• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Államalapító rovarok – A termeszvárak szerkezete

2021. 08.27. Államalapító rovarok – A termeszvárak szerkezete

Talán páran láttátok, hogy augusztus 20. apropóján írtam egy cikket a turulról (ITT), amit megosztottam a Facebookon is. Ott azonban tapasztalnom kellett, hogy nincs az a kontextus, amiben a turul eredetének tisztázása mindenki számára elfogadható volna; pontosabban, igen nehéz olyan kontextust létrehozni, hogy az ne sértse senki érzékenységét. Nem történt nagy baleset, kissé elszomorodtam, és persze átgondoltam megint mindent századszor is, de a végkövetkeztetés ugyanaz lett, mint évek óta mindig: tönkre tett minket a történelem, a közbeszéd, a politika, és abból a szövegkörnyezetből, ami sokak számára nem elfogadható (például nekem), de vitathatatlanul létezik, lehetetlen kitörni. Nekem sem sikerül. Nincs rés ezen a pajzson.

De hogy ne ezzel érjen véget augusztus 20-szal kapcsolatos „ámokfutásom”, mutatok nektek egy videót is. Megkésve bár, de ez is az államalapítás ünnepéhez kapcsolódik, ráadásul épp most írtam részletes cikket a hangyák és boglárkalepkék különös kapcsolatáról (ITT).

2021.08.26. Boglárkák a bolyban – Megdöbbentő társadalmak

Talán nem vagyok eléggé hazafi, talán túlságosan a Bioszféra rabja lettem, talán valóban istenemmé tettem a vadont, lehetséges (más kérdés, hogy van-e ezzel bármiféle baj), de nekem még az államalapításról is az jutott eszembe, hogy rovarok is alapítanak államokat. Tudjuk mindannyian, csak épp ritkán gondolunk rá, és utolsóként gondolunk rovarállamokra az államalapítás ünnepén. Hát én gondoltam, és találtam is egy olyan videót, ahol láthatóvá válik a láthatatlan. Amint annak idején a tanítványaimmal kis zászlók segítségével jelenítettük meg, hogy valójában mekkora tücsök-kolónia él egy réten ITT, úgy más kutatók a sokkal nehezebben kutatható termeszek államát mutatta meg nekünk.

Kiöntöttek gipsszel egy termeszvárat, majd szépen kiásták, hogy teljes szépségében és összetettségében tanulmányozhassuk. Íme!

Fogadjátok szeretettel!

 

Mi a turul valójában? – A kerecsensólyom és a turul

A láthatatlan szigete a láthatóban

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  TÁMOGASD A CENWEBET!

  MIT TÁMOGATTOK?

  ➡ a honlap fennmaradását
  ➡ hogy olyan dolgokról beszélhessünk, amiről másutt nem
  ➡ jobban ismerhessük a világot, amiben élünk
  ➡ gyönyörködhessünk abban, amit már megismertünk
  ➡ újabb cikkek és könyvek megszületését
  ➡ nemcsak az irodalmat
  ➡ hanem a természetet is
  Full screenExit full screen
  Slider

   

  previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider


  Slider


  Slider

  4 Comments:

  1. Nagy Ibolya

   Megdöbbenve olvastam a bevezetődet a Turul poszt kapcsán kapott reakciók miatt, visszalapoztam a fb-ra és beleolvastam.
   Ha valamit is számít a véleményem: ennél kiegyensúlyozottabb, a témát okosan körbejárt posztot nehezen írhatott volna bárki is.
   Az, hogy sokakat értek súlyos traumák, veszteségek gyalázatos kirekesztő törvények miatt és bennük a turul mindezt szimbolizálta, borzasztóan sajnálom, de kérlek, ne vedd magadra!
   Azt hiszem,, sokunkban tisztázódott egy madár kiléte, ami sajnálatos módon gyalázatos politikák eszközévé vált történelmünk során.

   • Ibolya Nagy

    Csak most néztem meg az elképesztően mesteri termeszvárat.
    Volna mit tanulnunk a nálunk alacsonyabb rendűnek hitt fajoktól!

  2. Ha még egyszer leszületek, hangya leszek- jól szervezett, összetartó közösség, csodás a kastélyuk, mint a szomorú sorsú bajor királyé Neuschwansteinben . Itthon az őrségi nemzeti parkban(Őriszentpéteren) van egy fajta hangya-az erdei vöröshangya, akik olyan helyen építettek várat, ahol fakivágás miatt elpusztultak volna. Áttelepítették őket -volt szerencsém ott állni a megmentett magasodó boly mellett, a lányommal el is határoztuk, hogy adakozunk a számukra, mert a kirándulók gyakran rájuk taposnak. Remélem megvan még a boly- még a karantén előtti őszön jártunk ott a tökfesztivál keretében. Fantasztikus meglátásaid vannak- minél “fejlettebb” egy faj annál jobban izolálódik és rombol-sarkítva-, mindent elfelejt amit az evolúció során kapott.

  3. Marsovszki Viktória

   Nem ámokfutás ez, Cen’!
   Egy cseppet sem az! 🙂

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük