• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Optikai tuning és smink – embernél és szarvasoknál

OPTIKAI TUNING és smink – embernél és szarvasoknál

2020.09.06. Az ember – bármennyire is szereti önmagát babusgatni – jóval kevesebb dolgot talált fel, mint ahogy azt hiszi. Jó ideig szorgosan gyűjtöttem az „állati” példákat, például az űrsikló kerámia-bevonatát a cápabőrről „mintázták”, a legelemibb emberi találmányok mindegyike jóval az ember megjelenése előtt már jelen volt a természetben, a keréktől kezdve a csapágygolyóig, az olyan evidenciákról nem szólva, hogy

a repülés terén mind a mai napig nem értük el azt a szintet, amit egy vándorsólyom vagy egy házi légy.

Ebben a sorban kevésbé jelentős, de érdekes találmány az optikai tuning. A péntek-szombat esténként benzinkutak környékén a motorokat és golfokat túráztató szétgyúrt, szétzselézett srácok autóin gyakran az optikai tuning dominál, néha szánalmasan régi és lerobbant kocsikon is olyan felni villog, mintha a verda legalábbis egy szérián kívüli Ferrari volna.

Ezekben a hetekben – ha az optikai tuning tanulmányozására vágynék – nem kell kimenni a benzinkutakhoz, elég felülni a lesre, és figyelni az erdőszélben grasszáló szarvasbikákat.

A bőgés most ér abba a fázisba, hogy komoly verekedésekre is sor kerül, ám a legerősebb bikák sem „gyúrnak” bunyóra. A gímszarvas nem olyan pszichotikus lény, mint amilyen sok ember, tökéletesen tisztában van a céljával: a lehető legtöbb tehenet akarja összegyűjteni (merthogy a gíméknél poligámia van) a legcsekélyebb erőfeszítéssel. A lehető legtöbb utód nemzése a cél, nem pedig a bunyó. Ha két bika találkozik, gyakran elég egymás alkatát felmérniük, és tiszta sor, ki a nyerő. Ilyenkor nincs összecsapás. A gyengébb elballag. Mivel ezen a ponton vizuálisan dőlnek el a dolgok, a legnagyobb bikák is próbálnak erőteljesebbnek tűnni, mint amilyenek valójában. A legfontosabb a fegyver: az agancs. Minél ágas-bogasabb, minél vastagabb-masszívabb, annál inkább legyőzhetetlennek ítélik a viselőjét. Épp ezért a bikák „sminkelik” magukat, pontosabban a koronájukat. Erre két módszert alkalmaznak.

Először leballagnak egy dagonyához és megforgatják az agancsot a sárban. Majd hagyják, hogy rászáradjon. Aztán megismétlik. Így az agancs néha kétszer nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. Másodszor olyan helyeket keresnek, ahol sok a kúszó, indás növény, s ezekben a bozótokban megforgatják az agancsukat, hogy arra a lehető legtöbb inda, szár, folyondár tekeredjen. Így aztán gyakran látni olyan bikákat, akik a fél erdőt cipelik az agancsukon, olyan sárosak és csapzottak, mint akik épp egy öldöklésből jönnek, és mindehhez persze hozzátársul – amikor már nagyon belemelegedtek a nászba –, hogy néha csakugyan vérben forgó szemmel barangolnak a vidéken.

Mi más ez, ha nem optikai tuning?

Más kérdés, hogy az ember esetében gyakran a tuning is elég a „sikerhez”. Könnyebben téveszt meg minket a blöff. A szarvasok valamivel józanabbak. Segít a látvány feltupírozása, de ha nem áll mögötte egy életerős, elszánt szarvas, semmire sem jó.

Épp ahogy nálunk. Ami a szarvasnak a sár és bozót „pakolás”, a férfiaknak az az optikai tuning, a nőknek a smink. De ne feledjük: az optikai tuningtól nem leszünk erősebbek, és talán a sminktől sem leszünk szebbek.

Látszódni valaminek egy dolog, s lenni valakinek, egy másik.

Szép őszt és a legjobbakat továbbra is! Üdv: Cen’

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  Common raven (Corvus corax) holló
  GYERE VELEM VADKAMERA-ELLENŐRZÉSRE A "HOLLÓETETŐHÖZ"! KATTINTS A KÉPRE! 🙂
  2020.09.05.
  Slider

  Image is not available
  2018 tavaszát azóta is sokan emlegetjük. Az is egy olyan tavasz volt, amikor a segítségünk nélkül sok madár pusztult volna el.
  fenyvescinege parus ater
  20 év alatt egyszer sem voltak ennyien, s kitartottak egészen 2020 áprilisig, költeni azonban sajnos nem maradtak itt.
  szarvas
  10 years ago Planet Earth changed our view of the world. Now we take you closer than ever before. This is life in all its wonder. This is Planet Earth II.
  Slider

  Play
  Play
  Play
  previous arrow
  next arrow
  previous arrownext arrow
  Slider

  Ünnep kezdődött az éjjel: beindult a szarvasbőgés!

  Amit tudnod kell a vándorsólyomról

  2 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   “Látszódni valaminek egy dolog, S lenni valakinek, egy másik.”
   Szépséges, hosszú, termékeny őszt, Cen’!🌤️🐦🦌🦔🦅

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük