• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Madáretető – kutatóhálózat

Fotó: Centauri

Vannak kérdések, melyeket csak akkor tudunk megválaszolni, ha viszonylag sok, egymástól távoli etetőhelyről gyűjtünk adatokat. Erre egyetlen embernek, egy kutatónak egyszerűen nincs lehetősége.

2019.12.04. (részlet)

“Igen, lesz egy madáretetésről szóló igen részletes, és sok újdonságot, sok kutatási eredményt is feldolgozó könyv. Nemcsak a megfelelő háttéranyag áll rendelkezésre, hanem egy kiadó is, aki partner abban, hogy igen szép kivitelben, a legmagasabb színvonalon állítson ki egy ilyen munkát.

Az ötletet az adta, hogy amikor 2017. év végén felhívást tettem közzé, közel 2000 etetőhely regisztrált nálam, rengeteg kérdést kaptam, és egészen elképesztő kép rajzolódott ki a madáretetési szokásainkról. 2018 tavaszán több százan vettétek a fáradtságot, hogy egy részletesebb kérdőívet is kitöltsetek, így egészen árnyalt képet kaptunk arról, mennyi madarat etetünk, mennyibe kerül ez nekünk, melyek a legtömegesebb fajok, milyenek az arányaik, és így tovább. (Ennek az adathalomnak a feldolgozása nagy feladat, de szintén a végéhez közeledik).

Azt hihetnénk, hogy miután:

35 éve járok madarak után

közel 15 évig kutattam speciálisan a madáretetőket

2000 etetőhelyet regisztráltunk

több száz etetőről gyűjtöttünk részletes adatokat

nemigen tudjuk tovább bővíteni-gazdagítani egy leendő madáretetős könyv háttéranyagát. De ez nem így van. Annak idején a kutatásaim viszonylag szűk körre korlátozódtak, hisz egyetlen etetőhely alapos megkutatása is embert próbáló, rendkívül időigényes, sok eszközt és forrást igénylő feladat, így lehetetlen nagyobb területekről adatokat gyűjteni. Holott épp ez a lényeg: nagyon is érdekes lehet tudni, hogy milyen eltéréseket találunk tájanként. Hogy világosabb legyen, vannak kérdések, melyeket csak akkor tudunk megválaszolni, ha viszonylag sok, egymástól távoli etetőhelyről gyűjtünk adatokat. Erre egyetlen embernek, egy kutatónak egyszerűen nincs lehetősége. Ez lehetetlen feladat. Más a helyzet, ha van egy hálózat.

A TELJES ÍRÁST ÉS MINDEN HOZZÁKAPCSOLÓD ANYAGOT LEJJEBB LÁTSZ, A KAPCSOLÓDBAN 🙂


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Regisztráltál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  madáretető madárvédelem

  Fotó: Centauri

  Magyarország madáretető-térképe 2017.12.22. (Centauri és 1200 társa :-) )

  Magyarország madáretető-térképe 2017.12.22. (Centauri és 1200 társa 🙂 )

   

  KAPCSOLÓDÓK

   

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük