• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Madárritkaság Budapesten – Költő fenyőrigók Magyarországon

fenyőrigó turdus pilaris Magyarország fészkelés 1

Fotó: Centauri

Madárritkaság Budapest szívében – Költő fenyőrigók Magyarországon

Akár nagyvárosok is adhatnak nekünk valódi ritkaságokat! Épp a napokban találkoztam a hírrel a Budapesti Madarászok Facebook-csoportban (ITT) azzal a hírrel, hogy Magyarország legritkább fészkelő rigófaja épp fiókákat reptet a belvárosban, az Orzcy-kertben. Mivel épp a közelben tartózkodtam, kimentem fotózni és videózni (bár nem szokásom rámozdulni ritkaságokra). Mégis jó (és kicsit abszurd) volt látni a fiatal fenyőrigókat a nagyváros közepén.

A legfontosabb infókat mutatom a videóban:

Még pár dolog a megfigyelések, a videózás körülményeiről.

2020.05.23-án délelőtt 10 óra körül kezdtem hozzá a fenyőrigók kereséséhez. Nem voltam biztos abban, hogy könnyű lesz; annak ellenére sem, hogy a kirepült fiatalok eleségkérő hangjára könnyen felfigyelhetünk; a kirepülő madarak ugyanis hamar lesznek röpképesek, és ha már azok, gyakran órák alatt képesek áttelepülni távoli helyekre.

Sokszor a szülők viszik át őket olyan terültre, ahol több a táplálék, hogy ne kelljen messziről hordani az elemózsiát.

fenyőrigó turdus pilaris Magyarország fészkelés 3

Fotó: Centauri

A Ludovika felől érkeztem a Nagyvárad térhez, és mivel nem tudtam, hová kell mennem pontosan, némi kérdezősködésre számítottam. Ezzel szemben, legnagyobb döbbenetemre, az első fenyőrigókba a forgalmas Nagyvárad téren botlottam. A Közszolgálati Egyetem sarkán álló, egy szem kopasz fáról hallottam meg az első eleségkérő hangot, s rögtön meg is pillantottam az egyik fiatalt. Hamarosan felbukkant az egyik szülő is – itt még csak pár gyors és nem igazán jó képet lőhettem róluk. Előfeltevésem talán igaz lehetett, mivel az öreg madár átrepült a Nagyvárad tér fölött, és átellenes irányban, a Dél-pesti Centrumkórház udvarának magas fái között tűnt el. A sután repülő fiatal igyekezett követni őt – de nem biztos, hogy a szülőmadár szándéka is ez volt! – ám „belezavarodott” a tér fölötti elektromos vezetékek hálózatába, kis híján nekik repült, végül a tér közepén visszafordult, és nagy nehezen visszatért az Orczy-kert felőli oldalra.

Nagyvárad tér – hatalmas forgalom és vezetékhálózat között tette meg az elsőként megfigyelt fiatal az első útjainak egyikét. Remélem, megúszta. (Fotó: Centauri)

Szerencsétlenkedésére felfigyelt egy szarka is, de akkor visszatért az öreg fenyőrigó, és rendkívül vehemensen elkergette. Ezt a fiatalt aztán nem találtam már meg – a sarkon van egy építkezés, és mintha valahol a konténerek között landolt volna. Ezekután a madarakat első sorban a centrumkórház környékén kerestem, mivel továbbra is láttam az öreg madarakat ott mozogni, de hiába. Végül visszatértem az eredeti oldalra, és bementem az Orczy-kertbe.

A két vörös vonal jelzi, milyen útvonalon ingáztak a szülők

Alig kellett 5 perc, hogy ismét meghalljam a fiatalok hangját, és megtaláljam őket. Délelőtt 10 és 11.30 között legalább három fiatal madár mozgott ott, de az öreg madarak továbbra is a Nagyvárad tér túloldaláról hordták az élelmet.

Minden valószínűség szerint ez volt az első fészekalj. Ha minden jól megy, akkor ugyanez a pár másodszor is költhet még az idén. Fogadjátok szeretettel a fotókat és a videót! Legyetek oly kedvesek, osszátok meg másokkal is! Előre is köszönöm.

A legjobbakat kívánva: Cen’

 fenyőrigó turdus pilaris Magyarország fészkelés 2

Fotó: Centauri

 fenyőrigó turdus pilaris Magyarország fészkelés 2

Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  2 Comments:

  1. Szabó Edit

   Vajon miért a város közepén költenek?

   Zuglóban is lehet látni tél vége felé fenyőrigókat. (Legalább is úgy gondolom, hogy azok.) Csapatban repülnek és igen hangosak. De azok valószínűkeg átvonulók, mert egy idő után eltűnnek.

   • Jó kérdés. Másutt már ez a faj is urbanizálódott, Erdélyben például Sepsiszentgyörgy közepén a parkban vannak párok – talán több is, mint fekete rigó. A télen látott csapatok biztosan vonulók illetve itt telelők, akik aztán visszamennek az északi fészkelőterületre.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük