• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Személyeskedő viták a Nobel-bizottságban

„Valószínűleg halott lennék” – Horace Engdahl, a Svéd Akadémia tagja az irodalmi Nobel-díjról


Frissítés: 2019.10.10. Az irodalmi Nobel-díj történetében idén először tudjuk napra pontosan, hogy mikor osztják ki. Míg az eredményre várunk 🙂 fellapozunk néhány régi cikket is. 🙂 
2018.04.26. Abból az apropóból ajánlom ezt a régi cikket, hogy az utóbbi hetekben ismét a Nobel-bizottság körül kirobbant botrányoktól hangos a sajtó, mi több, a helyzet annyira elfajult, hogy példátlan módon a svéd király megváltoztatta a szabályokat is, és még azt sem zárható ki, hogy a botrányok miatt az idén nem kerül sor az irodalmi Nobel-díj átadására. 

nobelA Nobel-bizottság szókimondó tagja – korábban 10 évig titkára – kemény dolgokat mond a Nobel-bizottság működéséről, személyes viszonyokról, tévedésekről, jóvátételről. Meglepődünk, hogy a bizottságon belül is dúlnak személyeskedő viták? Létezik nyomásgyakorlás, lobbizás, lekommunistázás és lenácizás? Ismerős mindez valahonnan? A Magyar Narancsban megjelent interjú sok szempontból rendkívül megnyugtató. Nincs új a Nap alatt. Szokták volt mondani, hogy a Főváros a legnagyobb falu. Talán nem is a legnagyobb, mert az maga a nagyvilág.

Akik elutasították az államot, a családot, a katonaságot vagy a pénzt, máris körön kívül találták magukat. Tolsztoj, Ibsen vagy Zola szóba sem jöhetett, rosszfiúknak számítottak. Az akadémia mentségére legyen mondva, azt azért elismerték, hogy az említett urak nagyszerű írók. De mivel nem feleltek meg a nobeli ideálnak, negatívnak és felforgatónak találtattak, nem tartották érdemesnek őket a díjra.


Mi rendkívül udvariasan megyünk egymásnak. Ezt az akadémiát már a 18. században is az udvariasság uralta, s ehhez tartjuk mi is magunkat. A lehető legudvariasabb módon vágjuk egymás fejéhez a lehető leggorombább dolgokat.


Engem kifejezetten utált, sikerült is elérnie, hogy ne vegyenek fel. Nem volt ínyére az az irodalmi irány, amit képviseltem. Miután kivonult az akadémiáról, rögtön megválasztottak. Erre terjedelmes cikkekben kelt ki ellenem a vezető svéd lapokban. Azzal is meggyanúsított, hogy náci vagyok. Teljesen megvadult. Ez persze még jobban elidegenítette az akadémiától.


Fel nem foghatom, hogy ami ennyire szar, az hogyan lehet ekkora siker.

TOVÁBB A CIKKRE

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/irodalom/elofordulhat-hogy-nem-lesz-irodalmi-nobel-dij-az-iden/

One Comment:

  1. Ibolya Nagy

    Hű, de remek poszt és interjú a Narancsból! Köszi Cen’! (Ezek után pláne(!) nem szeretném elolvasni a Millennium-trilógiát, bízom Engdahl ízlésében 😊)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük