• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

2020.11.01. Kertem alatt a szarvasok megvannak

2020.11.01. Nagy öröm van. Legutóbb a vadkamerás felvételeknek azt a címet adtam: “Kertem alatt a szarvasok jól laknak.” Most nagy örömmel és megnyugvással mondom: Kertem alatt a szarvasaim megvannak!

Mielőtt elmentem Erdélybe, raktam még ki “tápot” nekik, de annyit nem tudtam a területen hagyni, ami ekkora állatoknak 10 napra elég. Ezért kissé aggódtam, hogy mire visszaérek, levonulnak a területről szépen gyülekező szarvasaim.

Sokat gondoltam rájuk Erdélyből. Többek között azért is szerettem volna sok fotóval hazajönni, hogy az legalább kárpótoljon, ha netán a szarvasaim ez idő alatt lelécelnek.

Hétfőn sötétedés után értem vissza. Első dolgom volt persze ránézni a Boldog-boglya melletti gyepre: amint várható volt, a kirakott búzából szem sem maradt. Kedd éjjel már munkába állt itthon a vadkamera ismét, de se kedd éjjel, se szerdán nem vett semmit. Úgy tűnt, a nagy szarvasetetésnek annyi. Legalábbis egy időre. Ez az erdélyi út ára – gondoltam. Elkedvtelenedésemben odáig mentem, hogy csütörtök-pénteken vissza se raktam a kártyát a kamerába. Némiképp kárpótolt – nem is kicsit – , hogy a madárbalkonon viszont megjelent a búbos cinege.

ADOK RÓLA IS EGY ÚJ FOTÓT 🙂

búbos cinege

Fotó: Centauri

Tegnap reggelre viszont elfogyott a búza, bár a kamera nem üzemelt. Este ismét sok takarmányt raktam ki, és a kamerát is belőttem. Éjjel írtam, egészen reggel 7-ig, de valahányszor ablakot nyitottam vagy kimentem a teraszra, igyekeztem csöndben mozogni, és a zenét sem bömböltettem. Negyed nyolckor vettem a köpenyt, papucsot, és kislattyogtam a kamerához.

Letöltés után minden okom megvolt a boldogságra. Ennyi felvétel nem készült az utóbbi három évben. Abszolút rekord! Több mint 100 felvételen randalíroznak a szarvasok, legalább nyolcan.

Így – a korábbi felvételeken látható szarvasokat is figyelembe véve – azt mondhatom, alsó hangon is legalább 10-12 szarvas jár a szarvasetetőmre + 1 őz. Ma éjjel ugyanis egy sutát is vett a kamera.

A felvételek tanulsága szerint hosszan időznek a kert alatt, egészen addig, míg mindent felesznek. El nem tudom mondani, mennyire örülök. Visszaállt a rend! Ismét mód nyílik rá, hogy videókat is készítsek. Idővel az etetőhelyet kicsit lejjebb kell vinnem, ezt már Erdély előtt is terveztem, mert ha rendszeresen ennyi szarvas jár fel, széttapossák a kert körül a területet teljesen. Másfelől, ha kicsit lejjebb etetek, még nyugalmasabban lehetnek, s talán remélhetem, hogy esetenként fényes nappal is rámennek az etetőre. A friss felvételek érdekessége, hogy enyhe köd volt. A kamera érzékelte a mozgást, de sok helyen csillagot rajzolt a szarvasok tekintetének.

Ilyet sem láttam még: csillagszemű szarvasok!

Fogadjátok őket szeretettel! A legjobbakat kívánva: Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 

  Név*

  Email cím*

  2020.10.13. Feljött a házhoz egy szarvasbika is

  2020.10.11. Végre tisztes vadkamerás felvételeken a szarvasok

  2020.10.14. Kertem alatt a szarvasok jól laknak

  6 Comments:

  1. Jó reggelt!
   Örömmel olvasom a jó híreket,ennek örülök én is,
   mert még sok ilyen gyönyörűséges,csillagszeműs,
   felvételt láthatunk,olvashatunk.🙂
   Búbos cinege,valami tünemény.🥰
   Kávém még jobban esett,köszönöm.☕🐦🦌🙂
   Szép napot,Cen’!🤠🌞

  2. Ibolya Nagy

   Csodaszép!
   Ugyan kissé misztikus, de milyen legyen Halloween idején, ha nem ilyen.
   A buboscinegerol készült fotó tökéletes 😍

  3. Kálmán Péterné

   Osztozom az örömödben Cen’ ! Kiváncsian várom a folytatást. Egyre többen lesznek.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük