• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Litera (Jégvágó, Magvető Kiadó, 2013)

Centauri regénye az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb munkája.

 

Centauri: Jégvágó. Magvető, 2013 (Litera)

Reményi József Tamás videókritikája a Literán.

centauri jégvágó magvető irodalom író kék angyal bestseller ice pick LiteraKorábbi novellás köteteiben és most egy regényben Centauri két fontos kérdéssel foglalkozik. Az egyik fontos kérdése: a civilizáció, a kultúra mélyén rejlő természeti ember. Mennyit fed el, mennyit vesz el a természeti mivoltunkból a civilizáció és a kultúra? A kettő konfliktusaival foglalkozott ő több írásában is. A másik alapkérdése pedig az írásé, a nyelvé: milyen beszédekből, milyen nyelvekből – beleértve az irodalmi hagyományokat is – áll össze a nyelv, valakinek a nyelve. Ebben a regényben mintha ez a két kérdés összetalálkozna, és egy epikus folyamban ennek a belátásai, következtetései sorjáznak előttünk, rendkívül izgalmas történetben.
(…) A jégvágó lesz az a szerszám, amellyel hősünk átmegy egy másik világba, a természeti világba, hiszen északon fejeződik be a fiatalember kalandja, ahol a jégen léket vág egy különös lény. Ez a különös lény egy indiánlány, tulajdonképpen a természetinek a megjelenítője, megtestesítője, az a fajta lény, aki átvisz a “túlsó partra”. Nem feltétlenül a halálba, hisz a könyv teli van e világi halálokkal, rokonok, felmenők, társak, testvérek halálával, maga a főhős is gyilkossá lesz, akarva akaratlanul, sőt kettős gyilkosságot követ el, tulajdonképp emiatt menekülve kerül a világ margójára.

 

Részlet Reményi József Tamás Kék angyalról írt kritikájából
Ritka például, ha a kihívóan irodalmias megszólalásmód, a művelődéstörténeti allúziókkal, figurákkal, olvasmányemlékekben szállongó motívumokkal, egész műfajokkal (kalandregénnyel és biografikus esszével, misztikus apokriffel és borgesi abszurddal) folytatott provokatív játék ennyi otthonosságot, intenzív bensőséget teremt. Majdnem azt mondtam: idilli otthonosságot, holott az író nemcsak szenvtelenséget mímelve matat bennük (egyik írásában az utolsó csavarig szét is szedi hősét, mintha, mondjuk, egy öreg Volvót rakna a boncasztalra), hanem az elhatározások, tervek, “projektek” tragikomikus hiábavalóságával is könyörtelenül szembesít. Miközben szórakozik az olvasóval, egyúttal sikeresen hipnotizálja is. Titka természetesen nem más, mint, hogy e prózanyelv gyönyörűségesen gazdag, s ez – noha hajlamosak vagyunk úgy gondolni – nem csupán nyelvi bravúrokat jelent! A nyelvben megteremtődik egy mesélő személyiség, akire figyelni kell.
Reményi József Tamás kritikája a Kék angyalról a Népszabadságban
Centauri netnaplója a Literán
Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera Litera

 

Reményi József Tamás a wikipédián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük