• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Videó madáretetőről – Fenyvescinegék az etetőn

 

Videóból kivágott kép (Centauri)

Érthető, miért vagyok annyira oda azért, hogy az idén nap mint nap itt vannak, és hétről hétre egyre többen. Jelenleg akár 10-15 példány is forgolódhat itt.

A VIDEÓT A BEVEZETŐ ALATT TALÁLOD!


2019.11.15. Íme, az első előzetes a madáretetőről készült videókból. A felvételek apropója – ha kell egyáltalán bármiféle apropó egy madaras felvétel elkészítéséhez –, hogy az idei szezon nagy meglepetéssel indul. Októberben és november elején, heteken át nem a széncinege dominálta az etetőt, hanem a fenyvescinege. Pár adat ahhoz, hogy ez miért rendkívüli.

2017-2018 folyamán beérkezett adatok szerint, közel 2000 etetőhelyen mindössze 5 olyan akadt, ahol fenyvescinegék is ettek.

Vagyis százalékban alig kifejezhető a fenyvescinegéket vendégül látó helyek száma. Részint a fenyvescinege relatív ritkaságát jelzi az is, hogy amikor arra kérdeztem rá, melyek a kedvenc madáretetős fajok, a fenyvescinegét senki sem említette.

Ugyanakkor a három leggyakoribb cinegefaj jelentős rajongótáborral büszkélkedhet.

kék cinege 14% (őt a teljes körben is csak a vörösbegy előzi meg 1 százalékponttal)

széncinege 9%

barátcinege 1%

A fenyvescinege létszáma évenként is igen változó. Egyes években, főként októberben, kisebb inváziókat produkál, ilyenkor fenyvesektől távol is felbukkan, akár etetőkön is, nem ritkán egymástól távoli helyeken is szinkronban, szinte ugyanazon a napon. Ám jellemzően ezek a hullámok hamar lecsengenek, és az etetőkön felbukkanó fenyvescinegék is eltűnnek.

Rendszeresen inkább olyan helyeken számíthatunk rájuk, ahol költenek is. Ilyen terület viszont nem sok van Magyarországon.


Csíz és fenyvescinege – a 2018-as téli tavasz idején is felbukkant, de mindössze 2 példány (Fotó: Centauri)

Mutatok pár adatot és grafikont, melyek ugyanazt tükrözik, amit az általatok beküldött adatok is. Életem egyik legjobb, fenyvescinegés etetője volt 1986-ban egy kisalföldi etető, ahol – akkor még gyerekfejjel – résztvettem gyűrűzésben is. Ez egy klasszikus erdei etetőhely volt, ahol a cinegék domináltak. Az alábbi grafikon is erről mesél. A pintyfélék teljesen háttérbe szorulnak. Érdemes kiemelni a cinegéket. A négy cinegefajból összesen 438 példányt fogtunk, ebből széncinege 77,2%, kék cinege 18,2%, barátcinege 0,7% volt, fenyvescinege pedig 3.9%. Vagyis abban az évben, azon a kisalföldi etetőhelyen a fenyvescinege feljött a harmadik helyre. De ez rendkívüli, és annak köszönhető, hogy az etetőhely környékén jelentős fenyvesek találhatók, amelyekben a fenyvescinge költött is.


madáretetők madarai

Ha megnézzük egy átlagos, kertvárosi környezetben álló etető madárforgalmát, akkor kapunk az országos átlaghoz hasonló képet.

Az alábbi grafikon 1992/93 telének forgalmát mutatja. A fenyvescinege teljesen hiányzik belőle.


cinegék madáretetőkönVégül van adatsorom itthonról is. Azért is érdekes ez, mert itt szintén sokfelé költ a fenyvescinege a környéken, mégis, egyáltalán nem mondható rendszeresnek az udvaromban. Íme, egy 2006-os adatsor. Annyi érzékelhető, hogy rendkívüli a változatosság,

de hiába járt szokatlanul sok faj az etetőre abban az évben, fenyvescinege egyetlen egyszer sem bukkant fel, annak ellenére sem, hogy az udvarban és a közvetlen környéken is sok, öreg lucfenyő található.


madarak téli madáretetőnMindezt összefoglalva talán már érthető, mért vagyok annyira oda azért, hogy az idén nap mint nap itt vannak, és hétről hétre egyre többen. Jelenleg akár 10-15 példány is forgolódhat itt. Ennek két oka is lehet. Talán a szokottnál többen jöttek le az Alpokból az idén októberben. A másik ok az lehet – amit többször is említettem a napokban – hogy a környék fenyveseit épp most vágják. Talán a fenyvesekből menekülő fenyvescinegék gyűlnek szép lassan itt.

Eltökélt szándékom, hogy egyrészt megörökítem az ittlétüket, másrészt teszek egy kísérletet arra, hogy a lehető legtovább itt tartsam őket, esetleg marasztaljam őket költésre is.

Fogadjátok szeretettel a többek között róluk készülő videó előzetesét, és osszátok meg másokkal is. Ha esetleg valakinél szintén vannak fenyvescinegék, kérem, jelezze!


 Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Csak pár másodperc, és regisztrálás után értesülhetsz a legújabb fejleményekről 🙂

 

  Név*

  Email cím*


  http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/bucsu-csodafatol-bucsu-egy-erdotol-szerettelek-fenyvesek/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/blog-4/blog-2019/2019-november/video-madaretetorol-technikai-szunet/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madarakrol-mindenkinek/fenyvescinege-haznal-ablaknak-repult-madarak/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/hany-cinege-jar-egy-etetore/

  http://https://centauriweb.hu/archiv/madarakrol/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/miert-kopogtat-az-ablakon-cinege-egy-kis-tudomany/

   

  21 Comments:

  1. Ibolya Nagy

   😍🐦🐦🐦

  2. Szabó Edit

   Hogyan tudod rávenni a fenyvescinegéket arra, hogy nálad költsenek?

   • Meghintem a környék fáit – főként a lucokat – fenyvescinegének való odukkal, amilyen hamar csak lehet; ha már ősztől, egész télen megfelelő odukat találnak, akkor nagy a kísértés, hogy költsenek is. A cinegék télen éjszakázásra használják az odukat, sokszor ugyanezekben aztán költenek is. Ez a nagy terv. 🙂 Amúgy vártam a kérdést 🙂

    • Szabó Edit

     🙂 Köszi!
     Van újabb kérdésem. 🙂
     Milyen a fenyvescinegének való odú? Te készíted őket? Vagy már vannak ilyenek, csak ki kell rakni?

   • Nálam már évek óta költenek, kis 28 mm-esnél nem nagyobb röpnyílása kell legyen az odunak. Amennyiben már télre kiteszed, ott bújnak el a hideg elöl és tavasszal oda is fészkelnek.

  3. Vannak apró csetepaték. 🙂 A csuszka meg nem egy szem maggal távozik, rafinált. 🙂

   • Igen, bár nem először figyelem őket ennyire közelről, és nem először nézek végig közeli felvételeket, de azért meglepő, hogy mennyi a konfliktus. A fenyvesek – lévén ők a legkisebbek – elég bátran védik magukat, de ami meglep: egymással is sokat cudarkodnak. / A csuszkáról nemrégiben írtam is, hogy a mókushoz hasonlóan raktárra gyűjt. Ez a közeli felvételeken remekül látszik. Tiszta hörcsög!

    • Marsovszki Viktória

     De remek videó, Cen”!
     Már csak Lazúrka hiányzik a cinegéid közül. De már feléd tart! Várat magára, mint a szarvas agancs.
     Tegnap én is végignéztem egy széncinege rohamot az etetőmön. Úgy 20-25-öt számoltam a fákon, és sokan ideröppentek belőle. Talán azért, mert elég kicsi az etetőm, mellette van a napraforgó tányér, az még kissebb, hát rengeteg konfliktus adódott ebből. Cudarkodtak keményen egymással, 🙂 Az egész tízóraizás egy nagy csatatérnek tűnt. .
     Tegnapelőtt meg tengernyi daruval találkoztam. ♥ Majd, ha esetleg lesznek értékelhető fotóim hozok ide is. Elementáris élmény volt!

  4. Antal Anikó

   Hozzám is jár vendégségbe fenyves cinege – talán kettő is.

  5. Már harmadik reggel, amikor nem jönnek cinkék az etetőre, pedig hallom a hangjukat. 🙁 Lehet a verebek miatt, mert abból rengeteg van, ráülnek az etetőkre, és verik ki a diót. Eddig dióval etettem, mert nekem az van sok, most ráállok a szotyira, kíváncsi vagyok milyen változás lesz.

   • A hirtelen csődület elriaszthatja időlegesen a cinegéket – ezt úgy szoktam megoldani, hogy a verebek számára szóróetetőt készítek, kölest és napraforgót szórok szét a földön, ahol kényelmesen elférnek, a veréb, ha teheti, inkább odaszáll, a cinegéknek meg kicsit távolabb egy kicsi etető napraforgóval. Amúgy a verebeknek azért örülünk, ugye?

  6. Hozzánk évek óta járnak enni a fenyvescinegék és minden évben költenek is.

  7. Uzonyi Ági

   LÁttam, vörösbegy is megfordult az etetőnél. Őket mivel lehet odacsalogatni? Hozzám tavaly csak 2szer látogatott 1, nem jött rendszeresen.

   • Általában akkor válik rendszeressé, ha nagyobb létszámú magevő társulat eszik az etetőn, verebek, zöldikék, pintyek; a magevők után maradó napraforgó darabkákat szedegeti, de lehet kimondottan a számára is kirakni eleséget. Érdemes a forgalmas etetőtől kicsit távolabb, valami csendes helyen, bokor alján, ahol főtt sárgarépát, almát, tört napraforgót, esetleg reszelt sajtot kínálhatunk neki. Nálam rendszeresen eszi a madárberkenyét is. Sok városban vannak madárberkenyék, én is azokról szoktam betárazni, jól szellőző gyümölcsös ládákban, száraz, hűvös helyen sokáig eláll. A berkenyére persze mennek a rigók is. Remélem, lesz vörösbegyed. Egy etetőre általában 1-2 madárnál több nemigen jár.

  8. Szabó Edit

   Ismerős neked az alábbi szöveg, Cen’? 🙂

   “Cinegéknek kiváló minőségű fekete napraforgót kínálunk, magevőknél ezt kiegészítjük vörös kölessel, darált kukoricával, árpával és búzával, rigóknak almát és berkenyét szervírozunk, az olyan ínyenceknek, mint a citromsármány, zabot tálalunk szalmaágyon, szajkóknak pedig amerikai vörös tölgy-makkot. Mindezt elfogyaszthatják tágas svédasztalról, völgyre néző meghitt kisetetőben, 4 különböző ablakpárkányon, földimádók (mint pl. az erdei pintyek) szóró-etetőről, erdei fenyő alól, lucligetben vagy akár egy hatalmas aranyeső fedezékében is. Éttermünk számos pihenésre alkalmas búvóhelyet kínál, tujáink, borókáink és fenyősorunk tökéletes menedéket nyújtanak karvaly-támadás esetén is. Ha valaki éjszakára is maradna, az étterem körül számos odúból választhat, három különféle méretben és három különböző röpnyílással, mások pedig kényelmes helyet találhatnak másfél kilométer hosszú galagonyával vegyes kökénysorainkban, ahol akár nagyobb csoportok is biztonsággal és kényelmesen szunyókálhatnak. Magaslatot kedvelő vendégeink pedig nyugodt szívvel gallyazhatnak fel 27 méter magas fenyőfánkra, mely egyben a tág környék legmagasabb fája. Üdvözlettel: BIRD-BISTRO 🙂 “

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük