• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Új madárfaj Magyarországon a szirti fecske

szirti fecske

Szirti fecske

ÚJ MADÁRFAJ MAGYARORSZÁGON A SZIRTI FECSKE

2020.10.27. Tegnap, épp amikor a Szentendrei-szigeten voltam, új madárfaj bukkant fel Magyarországon Szentendrén. Talán emlékeztek, már tavasszal is gyarapodott a hazai fauna egy fajjal, a váratlanul felbukkanó és káprázatos szépségű zöld gyurgyalaggal. 2020.10.26.-án Szentendre felett (Kő-hegy, Petőfi-pihenő) Ilycsiny László figyelt meg két szirti fecskét a Birding.hu szerint, s ezzel a Magyarországon észlelt madárfajok száma 420-ra kerekedett.  

Szirti fecske a fészkén

Az újonnan felbukkanó ritkaságokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. A fajok egy részére nem igazán számíthatunk hosszútávon sem, mivel azok elterjedési területe és vonulási útvonalai messze esnek tőlünk, mégis néha váratlanul beesik hozzánk egy-egy ilyen váratlan vendég is. Ilyen volt a zöld gyurgyalag 2020.05.23.-án.

A másik csoportba azok a fajok tartoznak melyekre évtizedeket vár a madárbarátok közössége, mivel tudjuk, hogy elterjedési területük közelsége miatt előbb-utóbb néhány példánynak el kell vetődnie hozzánk.

Más kérdés, hogy ezeket a véletlenszerűen megjelenő madarakat megpillantja-e valaki.

A szirti fecske az utóbbi csoportba tartozik. Európában is sokfelé fészkel magashegységek sziklafalain. Alapvetően a mediterrán térség madara, de felhúzódik az Alpokba is, Magyarországtól pár száz kilométerre már találkozhatunk vele. Ennek fényében igazán az a meglepő, hogy eddig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani nálunk.

A SZIRTI FECSKE ELTERJEDÉSE: SÁRGA = CSAK NYÁRON; ZÖLD = EGÉSZ ÉVBEN, KÉK = TELELŐ TERÜLET

szirti fecske elterjedése

Szinte ugyanolyan fészket épít sziklapárkányok alá, mint a füsti fecske, ezért valószínűsítik, hogy rokona is, ugyanakkor küllemében leginkább a parti fecskéhez hasonlít. Az egyetlen fecskefaj, mely áttelel Európában! Viszonylag északon, Dél-Tirolban is kihúzza a telet.

2020 igen erős év volt fecskékben, hiszen szintén az idén gyarapodtunk egy új fészkelő madárfajjal, a havasi sarlósfecskével is. Debrecenben és Hódmezővásárhelyen is több pár telepedett meg, holott korábban csak elvétve fordult meg nálunk.

A szirti fecske első magyarországi előfordulását hitelesítenie kell még az úgynevezett Nomenclator Bizottságnak, de ebben az esetben ez nem lesz gond, mivel első szirti fecskéinkről fotók is készültek.


Kérlek, oszd meg a hírt másokkal is! Köszönöm.

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

 

Új madárfaj Magyarországon a zöld gyurgyalag

Új madárfaj Magyarországon a lazúrcinege

Klímaváltozás és új fészkelő madárfajok Magyarországon

One Comment:

  1. De kár, hogy nem a te szemed, és kamerád elé került!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük