• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Miért nem repül el a hátára fektetett madár?

 

A természet nem fukar, de nem ismeri a pazarlást sem. Van egy képlet, amellyel pontos számításokat végez egy-egy faj jellemzőire, hogy azokat optimalizálja.

robin vörösbegy TERMÉSZET madarak természetfotók madárfotók irodalom érdekességek Centauri birdlife birds wild wildlife nature naturepohotographyMondhatnánk például, hogy bár a vakond a föld alatt aligha venné hasznát a látásnak, mégiscsak jó volna, ha nem volna szinte vak. A természet viszont úgy számol, hogy ez esetben a tökéletes látás luxus. A madaraknál egyfajta csúcsteljesítményre tör.

A repülés az élővilág legkomplexebb, extrém tulajdonságokat igénylő mozgásformája.

Nem csupán arról van szó, hogy a levegőben maradás (és haladás) annyira komplex mozgássort igényel, ami mindmáig feladja a leckét a tudománynak, de biztosítani kell a madár számára azt is, hogy repülés közben is tökéletesen lásson. Egyrészt a madarak látása a legfejlettebb az élővilágban, de még így is gondot okoz a tisztánlátás megőrzése repülés közben. Gondoljátok csak el egy pillanatra, mi történne, ha a nagy szárnyverdesés közben, míg a test fel és alá jár a levegőben, a fej is “zötykölődne”.
Annyit látna a madár, mint mi, amikor egy rozoga Trabant hetvennel száguld végig velünk egy kátyúkkal teli földúton. Semmit.
Meg kell oldani tehát, hogy míg a madár egész teste hevesen dolgozik, s minden porcikája mozog a levegőben, addig a fej ne rázkódjon.   
Ez hihetetlenül komplex feladat, s hogy a természet a madár számára e tulajdonságokat biztosítsa, más területeken kénytelen spórolni. Úgy képzeljük el ezt, mint amikor egy számítógépről töröljük a nélkülözhető apróságokat annak érdekében, hogy feltölthessünk rá egy nagyobb szoftvert. A madaraknál azt törölték, hogy hanyatt fekve is tökéletes legyen a koordináció. A madarak többsége ugyanis sosem kerül ebbe a testhelyzetbe, vagy ha mégis, akkor nagy a baj. A képlet úgy számol, hogy a háton fekvő madár valószínűleg menthetetlen. Ne pazaroljunk kapacitást rá, inkább ezt a tárhelyet is használjuk a repüléshez szükséges szuperszoftverek futtatására. Ezért ha egy madarat óvatosan a hátára fektetünk, az esetek jelentős részében úgy marad, méghozzá meglepően hosszú ideig.

Ez egyfajta ár azért, hogy a megspórolt kapacitást a repülés tökéletes stabilizálására fordíthassák.

Erről készítettem egy látványos és vicces videót egy szajkóval, amely azt mutatja, hogy a madarak mozgáskoordinációja egészen elképesztő; amit itt láttok, az történik a levegőben, repülés közben is. A madár mozog, a fej viszont stabil marad. Rengetegszer láttam már ezt, de szerintem megszokhatatlan. Lenyűgőző. Komolyan kérdezem: hát nem zseniális? Ehhez mérten nem túl nagy ár, hogy a hátára fektetett madár nemigen tud mit kezdeni a világgal.

Osszátok meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


   

  robin vörösbegy TERMÉSZET madarak természetfotók madárfotók irodalom érdekességek Centauri birdlife birds wild wildlife nature naturepohotography

  Fotó: Centauri

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/tojas-mint-mernoki-alkotas/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/ablaknak-repulo-madar-hogyan-segitsunk/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/aki-sajat-nyakat-tekeri-ki/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/beszelnek-a-madarak/

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük