• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Hogyan etessünk baglyokat? – Bagolyvédelem otthon

Gyöngybagoly (Tyto alba)

Gyöngybagoly (Forrás)

2020.10.01. Tán már azt hittétek, hogy áll a boglya-program! De nem. Ma nagyot léptem. Végre megnyíltak a szupermarketeim! Megjött a takarmány.

Új olvasóknak írom röviden: az idén nyáron újabb reformokat vezettem be a birtokon. Miután elkészült az első élőhelytérkép, és ez lehetőséget nyújt apró privátrezervátumom elmélyültebb tanulmányozására, komolyabb lépésekre szántam el magam a kerten kívüli területek fejlesztésében is.

A cél természetesen még több, és többféle állatfaj.

Erre találtam ki – pár éve már ☹ –, hogy kimondottan természetvédelmi célzattal hozzak létre boglyákat. Elsődleges „célszemélyem” a bagoly. Pontosabban bármiféle bagoly. Több baglyot akarok, és szeretném, hogy abszolút rendszeresek legyenek. Eddig 5 bagolyfaj fordult meg nálam, jelenleg három vadászik a birtokon (erdei fülesbagoly, macskabagoly, és kuvik), de kérdés, hogy mennyire rendszeresen.

Erdei fülesbagoly - Asio otus

Az erdei fülest műfészekkel is segítenem kell majd, költött már a háznál is (Forrás)

Baglyokat etetni elvileg nem lehet. Közvetlenül nem, de közvetve annál inkább. Legalábbis ez a koncepcióm. Mivel mindegyik bagolyfaj számára a kisemlősök jelentik a táplálékforrást, jelesül pockok és egerek, ezekből kellene itt jóval több. A birtok ugyanis nem bővelkedik kisrágcsálókban, bár ennek megítélése elég bajos. Mindenesetre ahol sok a mezei pocok (ez a baglyok elsődleges zsákmánya, főként az erdei füles esetében), ott jól láthatók az üregek és járatok. Nálam ilyen csak kevés helyen van.

A boglyák nem egyszerűen búvó és telelőhelyek, hanem amolyan szupermarketek.

MA NEM VOLTAK JÓ FÉNYEK, DE AZÉRT MUTATOM. TANULSÁGOS, HOGY A KÉSEI KASZÁLÁS ELLENÉRE IS FELJÖTTEK NÉHOL A MAGAS FÜVEK ÉS BE IS ÉRTEK. 🙂

Mutatom képeken, hogyan néznek ki most. Jelenleg 9 boglya áll készen. Ebből négy favázra épült, így a belsejében jókora, száraz, levegős tér, kamra van. Várhatóan ezek lesznek a legjobbak. Ezeket a kamrákat feltöltöm „pocoktáppal”, amit magam keverek (75% búza, 15% kukorica, 10% napraforgó). A belső váz nélküli boglyák oldalába kézzel vájok üreget. Ezeket a kamrákat és üregeket feltöltöm eleséggel. Sokat csúszott a dolog, de ma végre megérkezett a takarmány, és 9 boglyát, egyenként öt liter eleséggel feltöltöttem.

Innentől a boglyák teszik a dolgukat. Magukhoz vonzzák a rágcsálókat.

A mezei pocok egy idő után a boglyák körül alkot majd kolóniákat, a kolóniák pedig stabilan látják el majd a baglyokat. Hogy erre mennyi idő kell, nem tudom, de úgy gondolom, hogy enyhe tél esetén jövő nyár elején már robbanásszerű változás is beállhat, mivel a mezei pocok képes 10-11-szer szülni egy évben, és a fiatalok már 4 hetesen ivarérettek.

Sok mindenre jön rá az ember, amikor a tervből tett lesz. A kézzel vájt üregek olyanok, melyekhez a fácánok is könnyen hozzáférhetnek majd. Úgy tippelem tehát, hogy a boglyák körül az első látványos vendégek a fácánok lesznek. Nem bánom, kedvelem őket is.

Gabó, a kedvencem a kertkapun

Szükségem volna még az indiánnyárra, mert jó idő esetén a Zsurlós nevű parcellát is lekaszálnám, ott újabb boglyákat építenék (új technikával), körülbelül 5 darabot, és más parcellákból is lekaszálnék valamennyit, így azoknál újabb 5-10 boglya épülhetne, így a télnek már összesen 20-25 szupermarket várná a rágcsálókat, ami azért nem kevés.

Ma jöttem rá, hogy bár voltak etetőim, ekkora etetőm még sohasem volt. A boglyák egy része ugyanis énekesmadár-etetőként is funkcionál majd.

EMLÉKEZTETŐÜL, EZEK A KASZÁLT TERÜLETEK JELENLEG

A kerítéshez legközelebbi boglya már most is speciális.

Ez vázszerkezetes boglya, hatalmas belső üreggel. Ezt a kertből, a fenyők közül is megfigyelhetem, ráadásul pár méterre van az őzek és szarvasok ivógödrétől (ez a kirakott nyalósó helyén keletkezett gödröcske, amiben megáll a víz). Ez a boglya más kísérlet színtere is. A boglya környékét is megszórtam, és itt vörös kölest is használtam, abban a reményben, hogy a Kökény-ligetben mozgó pintyfélék, elsősorban verebek és sármányok odaszoknak. Másrészt láttam, hogy a szajkók időnként vizsgálgatják a boglyákat (már ez is mennyire jó!). (KÉPEK A POSZT ALATT)

Október van, most jön a szajkó-dömping, s a szajkó imádja a kukoricát. Így ezt a boglyát felül is megszórtam messzire virító kénsárga kukoricával.

Meglátjuk mi történik. Örömmel etetnék nagyobb szajkó-bandát is. Általában csak 2-4 példányom van télen, de ősszel néha 20-30 madarat is látok. Vadkamera lőtt már róluk képet a szarvasoknak kiszórt kukoricán, szóval ez akár be is jöhet.

Fotó: Centauri – Szajkó szóróetetőn

Korábbi hosszan részleteztem, mi mindent csábíthatnak még ide a boglyák. Hangsúlyosan írtam a hüllőkről is. És mit ad isten, míg vártam a szállítmányt, az egyik boglyától pár méterre rézsiklót találtam. Nem egy poszterkép, de ez az első fotóm az itt élő rézsiklókról. Erre büszke vagyok. Egészen biztos vagyok abban, hogy jövő nyáron már a boglyák környékén fognak hemzsegni a lábatlan gyíkok és a siklók is.

rézsikló

Talán emlékeztek, azt írtam korábban, hogy a boglyák akkor vizsgáznak először, amikor megjön a nagy őrgébics (aki szintén zömmel pockokat fogdos). Amennyiben használja a boglyákat, az már azt jelezheti: jó úton járok. Elvileg pár napon belül meg kell jönnie. Leggyakrabban október harmadikán érkezik. Meglátjuk.

S bár korábban pocokváraknak hívtam a boglyákat, rájöttem, hogy ez nem egészen helyes. Épp a pockok nem fognak konkrétan a boglyában lakni (legfeljebb bizonyos egérfajok), mert ők üregeket készítenek. Más kérdés, hogy a járatok a boglyák közelében lesznek a legsűrűbbek. Mivel végső soron az elsődleges cél a bagolyfajok állandósítása, ezért a helyes kifejezés: bagolyboglya. Talán nem is véletlen, hogy a két szó ennyire hasonlít egymásra. Az a bagoly meg, ami boglyára jár, értelemszerűen boglyabagoly.      

Így tehát, arra a kérdésre, hogyan etessük a baglyokat, a helyes válasz:

Csaljuk a boglyabaglyokat a bagolyboglyákra!


Kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm!

Hozzászólásokhoz gördülj lejjebb!

Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*

  A SZARVASOK IVÓGÖDRE, S A BOGLYA           

  A BOGLYA KÖZELEBBRŐL – OLYAN, MINT EGY BÚBOSKEMENCE, BELÜL TÁGAS KAMRA ÉS TEMÉRDEK KAJA. HA EZ NEM MŰKÖDIK, AKKOR SEMMI. 

  Madarakról mindenkinek

  BOGLYA-ÖKOLÓGIA – Élet a szalmában, szénában, pusztán, réten

  Csöndes boglyák, zöld kaszáló, közelítő ősz

  Hozzászólások lezárva.