• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Őszi Balaton: tengeri madarak pihenőhelye és a nyugalom szigete

balaton ősz tőkés réce

2019.10.17. Balaton – tőkés récék (Fotó: Centauri)

Megnyugszol a partján, s úgy érzed, soha nem érhet baj, soha sem kell sietned, soha nem is kellett. Otthon vagy, megérkeztél, nem kell tovább menned.


2019.10.18. Hol vannak már a leeresztett matracok? Üres csúszdák, lelakatolt büfék. Sehol egy lángos. Elszállt az utolsó főtt kukorica illata. Hőség sincs. A víz is hideg. Lassan már a szüret is véget ér. Minek ilyenkor a Balaton?

Ha nyár, akkor Balaton. Vagy fordítva: ha Balaton, akkor nyár. Így tartják általában. Nem mondom, jó egyet csobbanni kánikula idején, de nekem a nyár minden, csak nem a Balaton. Viszont amint beköszönt az ősz, magához húz a nagy víz, és el sem enged tavaszig.

Az utóbbi 15 évben egyre többen fedezik fel, hogy a Balaton nem csupán strandolásra, fesztiválozásra való. A fagyos, borús idők beköszöntéig péntek délutánonként hatalmas karaván indul Budapestről az M7-esen a magyar tenger felé. Egyre többen töltenek ott ősszel is egy hétvégét. Én még emlékszem arra az időre, amikor augusztus 20. után majd egy évre kiürült a Balatonnál minden, és a kutya se törődött ezzel a tóval.


balaton ősszel

2019.10.17. Balaton (Fotó: Centauri)

Szép, szép a Balaton nyáron is, leginkább a szubmediterrán hangulatú északi part, ősztől azonban olyan arcát mutatja, amitől nem szabadulhat az ember. Az őszi színek és hangulatok találkozása a nagy vízzel magához láncol. Ráadásul a „magyar tenger” kifejezés ilyenkor egészen más értelmet nyer.

Még mindig kevesen tudják, hogy a Balaton ősztől számos klasszikus tengeri madárfajnak ad hosszabb-rövidebb időre otthont, különösen alacsony vízállás mellett.


fenyérfutó balaton calidris alba

A fenyérfutó (Calidris alba) a homokos tengerpartok jellegzetes madara, de én is láttam jó párszor, például a fenyvesi homokpadon (Forrás)

A szakirodalomban számos adatot találni arról, hogy már az 1930-as években is rendszeresen láttak itt fenyérfutókat vagy kőforgatókat (mindkettő jellegzetesen tengerparti madár). November elején pedig megjelennek a magas észak, a sarkvidék madarai is. Ezrével érkeznek az északi récefélék, a vöcskök, bukók, búvárok. Időjárástól függően november elejétől a jég beálltáig (amiben egyre ritkábban gyönyörködhetünk) valóságos madárparadicsom a Balaton, épp abban az időszakban, amikor számos más terület szinte üres.

Ilyenkor a tavon megpihenő, gyülekező vándormadarak létszáma elérheti a százezret is.

Nagyrészük aztán továbbáll, átrepül az Adriára, de enyhe teleken sokan maradnak itt tavaszig (a tőkés réce rendkívüli teleléséről írtam is már ITT)

A tengerek partimadarai főként szeptemberben bukkannak fel a mólokon, a fövenyes partszakaszokon. Utóbbiból sajnos keveset találnak, de jó volna ezen idővel változtatni (A Balaton üvegkoporsója). A sarkvidék vonuló madarai pedig zömmel novemberben érkeznek, vonulásuk sok év átlagában is november 20. körül tetőzik. De milyen a kettő közé eső időszak, milyen az október?


balaton ősszel

2019.10.17. Balaton (Fotó: Centauri)

Csöndes. A víz többnyire nyugodt. A fények élesek, a levegő tiszta. Együtt van még zöld, őszi vörös, és levendulakék. Bukolikus nyugalom. Járnak még a hajók. Ugrik még a hal. A Balaton többnyire zöld árnyalatú vize gyakran vált át tengerkékbe. Seregélygomolyagok jönnek-mennek.

Gyönyörű parkok, kertek, berkek, melyeket ekkor már szinte senki se lát.

Töprengésre, meghittségre, tervezésre és beérésre csábító sétányok, ösvények, tisztások, melyeket ilyenkor már szinte senki se jár. Képzavarral élve: a Balaton ilyenkor a nyugalom szigete. Sose kapcsol ki jobban, mint épp októberben.

Megnyugszol a partján, s úgy érzed, soha nem érhet baj, soha sem kell sietned, soha nem is kellett. Otthon vagy, megérkeztél, nem kell tovább menned.

P.S: Csak egy óra jutott tegnap erre. És mégis tovább kellett mennem. De azért lőttem pár képet nektek. Fogadjátok szeretettel!

Kattints az első képre, aztán lapozgass!

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


 

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/ismerjetek-meg-tokes-recet-nem-hinnetek-milyen-vagany-kacsa/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/a-balaton-uvegkoporsoja/

http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo/balaton-legkemenyebb-drog/

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/elet-a-jegen/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/ahol-mu-terem-szucs-attila-mutermeben/

http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo/fekete-istvan-levele-a-teli-berek-es-a-tundrak-nepe/

 

11 Comments:

 1. Marsovszki Viktória

  Azért eredméyesen telt az az egy óra, Cen’! 🙂 Egy kicsit mi is gyönyörködhetünk az októberi Balatonban. Októberben még nem láttam soha. Gyönyör! De, ami mi késik, nem múlik. 🙂 Kössz, kössz ezeket az “elegáns” képeket. 🙂

 2. A nyarat az idén kihagytam a Balatonon, nem vonz a tömeg. Imádom ezeket a képeket – mesések. Holnap lehetőségem lesz ülni csak a nádas mellett és nézni a vizet. Időtlen nyugalom. Köszönet:-)

 3. Szabó Edit

  ❤ 🙂

 4. Tökéletesek a récés fotó! Kevés tökéletes kép létezik, de ez az!

  Köszönöm, hogy megnézhettük (:

 5. Nagyné Ica

  Én imádom! ❤ 🍂🍁 🦆 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük