• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

MTI hír egy ideális államból a távoli jövőből

Fotó: Centauri

2020.11.23. MADÁRTANI HÍR EGY IDEÁLIS ÁLLAMBÓL

Valahol a távoli jövőben

MTI (Madártani Társaságok Igazgatósága)

Ma hivatalosan is megkezdődött a madáretetési szezon! Hajnali négykor, bőven világosodás előtt –, hogy már az első madarakat se zavarja senki –, Veréb Tihamér, köztársasági elnök 452. alkalommal vágta át a fenyőpintyekkel díszített nemzeti madárszalagot a Nemzet Etetőjénél, a parlament előtt kialakított természetközeli élőhelyen. A korai időpont ellenére tízezrek gyűltek egybe, és milliók követték az eseményt online, várva a régóta ígért reformok bejelentését, és ünnepi hangulatban készülve az országos madáretetés megkezdésére.

Az avatást követően Veréb Tihamér átadta a madárszalagot a miniszterelnök úrnak, aki maga vágta fel azt 100 egyenlő darabra, hogy a pántlikákat a szezon végén az ország legrégebbi, s legnagyobb madáretetőinek tulajdonosai kaphassák meg, nem elhanyagolható pénzjutalommal együtt.

A köztársasági elnök – háta mögött a kormánnyal és a teljes ellenzékkel – először arról beszélt, hogy az előző szezonban sajnálatos módon mindössze 3%-os volt a GDP (Gondűző Díszpinty Paraméter), de jó úton jár a kormányzat, hogy ez jelentősen növekedjen a következő két évben. „Bizakodásra ad okot, hogy továbbra is a magyarok a legelkötelezettebbek az EMH (Európai Madáretető Hálózat) irányába.” – fejezte be beszédét a köztársasági elnök, s elsőként az idén, szotyit szórt a Nemzet Madáretetőjébe. Ezt követően átadta a Nemzeti Madáretető Stafétát a parlamenti díszezrednek, mely ma este nyolc órától azért is felelős, hogy az etetőből sose fogyjon ki a szotyi.

A legnagyobb várakozás a miniszteri beszédeket előzte meg. Kiszivárgott hírek szerint ugyanis jelentős reformokra szánta el magát a kormány, egyrészt ellenzéki, másrészt választópolgári nyomásra. Elsőként az agrárminiszter jelentette be, hogy a gazdák a következő évben már nem csupán 3,5%-nyi területen hagyhatják lábon a takarmányt a madarak számára; az első évben 5%-ra, majd több lépcsőben egészen 10%-ig emelik ezt az arányt. A helyszínen várakozó gazdák ujjongással és napraforgós zászlók lengetésével ünnepeltek.

Barkós Cinege, gazdaságért felelős miniszter bejelentette, hogy már az idei szezonban minden munkavállalónak jár az úgynevezett „ablaknap”, november és március között havi kettő, amikor is minden munkavállaló tetszőlegesen kiválasztott időpontban fizetett szabadságra mehet, hogy otthonának ablakából zavartalanul figyelhesse az ég madarait. A többlet szabadság költségeinek fedezéséről folynak még a tárgyalások, mivel az állam kész a költségvetés terhére támogatni az ablaknapokat, ám a Munkaadók Szövetsége ragaszkodik hozzá, hogy legalább a felét ők állhassák a madáretetéshez kapcsolódó bird-biznisz egyre növekvő extraprofitjából. A miniszter szerint a kormány hajlik a kompromisszumra, s minden bizonnyal még a törvény hatályba lépése előtt megállapodásra jutnak a tárgyaló felek.

Ősz Apó, belügyminiszter a sokat vitatott névadási jegyzékről tett bejelentést. Ezek szerint január elsejétől már nemcsak Magyarhonban őshonos madarak nevei anyakönyvezhetők, hanem bármely eurázsiai madárfaj neve. „Értjük a globalizálódó világ szavát, épp ezért ezen nevek latin változata is szabadon használható lesz” – mondta a belügyminiszter, majd hozzátette: ő maga elsőként fog latinosítani a fenyőszajkó latin nevére, s január elsejétől Nucifraga Caryocatactes néven viszi tovább hivatalát. Az első kommentárok szerint e név római hadvezéreket idéző kemény hangzása hűen tükrözi azt az elszántságot, amivel a miniszter a madáretetők ügyét viszi a kormányon belül.

Az ellenzék közös szónoka, Kiss Vöcsök üdvözölte a kormány intézkedéseit; kiemelte, hogy a madáretetés ügyében rendre létrejön a nemzeti minimum, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a napraforgó ÁFÁ-jának további csökkentése is nemzeti és madártani érdek. Továbbá súlyos felelőtlenségnek nevezte, hogy a cinkegolyó és a vörös köles ÁFÁ-ja továbbra is a régi. Az ellenzék szerint, „ha a kormány valóban őszintén gondolja a nemzeti madáretetés támogatását, nem teheti meg, hogy a cinkegolyó ÁFÁ-ját továbbra is 5%-on tartsa. Ez tűrhetetlen!” – emelte fel hangját a beszéd végén Kiss Vöcsök.

Erre a gazdasági miniszter, soron kívüli felszólalásában csak annyit mondott: „Ám legyen!”

Bónuszként a belügyminiszter bejelentette, hogy mivel városaink és falvaink gyakorlatilag már teljesen biztonságosak, a bűnözés megszűnt, a minisztérium a térfigyelőhálózati kapacitás csaknem 30%-át madáretetők online megfigyelésére csoportosítja át. Magánszemélyek sorsolás útján kaphatnak ingyen kamerát, de ez egyelőre sajnos csak azok számára lehetséges, akik már regisztráltak a Nemzeti Madáretető Hálózatba.

Végül kiakasztottak még egy sótlan szalonnát, s míg a Díszpinty Ezred eljátszotta a Cinke-himnuszt, felhúzták a nemzeti lobogó mellé a Tarkaharkály Zászlót, s még virradat előtt feloszlott a tömeg, hogy hazatérjen mindenki, és napraforgót szórhasson az etetőre, ki-ki a maga helyén.

Fotó: Centauri

Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!


previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Slider

Slider

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

                   

  9 Comments:

  1. 😀 😀

  2. Szabó Edit

   ❤ ❤
   Szuper!! 🙂 🙂

   Később a Madárjóléti Minisztérium módosító indítványt nyújtott be az “ablaknap”-pal kapcsolatban. Vannak ugyanis olyan munkavállalók, akik nem rendelkeznek megfelelő elhelyezkedésű ablakokkal a madármegfigyeléshez. Ezért a középületekben ki fognak jelölni erre a célra alkalmas ablakokat, ahonnan bárki gyönyörködhet a madarak röptében.
   (Vagy valami hasonlót. 🙂 )

  3. Cen’,ezzel jól megleptél😄
   Ha nem az univerzum …..akkor Cen’ lep meg.-“zsír”-
   🥰🙂🐦
   Szép estét!/szavazni fogok Rád/🤠

  4. Kálmán Péterné

   Jót mosolyogtam és olvastam a sorok között is. “Barkós Cinege” és “Kis Vöcsök”!!!
   Pazar vagy Cen’! Miért is nem csodálkozom??

  5. Lívia dr. Zilahi

   Ez annyira szellemes és kedves, hogy ki kell tenni mindenhova. Lengjenek a napraforgós és Tarkaharkály Zászlót, talán kis Vöcsök is elégedett lesz:-)))))))))))

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük