• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Legszebb élményeitek

2018.03.16. 21:12
1 karvaly

Fotó: Wikiwand

🙂 Végig mosolyogtam, ahogy a visszaküldött íveket olvasgattam. Névadásban is megleptetek. Eddig nem találtam két egyformát 🙂 Van itt a „Begybártól” a „Tiszaparti Madárcsárdáig” minden. Az ív végén volt egy kérdés:

Mi volt a legemlékezetesebb, madáretetéssel kapcsolatos élményed?

Persze, először is nagy köszönet, hogy erre is szinte mindenki válaszol. Első ránézésre tanulságosabb, mint hittem volna. Nagyon érdekes például, hogy itt hogyan „hasít” a karvaly. El is dőlt: itt az ideje, hogy a karvalyról is írjak pár dolgot (van mit!). Ez egyelőre épp csak egy kis véletlenszerű tallózás az élményeitekből. Remélem, örömötökre szolgál 🙂 (Itt már az etetőhelyek fantázianeveken szerepelnek)
„Verébvályú”
Amikor én is meglepődtem, és a héja is, ami kis híján nekem repült a kertben. Úgy még héját nem láttam fékezni. 
„Ildu madácsárdája”
1. minden áldott nap, amikor láthatom a madarakat tobzódni-veszekedni az etetőkön 
2. Látni a karvalyt a bejárati ajtóval szemben levő kerítésoszlopon ülve…
3. Látni a karvalyt vadászni 
„Takács család etetői”
A 2009/2010-s etetés, amikor január végétől február közepéig állandó hótakaró volt, -15, -12 ⁰C-s éjszakákkal. Ez volt az a pár hét, amikor először a 2007-s kezdés óta meggyvágók, fenyőpintyek jelentek meg az etetőmön. És ez volt az a pont, amikor az átlagos példányszám is megugrott az etetőn. Ettől az etetéstől kezdve az évek során egyre több madár járt az etetőmre/etetőimre, ezért volt annyira emlékezetes.
„Kétyfalvi”
Most februárban a nagy hidegek alatt, több mint 30-40 madár volt itt, még a földre kikapart magokat is összeszedték.
„Csip”
Három éve költöztem külön és kezdtem egyedül etetni a madarakat, az a legjobb élményem, hogy évről évre egyre nagyobb a forgalom, és egyre többféle kismadár keres fel.  Megesett, hogy kicsit el kellett hessegetni a rigót, hogy fel tudjuk tölteni az etetőt. A legnagyobb élmény az volna, ha őszapókat is sikerülne idecsalogatni. 
„Szajkó Félix”
Amikor megjelent egy “vadász”. Korábban előfordult, hogy a szomszéd macskája bepréselte magát az etetőbe és ott várakozott. A kutyánk megoldotta a helyzetet és kitessékelte a cirmost.
„Tündérkert”
Nagyon érdekes, hogy ha feltöltöm az etetőt, akkor mintha egymásnak üzennének, mert 2 percen belül ott vannak. Működik valamiféle híradólánc közöttük. Nagyon szeretem hallani az éneküket, gyönyörködtető és megnyugtató. Örömmel látom, hogy pusztítják a kukacokat.
„Pieps”
Ez nem itt Balatonakaliban történt, hanem Ausztriában hétvégi házunk ablakában egyszerre 7 db süvöltő! Gyönyörű látvány ilyen közelről!
„Minifaloda”
Amikor egyszerre 6 cinke evett egyetlen cinkegolyón.
Égi Vándor”
A cinkék nagyon gyakran keresnek rovarokat az ablakok körül és berepülnek a teraszra, ahol nagyon közelről láthatom őket.
„Vadrózsa”
Fotózás közben az udvaron a fejem mellett kb. 20 cm-re hasított el a karvaly. Rossz érzés, hogy a „madaraimra” vadászik, csak a józan belátásom miatt nem hajkurászom el – de a gyorsasága és nesztelensége lenyűgöző.
A havazások során a legújabb tálcás etetőn tolongó madarak látványa. Az egyszerűen: boldogság… 
„Fahéjvirág”
Amikor a faágra felszúrt szalonnadarabokat a szajkó egy suhintással a csőrébe kapta és már vitte is! Azóta hengeres, zárt etetőben tartom, és így csipegetik a cinkék. A komposztálandó hulladékot télen a teraszon gyűjtjük egy tálcán, van benne tojás-krumpli-zöldség-héj, almacsuma, azt is sokszor fölkeresik a madarak, ill.a komposztdombot is.
„Szotyizó”
Komoly nem volt,  néha láttam ragadozó madarat,  de a kismadarak csiviteléséből rögtön hallom, ha a közelben van,  de egy terebélyes cseresznye fa alatt etetek,  így nem tud lecsapni rájuk.
„Népkonyha”
karvaly
„Sequoia”
Karvaly vadászatának megfigyelése, egyszer. De azért jobb, ha nem jön annyit. Pusztán a megfigyelés.
„Gyomai Cinkevendéglő”
Minden egyes alkalom élmény, amikor jönnek. A párommal figyeljük őket rendszeresen.
„Jégvágó”
Amikor egy meggyvágó együtt falatozik 4 tengelicével
A legbosszantóbb, amikor a galambok szétdúlják a madáretetőt, leverik az itatót ( a konyhai
kilépőn etetek)
Madártanya”
Éppen kimentem feltölteni ez etetőket és amikor odaértem egy kék cinege kb. fél méterre volt tőlem. Én néztem őt, ő pedig nézett engem. 😊
„Hutai”
A félelmet alig ismerő énekes rigók ragaszkodása, a lábunk elött ugrándozik, szinte keresik az ember közelséget…!
„Winter Hopes”
Egy széncinege ápolása ami. Nekirepült az ablaknak és elájult.
„Régi Kertváros”
A hierarchia. Kik esznek elsőnek, kik esznek folyamatosan az etetőn ülve, kik repülnek el egy-egy szem felkapása után, kik esznek csak a földről.
„Emese etetője”
3. telet töltöm a kertes házunkban. Az 1. télen elkezdtem az etetést cinkegolyóval, napraforgóval. Különlegességek nem jöttek, de szén- és kékcinkék, verebek, néha tengelicek voltak. A következő ősszel, ahogy jöttek a hűvösek októberben, újra kitettem az etetőt a magokkal és lestem a vendégeket, de teljesen hiába! Április környékén én borítottam ki az októberben etetőbe tett napraforgókat. Nem értettem. A mostani télre megintcsak kitettem a teli etetőt és megint jöttek a szokásos vendégeim. Vettem fekete és csíkos napraforgót is, tudjanak válogatni. Meg is teszik, sajnos a magok fele a földön landol. Valakik nagyon pazarlóak. Vettem különböző gyártmányú cinkegolyókat is, egyik fajta szépen fogy, másikhoz szinte hozzá sem érnek.
A madármentes időszakon sokat gondolkodtam, míg végre rájöttem, hogy mi lehetett az oka: abban az évben egy kuvik pár költött és nevelt fel 5 fiókát a szomszédban lévő távhővezetékcső oszlopán. Szerintem elriasztották vagy esetleg elkapták(?) a cinkéimet a nyár folyamán, és ezért nem jöttek télire.
„Begybár”
Amikor az etetőtől pár méterre egy karvaly szállt le, pillanatok alatt eltűnt minden madár, ő meg csak várt, majd nagy rafináltan a közelben álló tujabokorba bújt el. A szomszéd ház tetejére is leszállt, háttal az etetőnek, szinte úgy ült, úgy figyelt mintha hátul is lenne szeme. Amint egy kis madár az etető felé szállt azonnal le is csapott, szerencsére sikertelenül.
„Tiszaparti Madárcsárda”
Több is van. Szép karvaly tojó egyszer a vadászat hevében leszállt a terasz korlátjára és ott figyelt, alig 2 méterre az ablaktól. Évekkel ezelőtt a meggyvágók megjelenése, aminek eredményeképpen senki más nem mehetett az etetőbe, mert a meggyvágó bent trónolt és mindenkit kivert. Fagyos mínuszokban a kitett langyos víz csodája, mert szinte nyüzsögtek rajta a madarak, látványosabb volt, mint az etető.

1 kérdőívhez

http://https://centauriweb.hu/archiv/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/kedvenceink-a-madareteton/

 

 

 

2 Comments:

 1. Ibolya Nagy

  “Sok van, mi csodálatos, de a humornál…..”😊😊😊

 2. Nagyné Ica

  Imádtam ezt az összefoglalót! Valóban humoros 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük