• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A kakaskodás ára – szirti sas kontra siketfajdok

Aquila_chrysaetos_szirti sas

Szirti sas (Forrás)


A másik kakas annyira felhergelte magát, hogy a támadás után sem esik le neki, hogy alapvetően megváltozott a helyzet.


A lap alján látható videóra már évekkel korábban rátaláltam, és gyakran jut eszembe. Nemcsak azért mert a szirti sas az egyik nagy kedvencem, hanem mert ritkán látni olyan jelenetet az erdőn – ebben az esetben egy norvég erdőn –, ami annyira szimbolikus lenne, mint ez a jelenet.

Két siketfajd kakaskodik, harcol egymással elszántan.

A siketfajd messze földön híres arról, hogy dürgéskor se nem lát, se nem hall. A dürgés pillanataiban valóban nem hall, de ez egy másik történet. Az alábbi felvétel jól tükrözi, mennyire elvakultan csepülik egymást a kakasok a nászidőszakban. Annyira, hogy észre sem veszik a közeledő veszélyt, a szirti sast. A szirti az egyik legvérmesebb ragadozó a madárvilágban. Nálánál jóval nagyobb testű és tömegű állatokat is bátran megtámad. A siketfajdok is súlyosabbak nála. A sas úgy vág be a képbe, akár a villám, és egy pillanat alatt leteríti az egyik kakast. Ez eddig csak egy jelenet egy szirti sas támadáról, ami aztán következik, az már fabula. Állatmese rólunk.

A másik kakas annyira felhergelte magát, hogy a támadás után sem esik le neki, hogy alapvetően megváltozott a helyzet. Ellenfelét, a másik kakast leterítette egy „nagyobb hatalom”. Kakaskodásnak itt már nincs helye.

Mégis úgy viselkedik, mint a legutolsó, agytolulásos kocsmai hőzöngő. Továbbra is támad, méghozzá a szirtit, aki egyébként halálos veszedelem rá nézve. Nem hiszem, hogy megtörtént valaha is, hogy egy siketfajd legyűrt egy szirti sast. De ez neki nem számít. Eldurrant az agya. Nem hagyja abba. Figyeljétek a sas testbeszédét. Minden mozdulatával kitér vagy azt üzeni: „Hagyd ezt abba, öreg!” De a fajd vérnyomása nem csökken. Továbbra is hepciáskodik. A sas meg úgy van vele: „Én szóltam. Ha ezt akarod, hát legyen!”

Oszd meg másokkal is! 🙂


Hozzászólásokhoz gördülj  lap aljára!

Regisztrálj, hogy értesülhess a legfrissebb , legfontosabb bejegyzésekről 🙂

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/pszichopata-avagy-karvaly-trabantban/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/fb-rovat/legek-es-rekordok-az-allatvilagban/melyik-legnagyobb-szarazfoldi-ragadozo/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/termeszet-2/parlagi-sas-vedelmeert-kaptunk-dijat/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/termeszet-2/valoban-leteznek-madaremberek/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/balaton-es-kornyekenek-madarai/ho-meg-nincs-de-van-hosarmany-plectrophenax-nivalis-balatonnal/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarritkasagok-ritka-madarak-magyarorszagon/

   

  8 Comments:

  1. Jó kis “tanmese”! Néhány politikusnak sem ártana, bár lehet meg sem értenék. 😀

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük