• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Idilli vidéki élet Amerikában – marhák és cowboyok

Screenshot

MARHA JÓ!

2020.11.20. Régi, igen jó érzésekre találtam rá egy amerikai, közelebbről Virginia állambéli farmer videójában. Régen, mikor még élt a hátaslovam, Gerbeaud, gyakran voltunk együtt hasonló meghittségben, mint ez a cowboy a marhájával. Nincs olyan tél, amikor eszembe ne jutna – főként, ha már fűteni kell, rakni a kandallót szorgosan –, hogy annak idején, azon a télen, mikor minden áldott este fát fűrészeltem, mivel nem tudtam kályhakész anyagot venni, s nekem kellett feldolgozni kézi fűrésszel 17 köbméter deszkát, ráadásul igen kemény tél volt, minden nap fagy és hó, szóval akkor Gerbeaud mindig odajött hozzám, és engedte, hogy a puha-meleg orrán melegítsem meg elgémberedett ujjaimat. Máskor, tavasztól, ha leheveredtem a fűbe, mindig a fejem mellett legelt vagy csak álldogált mellettem.

Ez a nagydarab, jámbor marha, ami úgy néz ki, akár egy infantilis felnőtteknek gyártott drabális plüsstehén, valami egészen kedves; lehet vagy tonna, akár másfél is; de hogyan lehet egy ekkora, mamutba oltott bikaállat ennyire aranyos?

A cowboy meg annyira jópofa (meg persze jellegzetesen amerikai az akcentusával, a „mosott-kopott” motyogásával), és nyugis, idillben lebegő, mégis karcos csávó, hogy az embert ilyenkor erősen megkísérti a gondolat, hogy ő is „klassszik” cowboy legyen, s bár sosem tervezte, vegyen egy efféle jóindulatú, tülkös-szőrös gigászt.

Ahogy a cowboy el is mondja a videóban: kecskét ő sem akart, „a legkevésbé sem”, mondja – ahogy nekem sem fordult meg a fejemben eddig, hogy marhát tartsak 🙂  –, csak hát úgy esett a dolog, hogy volt egy pali, aki a kutyáit trenírozta; ez a tréner a gyerekekkel is kedves volt midig, ráadásul a tréner felesége gyerekekre vigyázott; így a cowboy, mikor szülés után visszament dolgozni a felesége, a kutyái után a kislányát is a kutyatrénerre, illetve a feleségére bízta; hanem aztán egy napon férjhez ment a tréner lánya, az esküvőt a farmon tartották meg, a kecske pedig láb alatt volt, így a tréner megkérte a cowboyunkat, csináljon már vele valamit…. s így lett Roger, a kecske, aki szintén felbukkan a videóban.

Effélékről mesélget kimérten, higgadtan a virginiai cowboy, ménkő nagy marhája horpaszának támaszkodva, és ha Kyloe – ez volna az a nagy gyapjúbika becsületes neve – mozdul, megkéri: „Ne menj még!” – és mikor a hegynyi marha nyugton marad, annyit mond neki, „jó fiú!”.

…. és Virginia napsütötte mezőjén, benga nagy állatának döntve hátát issza a préri kékjét tovább; és mivel ez már egy 2020-as cowboy, beszél a kamerának; beszél gyönyörű és kedves szőrmarhájának Youtube-csatornáján 🙂

Ezzel kívánok nektek ma szép napot; innen, ahol élek, s ahol Gerbeaud élt egykoron, és amit néhol Great Green Woodsnak mondok, talán mert virginiai vagy montanai farmnak látom néha.

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  Slider

  Gerbeaud a Golgotán

  15 Comments:

  1. Lívia dr. Zilahi

   :-))))))ez nagyon aranyos :-))))Kyloe arcára rá van írva mit gondol a gazdája monológjáról. Csúcs, nagyon jó ez a bejegyzés napindítónak, szépet vidámat Neked is:-))))

  2. Holsky Péter

   Jó marhák és jómarhák! 😉

  3. Szabó Edit

   Kint szürkeség, ború és eső, de – hála neked! – mégis derűsen indul a nap. 🙂 Köszi!
   Nagyon jólesett nézni ezt az idilli meghittséget és nyugalmat, ami a videóból árad. Az állat még a kérődzést is abbahagyja, mintha még azzal sem akarná megzavarni a gazda monológját. 🙂

   Ha jól emlékszem – leírtad valahol -, hozzád sem tervezetten került Gerbeaud.

  4. Szabó Edit

   Elolvastam újra a Gerbeaud a Golgotán című novelládat. Megrendített megint. 🙁
   Tudod, hogy most – hála a birtoktérképnek, ami rajzoltál – jobban “láttam” a novellát?

  5. Patai Mária Zsuzsanna

   A Gerbaud haláláról szóló írásod az egyik kedvencem, tudod! A párhuzam is rendben van, az idill jól jön most nekünk, nem feltétlenül az időjárás miatt.

  6. Ibolya Nagy

   Csodás napindító, hála érte!🤗

  7. Ez tényleg marha jó😄
   S amin még nagyon jót nevettem,
   a marha- különböző- általad adott jelzői🤣
   Cen’ köszönöm.
   További kellemes,vidám napot!🙂

  8. Kálmán Péterné

   Mit sem számít egy a virginiai cowboy és ménkő nagy marhája közti erőbeli és intellektuális különbség, ha megvan az összhang és összetartozás érzése kettejük között.
   Köszi, feldobott. Neken is Gerbaud jutott eszembe róla.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük