• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Ötletes madáretetés lakótelepen – előtetőből madárbalkon

Fotó: Mohácsi Zsolt

AMIKOR AZ EMBER HASZNOSNAK ÉRZI MAGÁT

Adni egy regényt vagy novellát, érdekes esszét vagy tucatnyi szép fotót, egy dolog; de ötletet adni, ha az valakinek valóban kapóra jön, más tészta. Különös elégedettség. Ilyenkor hasznosnak érezhetem magam – igazán hasznosnak.

Ez történt nemrégiben, miután új madáretető-félét ajánlottam a honlapon, a balkonetetőt.

A legjobb madáretető madárfotózáshoz

Többen is jelezték, hogy megcsinálják otthon, de Mohácsi Zsolt nemcsak áttért a balkonetetőre, hanem tovább is gondolta, sőt gyönyörű fotókat is küldött. Először a Facebookon írt az egyik balkonetetős poszt alá: „Ezt azért megmutatom… Az évek alatt ez nem jutott eszembe, de a szóró etető ötlete tőled származik. Mire jó az előtető panelházban? Hát erre!”

Fotó: Mohácsi Zsolt

Fotó: Mohácsi Zsolt

Szerintem Zsolt ötlete nagyszerű. Hány ilyen előtető lehet az ország lakótelepein? Több száz, több ezer. Ha mindegyik balkonetetőként működne, mennyi madárnak nyílna új étterem? Az ötlet annyira fellelkesített, hogy további képeket kértem Zsolttól, s ő nagyvonalúan szakajtónyi, gyönyörű fotót küldött az alábbi sorokkal:

„Ahogy megígértem, pár képet válogattam Neked. Győrben élek egy lakótelep közepén. Pár éve etetem a madarakat, fotózni meg mindig is szerettem. Nem túl sok itt a lehetőség, de lelkes vagyok! Nagyjából ezek a madarak fordultak meg itt nálam.

Rendszeresek a rigók, cinkék, verebek, az örvös galambok pedig minden évben fészkelnek a fenyőn. Ritkán, de néha megjelenik az erdei pinty, egyszer zöldike is volt, de sajnos róla nincs még kép. Legnagyobb meglepetés a fakusz volt! Ha minden igaz, akkor rövidkarmú, ha jól tudom akkor a hangjuk alapján lehet megkülönböztetni őket. Pont arra figyeltem fel, hogy addig ismeretlen hangot hallok a fáról, gép bekapcs, sikerült is elcsípni.

Csináltam fotókat az ablakból, hogy látni lehessen, hol és hogyan etetek. Az előtető a lépcsőházból szórható, elég jól bevált. A párkányon egy kis faházikó, cinkegolyót a fenyőre akasztok ki.”

Köszönjük Zsoltnak az alábbi fotókat, és arra kérlek titeket, feltétlenül osszátok meg ezt az írást, hátha újabb és újabb panelházi előtetők válnak madárbalkonná! Mennyire jó volna. És ha valaki készített még madárbalkont, Zsolthoz hasonlóan ossza meg velünk az eredményeit!

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Legyen sok madaratok és szép hétvégétek!

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

KÖVESD AZ OLDALT FACEBOOKON IS ITT!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  Élet-halál harc az ablak alatt – miért etessük a madarakat?

  Hogyan spóroljunk a madáretetőn? Hogyan tartsuk távol a verebeket?

  Lessátor 30 perc alatt ingyen – madárfotózás madáretetőn

  Miért kopogtat az ablakon a cinege? – tudomány és madárökológia

  9 Comments:

  1. Szuper! 🙂 A fotók is! 🙂

  2. Ibolya Nagy

   Remek ötlet, csodás fotók, gratula Mohácsi Zsoltnak!🐦🐦🐦
   Töredelmesen bevallom, én is megpróbáltam itt nálunk az elmúlt években, hogy miért adtam fel, azt most nyilvánosan nem részletezem.

  3. Nándory Nóra

   Szinte megszólalnak, legalábbis látszik, hogy van mondanivalójuk:)!

  4. Mohácsi Zsolt

   Huu, nagyon szépen köszönöm mindenkinek! 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük