• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

A Balaton legjobb helyei madárfotózáshoz

2019.11.30. Siófok (Fotó: Centauri)

Ahogy ritka fajok megfigyelésére is megvannak a frekventált helyek, úgy madárfotózáshoz is ajánlhatok hármat. Elvileg persze bármelyik móló jó lehet, de ha sok témát, sok madarat keresünk, két hely mindenképp kiemelkedik a sorból.


2019.11.30. Ma pár perc erejéig ránéztem a Balatonra. Papírforma szerint ez volna az ideális hétvége megcsípni a balatoni madárvonulás csúcspontját. Ráadásul az évszakhoz mérten kedvezőek voltak a feltételek. Semmi köd, szél is csak módjával, ragyogó napsütés. 🙂 De a Balaton viszonylag csöndes. Még a legforgalmasabb helynek számító tihanyi szorosban is. Talán a hosszú, enyhe ősz miatt késnek a sarkvidéki madarak. Ahogy a birding.hu adatai alapján látom, mások sem akadtak bele ordenáré csapatokba vagy ritkaságokba.


2019.11.30. Szántód – Ragyogás 🙂 (Fotó: Centauri)

Mi van akkor, ha még nincs sok madár a Balatonon?

Ha még nem érkeztek meg azok a színes és érdekes madártömegek, melyekről múlt héten írtam (ITT)? A Balaton akkor is jó terep, csak épp kevésbé megfigyelésre, mint inkább andalgásra vagy madárfotózásra. A ritka fajokat amúgy is csak ritkán kaphatjuk le, többségük a parttól igen távol mozog. Viszont akad pár hely, ahol főként ősztől tavaszig derekas madárcsődület verődik össze.

Ahogy ritka fajok megfigyelésére is megvannak a frekventált helyek, úgy madárfotózáshoz is ajánlhatok hármat.


A hangulat – az erős szél és tengerkék víz ellenére is – még inkább őszi a szántódi mólón (Fotó: Centauri)

Elvileg persze bármelyik móló jó lehet, de ha sok témát, sok madarat keresünk, két hely mindenképp kiemelkedik a sorból. Ez évtizedek óta változatlan.

25 éve is Siófok volt az egyik legjobb, a másik Balatonfüred.

Mindkét helyen a tömeges fajok adnak témát, elsősorban a dankasirály (Larus ridibundus) (télvíz idején viharsirályok is), a mindenütt megtalálható tőkés réce (Anas platyrhynchos), és a kecses bütykös hattyúk (Cygnus olor). Keményebb időben a kikötőkbe húzódnak a szárcsák (Fulica atra), néha tömegesen is, a vöcskök, kercerécék is. Alkalomadtán e csapatok adhatnak viszonylag extrém ajándékot is – így például jó pár éve a tőkés récék között üstökös réce (Netta rufina) gácsért is fényképeztem, aki a fajtól szokatlan módon ugyanolyan bizalmas volt, mint a tőkések.


üstökös réce netta rufina balaton

Üstökös réce (Netta rufina) gácsér Balatonfüreden (Fotó: Centauri)


A dankasirályokra mindig számíthatunk. Legnagyobb tömegben Siófokon és Balatonfüreden látni őket. – 2019.11.30. (Fotó: Centauri – Siófok)

Mindkét hely előnye, hogy viszonylag közel esnek Budapesthez is, és mindkét helyen napsütéses időben szép fényeket találunk.

Siófokon ősztől nagyjából már délelőttől szép hátfényt kapunk, Balatonfüreden pedig alkonyatkor. Ha ellenfényben akarunk fotózni, akkor Siófokon napnyugtakor dolgozhatunk, Balatonfüreden hajnalban.

Szép túrát lehet felépíteni oly módon, hogy például hajnalban Balatonfüreden készítünk ellenfényben fényképezett képeket, átmegyünk Siófokra, ott hátfényben fotózunk, majd alkonyatra visszatérünk Balatonfüredre, hogy továbbra is hátfénynél fotografáljuk a kikötő madarait.


Erős hátfényben az őszi-téli Balaton megdöbbentően kék – mint ma. A tengerkék víz önmagában is északi-tengeri hangulatot áraszt, főként, ha sirályok százai rendeződnek össze a hullámain. – 2019.11.30. Siófok (Fotó: Centauri)

Harmadik a rangsorban Keszthely.

De egyrészt a keszthelyi madárcsapat sokszor alatta marad a siófoki és balatonfüredi csapatoknak. Keszthelyen rendszerint nem annyira szépek a fények, gyakrabban van köd, ráadásul Budapestről érkezve jelentősen messzebb van. Jó hely, az egyik legjobb, de Siófok és Balatonfüred nehezen verhető.

Nem tudom, hányszor lesz rá mód, de szeretnék az idén többször látogatni ezekre a helyekre. Most kezdődik igazán a szezon. Tavaszig. A legszebb jeges-madaras fotókat is e két helyen készítettem. Már csak az a kérdés: lesz-e az idén értékelhető jég a Balatonon. Nem bánnám – nagyon nem.

Fogadjátok szeretettel a mai képeket!

Tekintsük ezeket röpke előzetesnek az előttünk álló téli időszakról, a magnetikus őszi-téli Balatonról.

Első ránézésre a hattyúk (Cygnus olor) lennének a leghálásabb alanyok, de épp gyakoriságuk és vonzásuk miatt igen nehéz róluk izgalmas képet készíteni. De próbálkozni érdemes 🙂 – 2019.11.30. Siófok (Fotó: Centauri)

A dankák (Larus ridibundus) látványos kavalkádja is megtévesztő kissé. Minden látszat ellenére nem is olyan könnyű olyan tömegjelenetet lekapni, ami aztán némi vágás után “képernyőképet” ad. – 2019.11.30. Siófok (Fotó: Centauri)

A balatoni nádasok is ebben az időszakban a legszebbek 🙂 – 2019.11.30. Szántód (Fotó: Centauri)

 


.Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Regisztrálj, hogy értesülhess a legfrissebb, legfontosabb bejegyzésekről 🙂

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/balaton-es-kornyekenek-madarai/madarkalauz-az-oszi-balatonhoz-a-balaton-legjobb-madarmegfigyelohelyei/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/a-balaton-uvegkoporsoja-hogyan-lehetne-jobb-a-balaton/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/balaton-es-kornyekenek-madarai/ho-meg-nincs-de-van-hosarmany-plectrophenax-nivalis-balatonnal/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/galeria/madaretetos-fotok/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/galeria/madarak/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo-utazas-turazas-ember-es-termeszet/balaton-legkemenyebb-drog/

  8 Comments:

  1. Érdekes, hogy vannak ezek az üstökösrécék. Azt olvastam, hogy ennél a fajnál elég gyakori hogy egy-egy tojást beletojik a tőkés és más récék fészkébe. Ezeket a fiókákat aztán a gondos tőkés réce szülők felnevelik a többi kis tőkéssel együtt. Aztán azt itt felnőtt üstökös réce később is a mostoha testvéreivel bandázik 🙂 Szerintem tőkés récének hiszi magát.

   • A Kis-Balatonon is megesett ez, ráadásul abban az időszakban, amikor először költött Magyarországon (talán 1985); vegyes récekolónia alakult az egyik szigeten, és az üstökös récefiókát is vagy tőkésekkel, vagy cigányrécékkel látták 🙂

    // Bár – ha jól emlékszem – hivatalosan elsőként a Fertő-tavon fészkelt. Sosem derül ki az igazság 🙂 //

  2. Nagyné Ica

   A balatoni ( és sok más csodás ) fotót prezntálod Te nekünk. Jobb híjján nekem maradnak a debreceni Békás-tó tőkés récéi…az év bármelyik szakában. Imádom őket ( is ).

  3. Szabó Edit

   Ez nem az én posztom, de osztom. 🙂
   (Úgy értem, hogy én biztosan nem fogok lemenni a Balatonra madarakat fotózni, de másnak még érdekes infó lehet. 🙂 )

  4. Ibolya Nagy

   Csodaszép felvételek – mint általában-, gyönyörű kékség, kecses sirályok, még kecsesebb hattyúk sokadalma, de újabban a récékért bolondulok, bárhol éljenek is. Egyszerűen imádni valók!
   Köszönöm, hogy láthattam.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük