• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Nem kell már sokat várni a Marsutazásra!


Nem kel már sokat várni a Marsutazásra!

2020.11.04.

„Már csak párat kell aludni” – ahhoz mérten, hogy pár éve még a Marsutazás szóba sem kerülhetett; ha mégis, akkor egyértelműen a sci-fi kategóriájába esett. Sokan persze úgy vannak ezzel: minek a Marsra menni? Nincs jobb dolgunk? Nincs elég gondunk, itt a Földön?

Természetesen, van itt is elég feladat. Épp ezért fontos kiemelni, mivel páratlan módon a Marsutazás terve szinte egyetlen ember, Elon Musk nevéhez fűződik, hogy az űrprogramokkal párhuzamosan számos olyan vállalkozást futtat, ami épp e gondjaink orvoslását célozzák meg; ám itt valójában radikális paradigmaváltásról van szó, s mint minden ilyen fordulat, sokakból ez is ádáz ellenállást vált ki.

Az űr, konkrétan a Mars meghódításáért dolgozó cég, a SpaceX pár napja jelentette be, hogy Musk tartja korábban tett ígéretét, sőt a vártnál is hamarabb juttathatnak el embereket a Marsra. Magánbeszélgetésekben is gyakran hivatkozom arra, hogy érdemes mindenképp kihúzni a következő évtizedet, hisz ritka izgalmas időket élünk; azt például mindenképp szeretném megélni, amikor ember éri el a Mars felszínét.

Most ez egészen elérhető közelségbe került, hisz a SpaceX szerint akár már 2024-ben elindulhat a Mars-küldetés, az pedig szinte már itt van!

Négy év. Szinte semmi ez a négy év a küldetés léptékéhez képest.

Mekkora áttörés volt annak idején a Holdra szállás?! Generációk gondolkodását határozta meg. Végignézni – mert nyilván végignézzük majd –, amint ember lép egy távoli bolygóra, mekkora fless lesz már! Arról nem beszélve, hogy tudományos szempontból ma még felbecsülhetetlen jelentősége lesz.

Musk – aki vitathatatlanul fura fazon – küldetésének tekinti, hogy az embert „több bolygós” fajjá tegye. Fantazmagóriának tűnik ez, de a gyakorlat dönt el mindent. Gondolhatunk bármit, de az a perdöntő: Elon Musk mit valósít meg abból, amit mond, s mit nem. Eddig megdöbbentően jó a mérlege; ahhoz mérten mindenképp, hogy első hallásra hajmeresztő ötletei vannak. Többször is utaltam már rá az utóbbi években, hogy a sajtó egyik fele szemlátomást nem tud mit kezdeni vele. Ha finoman fogalmazok. Sokszor kimondottan kárörvendő cikkek születnek, ha Elon Musk egyik-másik cégénél nem jön össze valami. Amint van lelkes rajongótábora, úgy vannak ellendrukkerei is. A kérdéssel az utóbbi hetekben sokat foglalkoztam, jövök is hamarosan egy részletesebb írással.

Tényszerűen egyelőre annyit állapítok meg, hogy akárhányszor beharangozták Musk teljes csődjét, az sosem következett be.

Bárhányszor kijelentették, hogy Musk egyik-másik terve kivitelezhetetlen, Musk kivitelezte. Egyelőre ez van.

Az ellendrukker sajtó gyakran úgy tesz, mintha csak egy milliárdos kisautókkal (Tesla) meg űrhajókkal játszadozna; máskor pedig egyenesen fantasztának akarják feltüntetni, és többek között ilyenkor bukkan fel a kérdés: nincs jobb dolgunk, mint milliárdokat költeni egy valószínűleg kudarcra ítélt Marsutazásra? Tetszetősnek tűnő érvelés, valójában a demagógia iskolapéldája.

Musk valójában nem egyedülálló jelenség (többek között Howard Hughes-hoz hasonlítják sokan), vannak előképei, elődei. Ezek az elődök is paradigmaváltásokat készítettek elő. A Marsutazás jelentőségét is leginkább ez adja. Elérni egy másik bolygót, eleve tudat-, világképformáló hatású fejlemény lesz (szerintem összejön), de a legfontosabb az az alap, ami lehetővé teszi. Musk egyik alapvető – egyébként rém egyszerű – tézise az, hogy a hihetetlen szintre felfejlődött technikát „elfelejtettük” progresszív módon használni. Úgy fordíthatnám ezt le, hogy a képzeletünknek a gyakorlatban a technológia szab határt. Van, amit még megvalósíthatunk, s van, amire már csak elvileg van lehetőség. Mintha Musk azt mondaná:

az utóbbi évtizedekben e kettő, a képzelet (és ambíció) valamint a technológia között jelentős rés támadt. Egyszerűen nem használjuk ki maximálisan a technológiai fejlődésben rejlő új lehetőségeket.

Látva az eddigi eredményeket, már nem mondhatjuk, hogy nincs igaza. Bizony, lehet egy elektromos autó is gyors, sőt „szexi” is. Bizony, nem kell eldobható rakétákat gyártani, mert azokat – bármennyire is harsogták ennek ellenkezőjét – vissza lehet hozni a Földre. És így tovább. Hosszú a sor.

Einstein is megállapította egyszer:

„Bizonyos dolgokról mindenki tudja, hogy megvalósíthatatlanok. Egészen addig, míg nem jön valaki, aki ezt nem tudja.”

Musk esete annyiban más, hogy ő tudja: megvalósíthatók – míg mások ezt nem tudják. Mindez itt a Földön is fontos volna; számos problémánkra csak azért nincs megoldás, mert nincs hozzá eltökéltség és szándék. Ez a két dolog az, ami Muskban megvan; épp ez a két dolog hiányzott eddig ahhoz is, hogy ember lépjen a Mars porába.

Persze, a Muskot ért kritikáknak van némi alapjuk. Többek között pár dolgot nem kevés ügyeskedéssel úszott meg; főnökként egy hajcsár – ellentétben azzal, amit róla korábban gondoltam – és szinte minden projektjére jellemzők a hatalmas csúszások. Feltehetően épp ezért érezték úgy a SpaceX-nél, hogy meg kell erősíteniük: nem tettek le a terveikről, sőt, hamarabb indulhat a misszió, mint hinnénk. Mivel újabban elég zsírozottan haladnak a dolgok a SpaceX háza táján, ezúttal akár az is előfordulhat, hogy tartani tudják majd az időpontokat. És én ennek drukkolok.  

A magam részéről fokozottan figyelek, még az egészségemre is, mert ott akarok lenni akkor, mikor az új paradigmaváltás beérleli első világ- és űrforradalmi gyümölcseit. A Mars-misszió többek között arról szól, hogy legalább két, de lehet, hogy három, egymással szembeálló világszemlélet küzd az igazáért és az érvényesülésért. Ebben még mindig Musk az új fiú. Tegyük fel a kérdést: az eddigi szemlélet mit oldott meg? Aligha vitatható, hogy a Muskkal szemben álló szemlélet inkább a problémák létrehozásáért felelős, semmint a megváltást várhatnánk tőle. Ismét érdemes Einsteint idézni: „Ha szeretnél megoldani egy problémát, ne azzal old meg, amivel létrehoztad.”

Musk az új eszköz. S hogy pontosan mivel is áll szemben, mihez képest hoz új paradigmát, arról bővebb írással jövök – hamarost, s mihelyst lehet. 😊


 Oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*


  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  2020.11.16. Újabb történelmi jelentőségű űrmisszió – de tényleg!

  2020.12.03. Kína nyomul a Holdon, de van itt még valami…

  Tesla vagy Nikola? Zuckerberg kontra Elon Musk

  4 Comments:

  1. Igyekezni kell a Mars terraformálásával, mert a legújabb számítások szerint 2068-ban jön az Apophis, ami vagy a Holdat, vagy a Földet löki meg kicsit. De ha a Holdat kapja el, azt se ússza meg aki még akkor itt él. 🙁 🙁

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük