• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A mezei pockok gyérítése érdekében engedélyezték a Pocok Tox használatát

mezei pocok microtus arvalis

A mezei pockok gyérítése érdekében a Nébih engedélyezte a Pocok Tox készítmény használatát

2020.12.07. Amíg én pocokvárakat építek, másutt nagy erőkkel irtják a pockokat. ez mindig is így volt, és mezőgazdasági területeken akár indokolt is lehet.


Budapest, 2020. december 7., hétfő (MTI)

A mezei pockok gyérítése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára – közölte a hivatal hétfőn a honlapján.

    A lépést azzal indokolták, hogy a gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken.
    A közlemény felhívja a figyelmet, hogy az ismert illegális módszerek – például háztartási patkányirtó, vagy házi készítésű, méreggel kevert csalétkek – nem hatékonyabbak a mezei pockok ellen, viszont sokkal veszélyesebbek a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag.
    Kiemelték, hogy a háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.
    A növényeket károsító szervezetek ellen a természeti környezet minél kisebb terhelésével és veszélyeztetésével kell fellépni – olvasható a hivatal közleményében.


Az a kérdés merült fel sokakban, hogy erre tényleg szükség van? A pockok állománygyérítését nem oldják meg a ragadozómadarak? Vagy pont azért szaporodtak el, mert nincs elég ragadozó? Vagy hogy van ez?

HAMAROSAN VÁLASZOLOK 🙂 🙂 – TUDJÁTOK: MIHELYST LEHET 🙂

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*


  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider

  Slider

  Slider

  BOGLYA-ÖKOLÓGIA – Élet a szalmában, szénában, pusztán, réten

  2 Comments:

  1. Várom a folytatást! Nem hiszem, hogy a ragadozókra nem veszélyes.
   Épp ma tűnt fel, hogy a 33-as út mentén nagyon megritkultak az ölyvek. Három éve kb. minden km-en volt, most nem tudom láttam-e 10-et 80 km-en.

   • 🙁 🙁 Ragadozók errefelé sem tobzódnak, bár az utóbbi évtizedekben a ragadozók szépen feljöttek – lásd vándorsólyom például. Írok még, persze, csak ma elmorissonosodtam 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük