle kérdést gyakran nehéz megválaszolni egyértelműen, de ebben az esetben könnyű a dolgunk, s magabiztosak lehetünk. A Föld legnagyobb állata egyértelműen a kék bálna (Balaenoptera musculus), sőt nagy valószínűséggel a valaha élt legnagyobb állat is.

A legnagyobb dinoszaurusz mérete sem érte el a mai kék bálnák méretét.

Ebből a szempontból szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz olyan földtörténeti korban élünk, amikor esélyünk van rá, hogy a bolygó történetének legnagyobb élőlényével élőben találkozhassunk.
A kék bálna hossza a 30 métert, tömege pedig a 173 tonnát is elérheti. A legnagyobb dinoszaurusz, az Argentinosaurus 73 tonnás állat volt, vagyis akkora, mint egy kisebb kék bálna. A kék bálna gyakorlatilag a világóceán egészét lakja, abban vándorol, a melegebb vizekben párosodik, és ott szüli a borjakat is, de rendszeresen látogatja a hidegebb északi vizeket is azokban az időszakokban, amikor ott sok a krill, vagyis a kistermetű óceáni rák.

kék bálna elterjedése

A kék bálna elterjedési területe (FORRÁS)

Méretéből fakadóan jó pár felfoghatatlan adatot hozhatunk róla, így például az egyik leginkább mellbevágó, hogy egy kék bálna naponta 3,6 tonna táplálékot fogyaszt.

Egy kis számolgatásra csábít ez az adat, hisz ez önmagában szinte semmit sem mond, annyira nagy szám. Hasonlítsuk inkább valamihez, mondjuk a mi táplálkozásunkhoz.

Eltérő adatokat találunk arra vonatkozóan, hogy egy ember napi kalóriaszükséglete mennyi, hisz változó koronként és nemenként is, de ha napi 2500 kalóriával számolunk, nagyot nem tévedhetünk. Egy kék bálna napi kalóriaszükséglete 1,5 millió kilokalória! Ha ezt elosztjuk az ember napi kalóriaszükségletével, akkor azt kapjuk, hogy egy bálna naponta 600 napnyi élelmet fogyaszt. Vagyis

ahhoz, hogy egy kék bálna este jóllakottan “feküdjön le”, ahhoz annyit kell ennie egyetlen nap, amennyit egy ember eszik több mint másfél év alatt.

Jó étvágyú állat – illetve csak embertelenül nagy!


a kék bálna arányai
Így aránylik egy kifejlett kék bálna az emberhez (felül) és egy közönséges delfinhez (alul) – brutális | Forrás: Wikipédia

De számoljunk még egy kicsit!

Feltételezve, hogy egy ember átlagosan 70 évet él, vagyis 25.550 napot, egy teljes élet során 15.330.000 kalóriát fogyaszt. Pontos adatok nincsenek arról, hogy a bálnák meddig élnek, de egyes források szerint akár elérhetik a 80 éves kort is. Emlősök lévén, nagytestű állatok lévén, s figyelembe véve, hogy méretük miatt természetes ellenségük gyakorlatilag nincs, ez könnyen elképzelhető. De tételezzük fel, hogy az átlag életkor mindössze 60 év (21.900 nap).

Akkor is egy kék bálna annyi kalóriát fogyaszt élete során, amit 500 ember élete végéig.

Ezekután kapunk némi magyarázatot arra is, hogyan válhatott a kék bálna – és általában a bálnák nemzetsége – az emberi mészárlás egyik fő elszenvedőjévé. Ezek a rettentő termetű állatok önmagukban is hatalmas raktárak, legalábbis az ember így tekintett rájuk.

De a kék bálna rendelkezik olyan tulajdonságokkal is, amire épp termete miatt nem gondolnánk.

A bálnákról általában is olyan kép él bennünk, miszerint nagydarab, békésen úszkáló, lomha állatok. Ehhez mérten a kék bálna 30 km/h-ás sebességre képes, sőt, ha nagyon iparkodik – mégiscsak támadás éri, ráront mondjuk egy falka kardszárnyú delfin – rövid ideig elérheti az 50 km/h sebességet. Ez elképzelhetetlen. Képzeljük el – valahogy -, amint egy 30 tonnás, több mint harminc méter hosszú brutális test, ami naponta annyit eszik, mint 23 ember egész életében, 50-nel száguld a vízben! Képzeljük el az örvényeket, azt a mozgást, azt az erőt. Félelmetes.

Még néhány „elborzasztó” adat

 • A legnagyobb, épségben talált kék bálna hossza 24 méter volt, a szíve pedig 180 kg!
 • 23 centiméter az aorta átmérője
 • A szív kb. másfél méter széles
 • A nyelv hatalmas: 2700kg!
 • A tüdő térfogata 5000 liter
 • Egy újszülött kék bálna bébi kb. 2500 kg és naponta 400-500 liter tejet iszik és 80-90 kilót hízik egyetlen nap alatt
Röviden: a kék bálna nem egyszerűen a valaha élt legnagyobb állat, de egyúttal a legcsodásabb lények közé tartozik. Annál is inkább, mert mitikus termete ellenére élete javát ma sem ismeri a tudomány.
Oszd meg másokkal is! Köszönöm. 🙂
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!
Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  Melyik a legnagyobb szárazföldi ragadozó?

  Melyik Magyarország és Európa legkisebb madara?

  Senki se látta még, pedig a világ legcukibb állata

  Amit tudnod kell a vándorsólyomról

  Amit tudni kell a harkályokról

  A legszebb lúdfaj, a vörösnyakú lúd hazája lettünk

  Sok van mi csodálatos, például a szilvaorrú keszeg

  Kardszárnyú delfinek vagyis orkák jelölése az Antarktiszon

  A láthatatlan ragadozó

        
    
   

   

  6 Comments:

  1. Szabó Edit

   Szeretem a számokat, és a kék bálna nagyon figyelemre méltó, de bevallom őszintén, sosem töprengtem volna rajta, hogy mennyit eszik. 😕
   De szerencsére itt vagy te, Cen’ 🙂 , aki nemcsak töprengett rajta, de ki is számolta. Az eredmény mindenképpen meghökkentő. 😮

   (Látom, megint dolgoztál az éjjel. Remélem, hogy most alszol! ☝️)

  2. Holsky Péter

   Ha lehet kérdezni az író-biológustól: Melville regényének címadója, Moby Dick, “a fehér bálna” is kék bálna? (Úgy rémlik, mintha egy másik fajba tartozna.)

  3. Ibolya Nagy

   Jól emlékszem, hogy a kékbálna 🐬 delfin, vagy fordítva?🤔☺️

  4. Szabó Mihályné

   Megdöbbentő adatokat közöltél, Cen’! Így már tiszta a kép, de nem gondolkodtam volna rajta sosem!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük