• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Legfrissebb verzió 2018.03.07. 17:58

03.07. térkép

Kedves étterem-tulajdonosok!
Íme, itt a térkép legújabb verziója. Amint látjátok, alapvetően – legalábbis strukturálisan – nem sokat változott. Az eddig is domináló körzetek erősödtek tovább. Budapest és vonzáskörzete a fél országot betakarja. Olyan, mintha csápokat eresztene, főként a Balaton irányába. Vidéken is kivehetők erős gócpontok, ezek közül változatlanul Pécs és környéke emelkedik ki.
A regisztrálás üteme karácsony után (mióta a Facebookon nincs pörgés ez ügyben) alaposan megcsappant, de ez voltaképp nem is olyan nagy baj (ősztől hajrázunk megint). Pillanatnyilag közel 1500-an vagyunk. Némiképp ismételve önmagamat (bocsánat érte), a leveleiteket átolvasva (elvileg válaszoltam mindenkinek) egy etetőhelyen átlagosan 3-5 madáretető is lehet, és nem kizárt, hogy az egyes etetőkön telelő énekesek száma (egyszerre egy időben) átlagában is meghaladja a százat. Annyi a korábbi kutatásaim alapján bizton állítható (erről ITT írtam korábban), hogy ahol 100 madarat is látnak egyszerre, ott a teljes téli forgalom szinte biztosan 1000 madár fölött jár. Sokan számoltatok be arról (hozzászólásban ITT is), hogy az idén, különösen a szokatlanul kemény és hosszan tartó télutó folyamán, a korábbiaknál is nagyobb madárcsapatokat láttatok vendégül. Ergo: ez a szám akár alábecsült is lehet.

Összefoglalva (amit most tudunk):

1.500 udvarban/ablakban

4.500 – 7.500 etetővel

MÁSFÉL MILLIÓ MADÁRRÓL GONDOSKODTATOK!          

Erre egyenként és közösen is büszkék lehetünk!
De most jönne a java. Ezek egyrészt megközelítő számok, tehát előttem áll az a feladat, hogy minden etetőt felvigyek egy olyan adatbázisba, amely halál pontos számokat ad (ez már folyamatban). A könnyebb kezelhetőség végett minden regisztrált etetőhely kap egy „fantázianevet”, amelyről mindenki értesítést kap. Ez az adatbázis szolgál majd alapul egy új és sokkal jobb, nagyobb felbontású, interaktív térkép számára, amelyen az etetők kereshetők is lesznek. A már többször is beharangozott kérdőíven azt is meg lehet jelölni majd, hogy ki akar szerepelni ezen a frissített térképen is, és milyen adatokkal (pl. akarja-e, hogy a közelében madarakat etető földije emailt írhasson neki).
És elérkeztünk a lényeghez. Nagyon izgulok, bár mindig arra gondolok: az a rengeteg madáretető ember, akivel az elmúlt hónapokban kapcsolatba kerültem, igazán nyitott és segítőkész, aktív és vállalkozókedvű, tehát bízhatok-bízhatunk benne, hogy sokan küldik majd vissza az íveket.

Mit akarunk megtudni?

Elsősorban azt, hogy milyen ennek a másfél milliós madártömegnek az összetétele

Több madár volt az idén, mint tavaly?

Az sem érdektelen, hogy mennyi eleséget használtatok el, s hogy mennyit költünk a madarak téli etetésére.

NAGYON FONTOS: A legnagyobb segítség mindig az, ha pontosak vagyunk. Nem az a cél, hogy minél nagyobb számokat kapjunk (ne aggódjon senki, épp elég szép eredmény ez már így is J ), hanem az, hogy a lehető legreálisabb legyen a kép. Vagyis, ha valaki egy belvárosi lakás hetedik emeletén 2 széncinegét etetett, s erre elég volt egy táska szotyi, akkor írja azt. A gondoskodás egyféle, nincs kicsi gondoskodás és nagy gondoskodás. Mindenki az adottságaihoz és lehetőségeihez mérten segít. Erre majd kitérek az ívek kiküldésekor is.
Ha volna olyan szempont, amire kíváncsiak volnátok, írjátok ide hozzászólásban. A hétvégéig még felvehetek olyan kérdéseket is, amelyekre nem gondoltam, de valóban izgalmasak lehetnek.
A beérkező adatok értékelése szakaszosan történik majd, s itt is szakaszosan teszem közzé, időről időre részeredményeket hozok. Például lehet, hogy hamar meg tudom mondani, mennyit költöttünk madarakra 2017/18 telén, de csak valamivel később, hogy hol volt több tengelice, Budapesten vagy Pécsen.
Bárhogy is, ha sokan vesztek részt e térkép finomításában ezután is, akkor igazán érdekes eredményeket kaphatunk. Ebben bízva, és eddigi részvételeteket és figyelmeteket megköszönve: Cen’
Utóirat: s el nem mondhatom, mennyire hálás vagyok az utóbbi napokban látott aktivitásotok miatt! 🙂

újmenet 42 v

 


http://https://centauriweb.hu/archiv/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/milyen-madarakat-eteto-ember/

http://https://centauriweb.hu/archiv/madareteto-terkep-2/felhivas/

30 Comments:

 1. Gratulálok, ez is megvan! 🙂 Egy javaslatom lenne kérdőívvel kapcsolatban. Szerepelhetne egy kérdés arról, hogy van-e tudomása a válaszolónak olyan etetőhelyről, ahonnan biztos nem regisztráltak. Mert pl. nekem többről is. (hiába kértem, hogy regisztráljanak). Idős emberek, nem neteznek, stb………..

 2. Örülünk nagyon!Köszi ‘Uri!😊😉

 3. Szabó Edit

  Ez nagyszerű! 🙂 Gratulálok!
  Mondhatjuk, hogy mérdföldkőhöz érkeztünk?

  Lehet, hogy neked is eszedbe jutott: én a kérdőívre tennék egy Egyéb vagy Megjegyzés rovatot, ahová szabadon beírhatná mindenki, ha eszébe jutott még valami a kérdezetteken kívül. Előfordulhat, hogy ezekből akár még egy újabb szempont is kikerekedhet.

  Nagy munka van mögötted, Cen’, de még nagyobb előtted.
  A felajánlásom – miszerint segítek, ha úgy gondolod, hogy szükséges -, itt is érvényes ám! 🙂

  • Köszi Edit! Valójában akkor érünk el mérföldkőhöz, amikor kimentek a kérdőívek, vagy még inkább akkor, ha értékelhető mennyiségben vissza is jöttek. Onnantól csupa izgalom minden nap, ahogy az adatok gyűlnek és ahogy kikerekednek mindenféle számok. Nagy meló, de megéri, én inkább azért szurkolok, hogy elérjük azt a szintet, ahol már “reprezentatív”. Az “egyéb” rovatra több helyen is szükség lesz (pl. nem sorolhatok fel minden madárfajt, nem lehet kilométeres a “papír”, de kell legyen olyan hely, ahol valaki feltűntetheti pl. azt, hogy nála egyébként egyszer járt egy nádi sármány is 🙂 ) És köszi a felajánlást, lehet, élek majd vele. Most épp a levelezésre, hírlevélre kell kitalálnom valamit, mert erősen akadozik a kézbesítés. A ma esti frissítésről például – azt hiszem – alig páraknak ment ki ténylegesen a levél. 🙁 De összeáll majd ez is.

   • Szabó Edit

    Gondolom, hogy itt a madarakat etetőknek szóló hírlevélről van szó, nem pedig arról, amire fel kellet iratkozni.

    Nem tudom, milyen módszert használsz a kiküldésnél. Egyszer már írtam valahol, hogy talán érdemes lenne címlistát használni. Sajnos, abba csak kézzel lehet felvinni a címzettek e-mail címeit – én legalábbis sehol sem találtam rá más módszert -, de talán megérné egyszer belefektetni a munkát a létrehozásába, mert biztosan többször is szükség lesz rá, hogy az embereket mailben elérd. A címlista segítségével aztán a rajta szereplő e-mail címekre egy mozdulattal küldhető ki az e-mail.
    Bár itt nagyon sok címzettről van szó és lehet, van valami korlát, hogy egy címlistában hány cím szerepelhet, ezt nem tudom. Ha létezik ilyen korlát, akkor viszont a korlátnak megfelelően több címlistát kell csinálni.

    Ez megint csak egy ötlet!! 🙂

 4. Ibolya Nagy

  Gratula ehhez a hatalmas munkához, Cen’, köszönöm, hogy részünk lehet benne! A legeslegjobbakat a továbbiakhoz is!🐦🐦🐦☀️

 5. Nagyné Ica

  Szép munka! Szívből gratulálok! Neked is Cen’, hogy így összehoztad és minden madáretető embernek! 🙂

 6. csontos zsuzsa

  Nagyon köszönöm,hogy részese lehetek ennek a ,örülök,hogy rátok találtam,köszönet Cen a hatalmas munkáért! 🙂

 7. Antal Anikó

  Magamból kiindulva (csak messziről, távcsővel nézhetem a madarakat, s fajismeretem is igencsak hiányos, bizonytalan – bár valaha én is tanultam, s a madárhatározót is segítségül veszem), a madársereg faji összetétele csak óvatos közelítés lehet. Talán nagyobb csoportokra kellene a kérdőívben rákérdezni, pl. rigófélék stb.

  • Köszönöm Anikó! Ez is megfontolandó – de azt remélem, hogy ez a térkép alkalom egy kis tájékozódásra is, és igyekszem megadni hozzá minden segítséget. 🙂

 8. Kisvágó Árpád

  Örvendek, hogy rátaláltam az oldalra, rendkívül sok oldalú és lelkesítő munkát végzel Cen, köszönet érte!
  A többséghez képest csak álló büfét működtetek Kecskemét belvárosában egy nyolcadik emeleti erkélyen. Itt folyamatosan etetek fekete napraforgóval, többnyire zöldikék, néha cinkék és verebek is felkeresnek. Nálam mégis minden fordítva történik, tavasszal megjelenek a madarak, télen alig látogatnak! Csak a legnagyobb hidegben vetődött erre néhány apró cinke. Mi lehet az oka, talán messze esek a fészkelő helyüktől?

  • Köszönöm, Árpád! “Állóbüfé” – ez jó 🙂 Talponálló? Ez a magasban etetés egyre problémásabbnak tűnik, többen is panaszkodtak rá, hogy nem jártak sikerrel, és ebben némi felelősségem nekem is van. Még november-december folyamán arra bíztattam mindenkit, hogy próbálkozzon csak, mert a pintyfélék rájárhatnak a magasban lévő etetőkre is, ehhez mérten volt olyan etető, ahol egyetlen madár sem jelent meg. Én abból indultam ki, hogy magam is etettem már kilencedik emeleti erkélyen, s nem eredménytelenül. A cinegék nem jöttek fel abba a magasságba, de a zöldikék, csízek és tengelicék igen. Mindenesetre nagy magasságba nem járnak szívesen. Sokat számít az is, hogy a ház előtt mi van. Ha például magas nyárfák – ahogy az sok lakótelepre jellemző – jobb a helyzet, mert van hol megülni az etető közelében. Szerencsére sok helyen etetnek, ezért ha például a közelben (nem ritkán a földszinten vagy a közeli parkban) más is etet, a madarak természetesen a könnyebben megközelíthető és biztonságosabb etetőt preferálják. Mindezt figyelembe véve egészen kiváló, hogy még a cinegék is felmentek a nyolcadikra. 🙂 Remélem, olvassa a hozzászólásodat más is, és látják, hogy azért a “magasetetés” sem teljesen reménytelen. Volt, aki azt a megoldást választotta, hogy inkább a ház alatti parkban etetett (bár így elesett attól a lehetőségtől, hogy közelről gyönyörködhessen a madaraiban). Arra, hogy miért nem télen látogatnak a madarak, nem tudok mit mondani. Gondolkodom rajta 🙂 A legjobbakat!

   • Kisvágó Árpád

    Ma már van egy jó hírem is: egy feketerigó pár énekével itt, a nyolcadik emeleten köszöntötte a tavaszt! Lélegzetet sem mertünk venni. :)) Az erkély borostyánnnal és vadszőlővel van befuttatva, a bogyókat ették. Jó rejtekhely, mert az etetőt kikerülték.

    • Nálam már – igaz, legutóbbi hozzászólásod óta eltelt két újabb tavaszi nap – harsog az erdő. Igazi tavaszi zsongás van kialakulóban. Napok kérdése, és hajnalban akkora lesz, hogy alig lehet majd szétválogatni a madárhangokat 🙂

 9. A jelentkezés idején regisztráltam olyan régóta működő etetőhelyeket, amelyek tulajdonosai lelkesedtek a kezdeményezés iránt, de azt kérték, hogy az internetes közvetítést intézzem a nevükben. Szóval a kérdőívvel majd utána járok a tapasztalataiknak, s adom számodra tovább.

 10. Oroszlány Annamária

  Nagyon örülök hogy ennyi információt tudok meg más madárbarátoktól, s tőled Cen’. Nálunk két napja csak a cinkék és rigók láthatók, illetve a három harkályom. Még nem sikerült kifigyelnem, hogy melyikük jár be az általuk készített lyukba. Végtelenül szorgalmasan keresik a gyümölcsfákban a férgeket, de felkapaszkodnak az etetőkre is, és eszik belőle a napraforgót. Nem is tudtam, hogy a harkály napraforgót is eszik. Várom a kérdőívet

  • Kemény időben a harkály is ráfanyalodik a napraforgóra. Nálam háromféle harkály is rájárt az idén: a nagy fakopáncs, a közép fakopáncs és egyszer-egyszer még a kis fakopáncs is 🙂 A kérdőív sincs elfeledve, csak a múlt héten a hírlevelek jelentős része nem ért célba, ezt kell most megoldani, hogy egészen biztosan kézhez kapja mindenki. Igyekszem vele nagyon, hogy ne teljen el sok idő a kérdőív kiküldése és az etetés befejezése között.

 11. Rónyainé Joli

  Kedves Centauri! Annyira szeretném én is kitölteni a kérdőívet de nem sikerül. Nincs valami egyszerű megoldás ahol a hozzám hasonlóan, számítógépben kevésbé jártas is elboldogulna? Egyébként csodálatos dolgot csinálsz. Gratulálok!

  • Köszönöm szépen! Mailben kaptál kérdőívet? Ha esetleg nem, akkor légy oly kedves jelezd ezt mailben az enisetetek@gmail.com címen, és átküldöm. A mailben kapott kérdőívet töltsd le a saját számítógépedre, ott lesz felül egy “szerkesztés engedélyezése” felirat, arra kattints rá, utána már elvileg beírhatsz bármit az ívbe. Ha végeztél a kitöltésével, mailben csatolva tudod visszaküldeni szintén az enisetetek@gmail.com címre. Remélem, segítettem valamelyest. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük