• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Amikor szívlapáttal érvelnék én is

Centauri íjászat

Centauri íjászat

2020.11.17. Messziről békés lénynek tűnhetek, de nem mindig vagyok az. Főként újabban érzem egyre gyakrabban, hogy fogytán a türelmem, de az a kommunikációs tér, mely mára világszerte a frusztráltság, a korlátlan agresszió és magamutogatás színpada lett, amolyan virtuális pankráció ideologikus, illogikus emelvénye, még arra sem alkalmas, hogy az ember érthetően és hatékonyan kommunikáljon bármiféle “kifogást”.

Neveket nem írok le. Nem adok meg linket. Örömmel mondanám: azért nem, mert ez nem személyes ügy, de nem írhatom, mivel annak érzem. Épp ezeknél az embereknél érzem időnként, hogy ha szemtől szembe kellene megvitatnunk egy s mást, akkor rögtön egy baromi nagy szívlapáttal kezdeném. Szó nélkül. Miért is? Mert úgy sejtem, ezek az emberek nagyon is tisztában vannak a hülyeségeikkel. Talán azzal kevésbé, hogy belássák, megértsék, felfogják, hogy ez mennyire káros.

Minap szembe jött velem egy hír. Egy milliárdos fia azzal került be a sajtóba, hogy méregdrága pezsgővel mossa a luxusautója kerekét.

Azt a kardinális, és jelenleg abszolút releváns kérdést feszegeti ez a hülyegyerek, hogy melyik pezsgő mossa tisztábbra a luxusautója kerekét.

Ismerjük ezt, itthon is van olyan “arc”, aki azzal villant, hogy ő egy inget csak egyszer vesz fel, s minden napra másikat varrat. Egyrészt kötve hiszem, másrészt ha így van, akkor is: hogyan bírhat el a közélet, a sajtó, a tömeg ekkora állatságot a hátán?

Még a pandémia kialakulásában is jelentős szerep jut a fogyasztás hajszolásának (a turizmus, az állandó jövés-menés is fogyasztás, méghozzá az egyik legdrágább, legszennyezőbb formája), más gondjainkról nem is beszélve, és akkor itt vannak ezek a luxus-gyökerek, és teret kapnak, követők százezreit.

Mit lehet ez ellen tenni?

Valószínűleg semmit. A sajtó képtelen lemondani róluk. Kapóra jönnek reggel a “kis színesben”. Nem is arról van szó, hogy ezek nettó provokatőrök, hanem arról, hogy tökéletesen testesítenek meg mindent, amibe milliók rokkannak bele most is, és milliárdok rokkannak majd bele a közeli jövőben.

Szokták voltak ezeket a tucat-gyökereket azzal mentegetni, hogy ők sem gondolják komolyan, mindez csupán marketing, így vívják ki a maguk számára a figyelmet, de erre azt mondom: ha figyelmet akarnak, vívják ki mással. Mutogassák magukat letolt gatyával, bármivel, csak ezzel a hamis fogyasztáskultusszal hagyjanak fel! Féktelen cinizmus kell ahhoz 2020-ban, hogy valaki naponta dobjon el egy inget, hetente vegyen három bundát vagy pezsgővel mossa a kocsija kerekét. Ez az a cinizmus, amit szívlapáttal ütnék le egy gyors, rövid mozdulattal.


Oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


Slider

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk

  Buborékba szíjazva lökjük magunkat a gravitáció felé

  Európa kiszárad és kihűl?

  17 Comments:

  1. Szabó Edit

   Én a sajtó felelősségét jobban aláhúznám.
   Ilyen bunkó gyökerek valószínűleg régen is voltak, de akkor csak a szűkebb környezetük tudott róluk. Én azért vagyok mérges, hogy hír lesz abból, amit tesznek, és azért vagyok szomorú, mert. az ilyen hírekre van kereslet. 😠 🙁

   • Edit! Mint régi olvasómat, barátomat 🙂 kérdezlek (kirakom majd a kérdést linkcenterbe is), szerinted elmegy egy ilyen rovat? SZÍVLAPÁT – ahol néha megírom azt is, ami bosszant. ??? Akkor is, ha sokat nem kezdhetek-kezdhetünk a jelenséggel 🙁

    • Szabó Edit

     Szerintem igen.
     Arról sokszor írsz posztot, hogy minek, miért örülsz éppen, miért ne írhatnál arról is, ami bosszant. Aztán majd mi is hozzátesszük a véleményünket. 🙂 Akár még egy jó kis eszmecsere is kialakulhat.

  2. Ne is mondd…Teljesen egyetértek. 🙁 És tényleg borzasztó az a mindenre fittyet hányó cinizmus is, ami masszív falakat épít, amin aztán nem megy át az égvilágon semmi. Tényleg borzasztó ez az egész.

   • Téged is kérdezlek: legyen ilyen is? Szívlapát-rovat. Anyag lenne hozzá 🙂 🙁 🙂 “Inspiráció.

    • Szerintem legyen ilyen, én szívlapát párti vagyok. Én azt látom, hogy mindenki csak hőzöng tartalom nélkül, de a te felháborodásodban tartalom is van, én ezért gondolom fontosnak. Szót kell ejteni bizonyos káros jelenségekről, szerintem ez segít kifogni a vitorlájukból a szelet.

  3. Kálmán Péterné

   Nem vitás, hogy felmerül a média felelőssége. Szánalmas, hogy az ilyen híreket eszi egy bizonyos réteg. Bizonyára többen vannak azonban, akik a helyén kezelik ezeket a megnyilvánulásokat de nem teszik szóvá, mert nem érdemes korpa közé keveredni, felvállalni a mocskolódást, gúnyolódást. Félve mondom, hogy egy ilyen oldalon, ahová nem tévednek be a “korpát zabálók”, a Szívlapát-rovat arra lenne csak jó, hogy az ember leeressze a gőzt. A lényegen nem tudnánk változatni. Vagy mégis? Mindenesetre jó kis eszmecserék lehetnének, ami azért megérné.

   • Jó, amit írsz. Én is attól tartok kicsit, hogy csak “a gőzt engedném-engednénk ki”. Másrészt az is valami – és néhány kérdésben talán valóban jutnánk valamire.

   • Ibolya Nagy

    Nekem a szívlapát más szintű történéseknél szokott eszembe jutni, elég gyakran, 🙂

  4. Patai Mária Zsuzsanna

   Szerintem is felelős a média, egyenesen provokálja a reakciót,a szívlapátot is, igen!

   • Köszönöm, a visszajelzést! Számít.

   • De még mennyire igaz ez a médiára. 🙁 Néha az az érzésem, hogy egyes újságírók semmitől, a nyilvánvaló hazugságtól sem riadnak vissza azért, hogy egy bizonyos, kívánt hatást elérjenek és provokálják az embereket. Szerintem ez pont ellentétes azzal, amit tenniük “kellene”, vagyis egy bizonyos objektivitási szintet elérő tájékoztatással.

  5. Annyi klassz dologról írsz,annyi témád van,
   madarak,állatok természet,boglyák….
   novella-regény részletek…
   Én ezt a szívlapát -rovatot kihagynám.
   Viszont,ha a gőzt akarod kiengedni,s időnként ez is kell, természetesen el fogom olvasni.
   Szerény véleményem,ennyi.
   Szép estét,Cen’🙂

  6. Lívia dr. Zilahi

   Nos én a szívlapátról azt gondolom- igen kellenek érvényes közlések, amiben nincs indulat, egyszerűen csak megmutatja a valóságot. Szeretem az írásaid, ezt is szívesen olvasnám- megnyugodnék – igen van helye az effajta “minősítéseknek”- inkább formálja az embereket ez, mint a rengeteg minuszvariáns története ami elárasztja az embereket. Pozitív tükör aliás szívlapát:-)))

  7. Szabó Mihályné

   Nem olyan régóta olvaslak Cen’, de annál nagyobb érdeklődéssel és örömmel! Valóban, a média szerepét más témákban tudnám elképzelni! Valahol a társadalom gondolkodásmódja teszi lehetővé mindezt. Sok ismerősöm van, akik gyűlölik a szereplőt, de pont azért nézi és neveti ki, ” élvezi az adást “, hogy mennyire hülye az illető??? – Mit lehet ezen élvezni?- szoktam kérdezni. Tulajdonképpen semmit, de addig nem a saját problémáival foglalkozik az illető. TRAGÉDIA!!! A baj az, hogy ezt kihasználja a média! Régen mi Vágó István, Vitray Tamás, Rózsa György, Gundel Takács Gábor, Egri János,…. műsorain szórakoztunk, de rengeteget tanultunk is belőlük!!! Erre ma már nincsen kereslet!!! Sajnos a média a sok hülyére kíváncsi emberekre épít, ők döntik a nézettségi rekordokat, amiből rengeteg pénzt be tudnak kaszírozni. Egyéb iránt nem nézek magyar adókat, csak magyar nyelvű külföldit, s elsősorban a természetfilmeket. Próbáljuk meg a Szívlapátot!!!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük