• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Hány cinege jár egy etetőre?

széncinege parus mairo great tit birds madarak madárfotók birdphotography

Fotó: Centauri

Nem is hinnétek! Nemcsak fogas kérdés ez, hanem fontos is. Látni fogjátok, hogy a „két cinkés etetők” is valóban fontosak. Kicsit sok lesz a szám, de talán nem bánjátok majd (azért sem, mert ezeket az eredményeket itt adom közre először 🙂 ). Az etetők madarait viszonylag egyszerű számba venni, hisz a többségük szépen beül az etetőbe. Csak épp az nem nyugszik sosem, aki a leggyakoribb. Ha valahol csak egyféle madár van, az nagy valószínűséggel széncinege. (Hogy ez miért van így, arról később írok.)

Minden madáretetős tudja, hogy a cinegék folyton jönnek-mennek, így szinte lehetetlen megbecsülni, hányan vannak.

Legjobb kissé távolabbról figyelni az etetőt és környékét, ám a cinege még így is „becsaphat”! Ő sosem olyan tömeges, mint esetenként a pintyek. Életem legjobb etetőjén sem haladta meg a létszámuk a 70-et. Ezen az etetőn 1993/94 telén minden áldott nap létszámbecslést végeztem, ennek ellenére csak annyit mondhattam volna, hogy abban a szezonban legalább 70 széncinege járt nálam. Más a helyzet, ha gyűrűzünk is (ez engedélyhez kötött tevékenység!). A gyűrűzést eredetileg arra találták ki, hogy megtudjuk, hová vonulnak a madarak, ám ennél jóval többre képes. Mit gondoltok, azon az etetőn, ahol 70 széncinegénél többet sosem láttam, hányat fogtunk? Pontosan 555-öt!! Vagyis – szemben a megfigyelésekkel – minimum 555 széncinege járt az etetőn. De a helyzet ennél is bonyolultabb. Mivel továbbra is sok volt a gyűrű nélküli cinege, az etetőn megforduló cinegék számáról csak annyit mondhatunk: 555 + valamennyi. Már csak azt kell kideríteni, mennyi az a bizonyos „valamennyi”. Ez az igazán rázós kérdés, de azért vannak kapaszkodók. Ilyen például az ún. visszafogási arány. Ez 5 és 55% között mozgott, vagyis amikor a legtöbb volt a gyűrűzött széncinege az etetőn, akkor is csak minden második volt az. Innentől olyan bonyolult matematika jön, hogy ha belemegyek, soha többé nem olvastok tőlem egy sort sem 🙂 .

A lényeg az, hogy ahol maximum 70 széncinegét lehetett látni, ott valójában legalább 2.000 cinege fordult meg!

Jó, ha ezt minden madárétterem-tulajdonos tudja. A segítségetek tehát jóval jelentősebb, mint gondolnátok! Tegyük még ide azt is, amit tegnap posztoltam: valódi élet-halál harc folyik télen. Egy igazán nagy küzdelem sok tízezer és százezer résztvevőjének segítetek. Együtt pedig még többet tudhatunk meg a madarainkról, az is biztos.

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/elet-halal-harc-az-ablak-alatt/

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/nagy-toll-trukk/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/a-nagy-jegtrukk/

http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/tojas-mint-mernoki-alkotas/

 


 

tavasz 22

7 Comments:

 1. Most nem csak írásod miatt van déjá vú érzésem, hanem a madarak miatt is. Három hete még rengeteg madár volt, főleg cinege. Azután jött pár napos iszonyú szél, ( mi, Ék-i szélcsatornában vagyunk) Eltűntek a madarak, azóta sem jöttek vissza. Nem csak itt az etetőkön hiányolom őket, de kint az ártéren is alig vannak, a kőrisesekben sehol egy süvöltő, rigók is alig, de a pintyek, cinkék is nagyon kevesen. Tavaly is volt ilyen, de gyorsabban visszajöttek. Várom őket nagyon.

 2. Szabó Edit

  Az én cinkéim sem jönnek az idén már egy jó ideje, pedig itt állok egy csomó fekete napraforgóval feltankolva. 🙁
  Hogyan lehetne őket idecsalogatni?

 3. Kiss Gábor

  “A lényeg az, hogy ahol maximum 70 széncinegét lehetett látni, ott valójában legalább 2.000 cinege fordult meg!”- írod.
  Ezek után felteszem a költői kérdést: Ahol maximum 8-10 széncinegét látni átlagosan a hideg téli napokon, ott mennyi fordulhat meg?
  Tudom, nagyon sok-ismeretlenes egyenlet.
  Mondjuk, 5-6 darabbal indul a nap hajnalban, aztán változgat 5-10-15 percenként vegyesen 2 db-ra, 4-re, 0-ra, de 25 – 30 percre a napkeltétől van a csúcs, 8 db, és hetente egyszer-kétszer 10 db. Nap közben pötyög 2-3-4-5 db max, és persze akár 20 percen keresztül is 0 db. Az eletetett napraforgó mennyiségből nem tudok következtetni az egyéb madárfajok miatt. Pl. 15 balkáni gerle, ha lejön, 25 mezei veréb, 6 szajkóm van, 4 csuszka, stb. … visszavonom a kérdést! Megelégszem egy ilyenszerű válaszoddal: 20 darab biztosan jár oda! (vagy ez sem biztos?)
  Köszönöm türelmed!
  (Az enyhe tél miatt ez az idény nálam igen gyenge!)

 4. Mikos Ödönné

  Nálunk már két hete akkora jövés menés van. Van itt többfajta ének madár.
  Keverem az eleséget, napraforgó, köles, cinke gombóc.
  Cinke gombóc napi 2,3 db el is fogy.
  Van hogy kétszer töltöm fel az etetőt.
  Állandó vendégem egy harkály , aki nyáron a kertem diófáján tanyázott.
  Szeretem őket nézni. Tudom meghálálják majd tavasszal mikor előbújnak a kártevők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük