• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Mit művel Elon Musk? Ó, semmit, csak a maga módján biciklizik

Elon Musk Mars magyarul

2021.01.13. Életemben először érdekel, ki a leggazdagabb – Mit művel Elon Musk? Ó, semmit, csak a maga módján biciklizik

Olvashattuk a magyar sajtóban is – a napokban –, hogy Elon Musk elad ezt-azt, megválik néhány ingatlanától, de a jó öreg Musk (az „új törésvonal” 😊 ) ennél jóval radikálisabb lépésre szánta el magát, és amennyire sikerült kiismernem a működését, ez nem átmeneti agytolulás nála. Hasonló lépésekre szánta el magát korábban is, és annak is minden esetben megvolt az oka.   

Musk számára 2021 rendkívüli év lehet, többek között azért, mert épp ez év első heteiben a vagyona meghaladta a 185 milliárd dollárt a Tesla részvények értékének növekedésének köszönhetően, ezzel pedig átvette a világ leggazdagabb emberének címét Jeff Bezostól, az Amazon alapítójától. Alapvetően azért törhetett az élre pénzügyileg is, mert 2020 számára a befutás éve volt, elég csak a sikeresen fellőtt SpaceX rakétákra gondolnunk. Az évekig harsányan röhögők jól hallhatóan egyre csöndesebbek, Musk eleinte kacinfántos útja pedig egyre egyenesebb; lassan tényleg úgy hasít, ahogy a rakétái. Ezzel együtt sem gondoltam volna, hogy bármikor is a leggazdagabb ember lesz, hisz az ő vállalkozásai a létező legköltségesebb és legkockázatosabb vállalkozások. Gondoljuk át: mennyibe kerülhet egy olyan virtuális hálózat kiépítése, mint amilyen például a Facebook? – és ezzel szemben mi pénz szükséges gyárak, autók, rakéták építéséhez? Musk annak idején kipécézte magának a két legköltségesebb, s ezért legreménytelenebb iparágat: az autógyártást és az űripart. Ebbe most nem mennék bele, de tény: a világ csodája, hogy nem bukott bele egyikbe se. Ha csak az egyikben talpon marad, már akkor is az egyik „legügyesebb fiú” volna a piacon.   

Sosem érdekelt, ki a leggazdagabb. Ennek soha semmi üzenete nem volt a számomra, azontúl, hogy az ember mindig is harácsoló habzsidőzsi lény volt. Főként így éreztem – és érzem most is –, ha techcégekről van szó. Nem hoznak létre semmit. Egy áramszünettel totálisan megsemmisíthetők az utolsó „csavarig”. Ha egyszer lehúznák a főkapcsolót, Mark Zuckerbergből és légvárából semmi sem maradna.

Ha nem húzzák le a főkapcsolót sosem, az viszont elsősorban a Musk-féle fazonoknak lesz köszönhető.

Mégis, olyan világ épült, ahol ezekkel a techcégekkel lehetetlen versenyezni. Ám épp most úgy tűnik, mégis lehetséges. Ezért én már január elején „pezsgőt bontottam” Musk élretörése miatt. Ezerszer inkább legyen Musk a leggazdagabb, mint mondjuk a pszichotikus Zuckerberg.

Kétségtelen, hogy Muskban van egy adag fanatizmus, de látni kell, hogy az, amit fanatizmusnak érzékelünk, jelentős részben, s a legpozitívabb értelemben vett progresszió valójában. Méghozzá okos progresszió.   

Musk – épp amikor a legtöbb pénze van – azt tervezi, hogy mindent elad. Az összes létező ingatlanát, és csak a részvényeit tartja meg, hogy megvalósíthassa a Mars-kolonizációval kapcsolatos terveit. Az ingatlanok értéke jelenleg 181,7 milliárd dollár, de Musk fontosabbnak tartja, hogy az emberiség űrcivilizációvá és többbolygós fajjá váljon. Egy város felépítése rettenetes költség bárhol. Hát még a Marson! Márpedig Musk ebbe az irányba törekszik teljes gőzzel.

“Alapvetően nem lesz pénzben mérhető tulajdonom, a vállalati részvényeken kívül.”

Musk úgy tervezi, hogy vagy valamelyik gyárban vagy az irodában alszik, de a családjának házat bérel.

A Twitteren alig több mint két évvel ezelőtt pedig ezt írta: „A pénzem körülbelül felét a Föld problémáinak megoldására fordítom, a másik felét pedig arra, hogy segítsek létrehozni egy önellátó várost a Marson, ami biztosítja, hogy az élet (minden fajé!) folytatódhat akkor is, ha a Földet olyan meteor éri el, amilyen a dinoszauruszokat is kipusztította, vagy kitör a harmadik világháború.“

2020 vége felé hírt adtam arról is, hogy Musk bejelentette: jóval hamarabb indul az első Mars-misszió, mint az eleinte hittük (ITT).

Nem kell már sokat várni a Marsutazásra!

Most a vagyona is fullon van. Kevesen tudják, de Musk nem először fog az irodáiban aludni. Akár a földön is. Nem magamutogató puritanizmus ez, mert akár még erre is gondolhatnánk, hanem ésszerű megfontolás. Korábban olyan hullámvölgyeket is megjárt, ahol mást nem is tehetett volna. Hatalmas pénzeket kockáztatott, borotvaélen táncolt, egy időszakban, míg a cégeket építette, a barátaitól kért kölcsönöket a mindennapi betevőre, és barátoknál húzta meg magát egy-egy éjszakára. Mindez elkerülhetetlenül szükséges volt ahhoz, hogy 2021-nek a világ leggazdagabb embereként vágjon neki. Musk kétségkívül munkaalkoholista és maximalista (nehéz is vele, de erről is majd később), ugyanakkor elég tapasztalat és tudás van a háta mögött, hogy tudja: két alaphelyzet adódik egy progresszív ember életében.

 • Azért kell mindent az utolsó leheletig és centig racionalizálni, hogy elkerülje a totális bukást.
 • Vagy pedig azért, hogy kimaxolhassuk a lehetőségeket, ha legyűrtük a legfontosabb akadályokat és végre kedvező a szél.

Musk helyzete, életvitele, gondolkodása, s ennek megfelelően vállalkozásai sem engedik meg, hogy aranyközép szerint mozogjon. Tipikusan az a helyzet nála, hogy vagy felfelé visz az útja, vagy lefelé. Esetében elképzelhetetlen egy plató. Többségünktől idegen ez, de ez is egy létező és hatékony létforma. Elon esetében tehát épp a radikális eladások jelzik: magabiztosan ül a nyeregben. Amikor elad mindent, még inkább belecsimpaszkodik a kápába. Még erősebben veti meg a lábát a kengyelben. Tudja, hogy körülbelül mostantól, 2021 tájától van reális esélye annak, amit mindig is célként jelölt meg, és valóban a Marson fejezheti be életpályáját. De van annyira józan, hogy azt is tudja: ez most is csak egy esély, s csak akkor váltható be, ha akkor tol a legnagyobbat az életterven, amikor az már egyébként is jól halad.

Mondhatnám ezt rakétamodellnek is. Amint egy rakétát is újabb és újabb hajtóművek bekapcsolásával, több szakaszban gyorsíthatunk fel a legjobban, úgy Musk projektjei is így gyorsíthatók a végső fokozatra, és mivel a lépték szokatlanul nagy, a legkisebb lökés is szükséges lehet a célba éréshez.

Egyébként pedig: végre valaki, aki Einstein bölcsességét alkalmazza is. Ő ugyanis egyszer azt mondta – ez a kedvenc idézetem tőle: „Addig van egyensúly, míg tart a lendület.” Ebben a mondásban az a zseniális, hogy tökéletesen ötvözi a fizika törvényeit alapvető élettapasztalatokkal. Kerékpározásnál azért tartjuk magunkat könnyen egyensúlyban, mert van lendület.

A lendület = sebesség x tömeg.

Szakszerűen:

Minél nagyobb a lendület, annál nagyobb a stabilitás. A lendület meg annál nagyobb, minél nagyobb a tömeg és a sebesség.

Musk pontosan ezt csinálja. Növeli a tömeget és a sebességet is.

Legalábbis folyton erre törekszik. Ezért nehéz pontosan követni őt, ezért nehéz dolgozni vele, megkockáztatom, élni sem lehet könnyű a társaságában. Pedig, ha jól megnézzük a palit, nem csinál mást, csak szépen, okosan, az einsteini életbölcsesség és a fizika törvényei szerint: biciklizik. Igaz, a Marsig akar eltekerni.


   


Oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

KÖVESD AZ OLDALT FACEBOOKON IS – RENDSZERESEN KAPHATSZ RENDKÍVÜLI HÍREKET MUSKRÓL ÉS AZ ŰRKUTATÁSRÓL IS!


TÁMOGASD A CENWEBET!

MIT TÁMOGATTOK?

➡ a honlap fennmaradását
➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
➡ nemcsak az irodalmat
➡ hanem a természetet is
Full screenExit full screen
Slider


 

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider


Slider


Slider


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  3 Comments:

  1. Épp ma olvastam valahol, hogy egy jövőbelátó azt jósolta, hogy ki fog esni a bicikli egyik kereke. 🙁 🙁

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük