• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Villanovellák

Bánhegyi Titusz úgy vélte, sikerült azonosítania az emberi agy ürességért és reménytelenségért felelős területét. Amint mondta: azt az agyi gumót, amelyben maga a Semmi lakik.

 

Spíler Kázmér
Kázmér világrendítő, sötét művel kezdte munkálkodását, azonnal egy rettentő regénnyel. Csakhogy nagyon hamar az a téveszme hatalmasodott el rajta, hogy regényéért – mivel abban a Gonoszt leplezi le – megharagudtak rá a holtak, s mindent elkövetnek, hogy a mű sose kerüljön nyomtatásba. A kézirat első változatát otthagyta az omnibuszon. Napokkal később olvasta, hogy egy omnibusz elszabadult és a Dunába zuhant, s ekkor biztosra vette, hogy pontosan az, amelyen a kézirat maradt.

A teljes novella: Spíler Kázmér

A kanári-próba
E pezsgés hátterében leginkább Natascha furcsa kettőssége állt. A hölgy ugyanis egyfelől mindent megigézett, amire csak ránézett, ideértve a kert körtefáját is. Kunó később sokszor emlegette, hogy a vén fa korábban már alig hajtott valamicskét tavasszal, s jó évnek számított, ha nyár végén két-három gyümölcsöt találtak rajta, bezzeg a grófnő idejében annyit termett, hogy még pálinkát is főzhettek belőle! Másfelől Natascha távolságtartása messze földön hírhedt volt.

A teljes novella: A kanári-próba

Semmiség
Centauri bomlas Villanovellák Magvető Kiadó novella regény irodalomBánhegyi Titusz úgy vélte, sikerült azonosítania az emberi agy ürességért és reménytelenségért felelős területét. Amint mondta: azt az agyi gumót, amelyben maga a Semmi lakik. Ettől a tudástól a sótlan professzor alapvetően derűlátó emberré vált, ellentétben a folyton borongó Apor Roland-féle társulattal. Nem is lett volna semmi baj, ha a professzor nem keveredik beszédbe a költőkkel. Mondani sem kell, már az első pillanatban élénk vita alakult ki a professzor és a lírikusok között. Utóbbiak rendkívül sérelmesnek érezték, hogy el nem múló, tragikus világlátásukat holmi agyi gumónak tulajdonítják.
– Ez az érzelmek megcsúfolása – kiáltotta egyszer Németh Jácint, és aznapra elhagyta a kávézót.

A teljes novella: Semmiség

Villanovellák az Élet és Irodalomban

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük