• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Neandervölgyi ember készítette a spanyol barlang motívumait

Free Photo

 

Elgondolkodtató, hogy  “az ember genetikailag legközelebbi ősét régóta primitívnek, brutálisnak írták le a szakemberek, ám ez az elmélet az utóbbi időben számos lelet alapján megdőltnek látszik”. Vajon miből gondolták, hogy ŐK voltak a primitívek és brutálisak, amikor épp a Homo sapiens irtotta ki őket? Akkor ki a brutális és primitív? Simán lehet, hogy egy sokkal békésebb és érzékenyebb faj volt, aztán kiirtották, mint később az indiánokat.


Neandervölgyi ember készítette a spanyol barlangban talált motívumokat


    Washington/Málaga, 2021. augusztus 3., kedd (MTI/AFP) – Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat – állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.    

    Az ember genetikailag legközelebbi ősét régóta primitívnek, brutálisnak írták le a szakemberek, ám ez az elmélet az utóbbi időben számos lelet alapján megdőltnek látszik.
    Paleoarcheológusok 2018-ben tették közzé tanulmányukat a spanyolországi Málaga közelében fekvő Ardales barlang cseppkövein talált vörös, okkersárga festékek eredetéről. Már akkor úgy vélték, hogy a legalább 64 800 éves mintákat akkor készítették, amikor a modern ember még nem élt a kontinensen.
    Megállapításuk azonban vitát váltott ki, egy másik tudományos cikk szerzői azt feltételezték, hogy “a pigmentek természetes anyag eredményei”, vas-oxid folyásából keletkezhettek – mondta Francseco d’Errico, a Bordeaux-i Egyetem kutatója a PNAS-ben megjelent tanulmány társszerzője az AFP francia hírügynökségnek.
    Az új elemzések feltárták, hogy a pigmentek összetétele és elhelyezkedése nem lehet természetes folyamatok eredménye, azokat fröcsköléssel, fújással vihették fel a cseppkőre. Szerkezetük pedig egyáltalán nem egyezik a barlangból vett természetes mintákkal, ami azt feltételezi, hogy a pigmentek külső forrás által kerültek a barlangba.
    A jóval részletesebb kormeghatározás megmutatta, hogy a festékeket különböző időpontokban használták, több mint tízezer év különbséggel.
    “Ez alátámasztja azt a feltételezést, hogy a neandervölgyi ember számtalan alkalommal járt itt több ezer éven át, és megjelölte a barlangot festékkel”  – mondta d’Errico.
    A kutatók hangsúlyozzák, hogy nehéz összehasonlítani a neandervölgyi ember művészetét “a modern ember falfestményeivel, olyanokkal például, mint amelyeket a franciaországi Chauvet-Pont d’Arc barlangban találtak”, és amelyek több mint 30 ezer évesek.

Chauvet-barlang

Chauvet-barlang: Őstulok, ló és orrszarvúfejek a fekete korszakból (FORRÁS)

De felfedezésük újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a mintegy 40 ezer éve kihalt neandervölgyi ember nem a Homo sapiens faragatlan rokona volt.
    A festékek nem a szószoros értelemben vett általunk ismert művészetet jelentik, inkább egy szimbolikus cselekedet eredményei – írták a kutatók.
    A barlang alapvető szerepet játszott a neandervölgyi közösségek szimbolikus rendszerében, de továbbra is rejtély, hogy ezek a szimbólumok mit jelentenek.

 

    A Göttingeni Egyetem tudósai egy közelmúltban közzétett tanulmányukban szintén bemutatták, hogy a neandervölgyi ember képes volt művészi mintákat karcolni csontokba a németországi Harz-hegységbeli Egyszarvú-barlangban felfedezett 50 ezer éves óriásszarvas-csontok mintáinak elemzése alapján.  Az régóta ismert, hogy a neandervölgyi ember eszközöket és fegyvereket készített, ékszerek, barlangrajzok és kisebb figurák eddig szinte kizárólag csak későbbi időkből kerültek elő, amikor az Afrikából érkező modern ember (Homo sapiens) elterjedt Európa területén.
 
neandervölgyi ember

Neandervölgyi ember (Free Photo)

 

5 Comments:

 1. Marsovszki Viktória

  “Turbó Bunkó!” 😀 😀 Abszolút Cen’-szó!
  Egy szép magyar közmondás jutott eszembe erről a cikkről.
  “Az erősebb kutya baszik” Bocs! 🙂

 2. Altamira felfedezése- nagyszerű film, Antonio Banderassal.

  https://videa.hu/videok/film-animacio/altamira-felfedezese-2016.-drama-I1esUvP5DEH6PUvk

  Újra megnéztem az írásod inspirált. Ferenc Pápa ide vagy oda a katolikus egyház a dogmáival bukásra van ítélve, mindig is a haladás útjában álltak.

 3. Ibolya Nagy

  Elképzelem, amint a “művészi” vénával megáldott neandervölgyi ember felrajzolta a barlang falára és sóhajtozott, de jó lenne elejteni.
  Aztán a vadászaton sikerrel járt, ezért fétisévé vált a rajz, mágikus erőt tulajdonítottak neki.
  Lehetett így is… 🙂

 4. Nemrég olvastam, hogy a neandervölgyiek kihalása lehetett sajnálatos genetikai ok következménye is. A homo sapiens dns-e jóval alkalmazkodóbbnak bizonyult, mint a neandervölgyi vagy a gyeniszovai, és például vércsoport összeférhetetlenség is felmerülhetett, amennyiben a homo sapiens és a neandervölgyiek emberek utódott nemzettek. Manapság is előfordul az Rh összeférhetetlenség anya és magzat között, de már tudjuk kezelni. Azt találták, hogy a neandervölgyieknek sajátos Rh allélal rendelkeztek. Lehettek betegségek is a háttérben, illetve kihalhattak a homo sapiensszel való keveredés miatt is :/ A keveredések egy sor dolgot hoztak a homo sapiens életébe is, betegségeket és ellenálló képességet is (hogy bizonyos embereknek több oxigént képes szállítani a vérük, ezáltal jobban bírják a magas hegyeket pl serpák)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük