• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Nagy bajba kerültem – Patti Smith: Kölykök

PATTI SMITH

Fotó: Centauri

NAGY BAJBA KERÜLTEM – PATTI SMITH


2017.02.22. Él valahol egy ember, azt sem tudni, férfi-e vagy nő. Azt sem, hogy él-e még. Valaki, aki nem tudta – míg élt –, hogy Patti Smith gyermeke. Ha él még, ma sem tudja. Nem tudja, eszébe nem jutna, ha ezt a számot hallja:


Nem gondolja: „Ez anyám zenéje, az ő hangját hallom.” Akkor sem jut eszébe, ha Patti önéletrajzában ezt olvassa:


„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba.PATTI SMITH kölykökEzt olvastam éjjel, és mikor felébredve reggelit kerestem, mit találtam? Pár fánkot. Kávét pedig mindig iszom. Nem emlékszem rá, hogy akár egyszer is ettem volna reggelire fánkot, de épp ma nem is volt más. Patti kedvenc reggelijét ettem.

Vagy egyszer valahol, valakivel mégis megesett, hogy Patti könyvét olvasva felállt, a tükörhöz ment, és azt gondolta: „Tényleg, hányszor hallottam már, hogy kiköpött Patti Smith vagyok! Talán rólam szól ez a fejezet?
Könnyen lehet, hogy él valahol valaki, aki azt sem tudja, ki a túró az a Patti Smith. Élhet olyan is, aki tudja, és egyáltalán nem szereti, mert ő egészen más stílust játszik, most is, egy koszlott csehóban vagy egy nagyszínpadon.

Megrendelhető ITT


A legjobbakat! Üdv: Cen’

Oszd meg másokkal is. Köszönöm!

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Könyvtárszoba (Fotó: Centauri)

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  Jégvágó (Magvető Kiadó, 2013)

  Jákob botja (Magvető Kiadó, 2016)

  Cenzúrázott botrány az irodalom romjain – Kőrössi P. József – Naplóromok

  Irodalom és járvány – Jack London: A skarlát

  Mi a hygge? – Valóban a boldogság receptje?

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük