• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Karácsonyi történetek, novellák, elbeszélések

Nem tudom, úgy egyébként, van-e bármiféle „hívás” a szentestékben, de ebben van. Nem is akármilyen.


Az évek során egyre több és több karácsonyhoz kapcsolódó írás születik. Mielőtt újabbat hoznék, összegyűjtöm ezeket az elbeszéléseket. Láttam ma is, hogy vannak, akik már a tavalyi vagy annál is régebbi karácsonyi írásokat olvasgatják. Megtisztelő nagyon, hogy bizonyos írásokat újra és újra elolvastok. Ennél többet aligha remélhet egy író. Az ünnepre való tekintettel összegyűjtöttem őket.

Fogadjátok szeretettel, és legyen nagyon békés, meghitt ünnepetek!


KARÁCSONYI ELBESZÉLÉSEK

Én döbbentem meg a leginkább, amikor kijött az a hajlott hátú emberke, azaz Feith bácsi, aki ugyanolyan piszkos, homályos, összekarcolt szemüveget viselt, amilyenek az ablakai voltak. Különösnek találtam, hogy kulcsra zárta maga mögött az ajtót. Arra gondoltam: hullát rejteget a házban.

KARÁCSONYI ELBESZÉLÉSEK

Ha jól látom, nincs teljes egyetértés abban, hogy voltaképp mit jelent a karácsony. Egy biztos: anyám számára Rendet jelentett. Évről évre egyre korábban látott hozzá, hogy szentestére valóban megteremtse, ennek ellenére egyre ritkábban járt sikerrel.

KARÁCSONYI ELBESZÉLÉSEK

Szenteste van, vibrál az ég, úgy reszket benne a sok kis elsüppedt csillag, mintha a nagypofával ragyogó Holdtól rosált volna be mindegyik, szóval elvileg akár rendes-normális hideg is lehetne, mégis szinte tavaszodik, s én, jobb híján, megint rágyújtok a teraszon.

KARÁCSONYI ELBESZÉLÉSEK

PIHE: Ezt most talán senki sem olvassa. A szerencsésebbek ma nem lógnak a neten, én meg tök egyedül vagyok. Na, jó, erőt veszek magamon mégis: boldog karácsonyt!

KARÁCSONYI ELBESZÉLÉSEK

A wringert küzdeni tudás jellemzi és már fióka korában sem foghatod meg a csőrét, nem hagyja. A többiek igen, ő nem. Tényleg olyan volt, mint egy galamb – nem versenygalamb, hanem városi: kicsi és mérgezett, koszos és éhes, kitaszított és lenézett, de wringer, aki a mindennapi hulladékért küzd. Amint a karácsonyért is.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Fotó: Centauri


ÁLDOTT ÉJ ÉS ÁTKOS ÚT

Szenteste van, vibrál az ég, úgy reszket benne a sok kis elsüppedt csillag, mintha a nagypofával ragyogó Holdtól rosált volna be mindegyik, szóval elvileg akár rendes-normális hideg is lehetne, mégis szinte tavaszodik, s én, jobb híján, megint rágyújtok a teraszon. Nincs okom rá, mégis valamiért úgy mondom magamnak: „a kibaszott teraszon”. Ez hülyeség. És indokolatlan, szenteste van, három kiló szaloncukor várja, hogy kezdjek vele valamit, tele vagyok valamivel, amitől akár jól is érezhetném magam, és mégsem. Nem tudom, úgy egyébként, van-e bármiféle „hívás” a szentestékben, de ebben van. Nem is akármilyen. Ennek a „hívásnak” ma, nyilván, szelídnek kellene lennie, de nem, ez kimondottan durva.

A teljes íráshoz klikkelj a kapcsolódóra!


http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/11435-2/

 CHATKARÁCSONY

PIHE: Ezt most talán senki sem olvassa. A szerencsésebbek ma nem lógnak a neten, én meg tök egyedül vagyok. Na, jó, erőt veszek magamon mégis: boldog karácsonyt!
LAJOS: Nézd meg a Hetediket! Én karácsonykor mindig azt szoktam.
PIHE: Hülye vagy, Lajos?
LAJOS: Hetedik, Pestis, Szakasz. Ez a három elég is egy estére.
PIHE: Küldesz linket? A keresgéléshez sincs most kedvem.
DOKI: Háborús filmet nézni karácsonykor pont olyan szánalmas, mint bejglit zabálni. Kit érdekel a karácsony? Nettó képmutatás az egész!
ALÍZ: És ha nekem fontos?
DOKI: Te dolgod. Tömd magad bejglivel, ha úgy gondolod.
ALÍZ: Megtennéd, hogy ma nem oltogatsz?

A teljes íráshoz klikkelj a kapcsolódóra!


http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villamnovellak/chatkaracsony-novella-elet-irodalom-2017/

KARÁCSONYSZAG

Tafyról, akiről úgy tartottuk, hogy legalább hatszáz éves, nem ember, nem állat, de nem is termék, inkább elhagyott ufó; valaki, akit rohadtul félrevitt egy hordozórakéta; nem tudni, mit keres itt, de az biztos, hogy nem a boldogságot. Hiszed vagy sem, ennek ellenére barátai tényleg voltak. Megdöbbentő, tudom. Azt gondolnám én is: akit nem anya szült, aki úgy mozog, akár egy szomorú zombi, akinek se istene, se hazája, se boldogsága, se boldogtalansága, annak barátja sincs. Igaz, Tafy barátai mindvégig távolságtartással figyelték őt, perverz borzongással, páran pedig halálfélelemmel. Nem csoda. Tafy azt mondta (az életről), „ez az egész csak egy rohadt körgyűrű a Semmi városa körül”, mégis alapvetőn pozitív figura volt, ahogy ő mondta: jóravaló hulla.

A teljes íráshoz klikkelj a kapcsolódóra!


http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villamnovellak/karacsonyszag-novella-vasarnapi-hirek-2017/

SZENTFEJSZE

Tizennyolc évvel ezelőtt rájöttem, hogy a szomszéd telek roskatag házában is él valaki. Azért mentem át, mert az ereszig érő bozótban temérdek aprómadár ugrált, és fotózni szerettem volna ott. A billegő kőlépcsők repedéseiből tyúkhúr habzott föl, a repkény a párkányokig nőtt.  A ház lakatlannak tűnt, a tetőről lógott a cserép, ösvény se vezetett az ajtóhoz. Én döbbentem meg a leginkább, amikor kijött az a hajlott hátú emberke, azaz Feith bácsi, aki ugyanolyan piszkos, homályos, összekarcolt szemüveget viselt, amilyenek az ablakai voltak.

A teljes íráshoz klikkelj a kapcsolódóra!


http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villamnovellak/szentfejsze/

KARÁCSONY A FLATHEAD-TÓNÁL (Jégvágó – regényrészlet)

Ha jól látom, nincs teljes egyetértés abban, hogy voltaképp mit jelent a karácsony. Egy biztos: anyám számára Rendet jelentett. Évről évre egyre korábban látott hozzá, hogy szentestére valóban megteremtse, ennek ellenére egyre ritkábban járt sikerrel. Hiába búgott a mosógép három nap és három éjjel, hiába kerülgettük a felmosóvödröket egész héten, hiába vikszelte, kaparta, polírozta a padlót, és hiába készített be előre öt tonna félkész ételt, szentestére mégis mindig paff lett. Elég volt hozzá egy pecsét az abroszon vagy egy leégett vajas süti. A karácsony előtti nagytakarítás idejével egyenes arányban nőtt a rosszkedve is. Nem az volt a kérdés, hogy összeomlik-e, csak az, hogy mikor. Legkésőbb szenteste a sikertelenségért – mert nincs lepucolva az összes ablak és nem járt tisztítóban a szőnyeg sem – minket hibáztatott.

A teljes íráshoz klikkelj a kapcsolódóra!


http://https://centauriweb.hu/archiv/dan-coolbirth-velemenye-jegvago/karacsonyi-ajandek/

Oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*


   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  tél

  http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/blog-2019/karacsony-elott-egy-nappal/

  10 Comments:

  1. Kedves Cen! Igen örülök a karácsonyi csokrodnak, közte az ismerős daraboknak! Nagyon szép ünnepeket, tartalmas, izgalmas új évet kívánok neked és házad népének valamint minden kedves idelátogatónak 💚♥️💛☺️

  2. Holsky Péter

   Jó, hogy így együtt vannak! Karácsonyra összegyűlt a karácsonyi írások családja 🙂

   • Na ja, talán még ünnepelnek is – egymás között, szűk, családi körben 🙂 – bár némelyikük kissé borús az ünnep ellenére is, de hát mit lehet tenni, vannak ilyenek szinte minden családban 🙂

  3. Szabó Edit

   Tényleg jó, hogy így összegyűjtötted ezeket a novellákat! Lassan összejön egy karácsonyi kötetre való. 🙂
   Csak kellene még közéjük 1-2 vidámabb, de talán majd jövő karácsonyra születik ilyen is. 🙂

   • Majdcsak lesz olyan is – de egy karácsonyi válogatáshoz ez még édeskevés – más kategóriákban azonban nem állunk rosszul. Például szép emlékekkel, azokból máris rengeteg van, és többségük – ahogy az szép emlékektől elvárható – pozitív. 🙂

  4. Marsovszki Viktória

   Van hívása, erős hívása van! 🙂
   A karácsonynak, és a novelláidnak is, Cen!
   Melinda szavaival-a szépekkel-, neked és házad népének a legeslegjobbakat kívánom. Szeretettel.

  5. Kedves Cen,
   Biztosan szép napjaid voltak az Ünnep idején(2021)- szerettem volna újraolvasni a karácsonyi történeteket, novellákat, ám bárhova klikkelgettem, nem jutottam el a teljes írásokig. Lhetséges, hogy archívba tetted?
   A legjobbakat továbbra is.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük