• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Cseppben a tenger – Ellenéden az ellenfényben

ellenéden 3

Fotó: Centauri


Éljen kéjes aszkézisben, megfosztva testét-lelkét minden jótól, nincs olyan flagelláns, akit meg ne kísértene a hatalom- és birtokvágy.

ellenéden 1

Fotó: Centauri

Felakasztja a hétágú korbácsot, otthagyja az önvizsgálat kínos óráit, a külvilág beható és dühítő vizsgálatát, belehunyorít a nagyvilágba, és váratlanul arra gondol: bár volna mindez az enyém! Lebegjen fölötte tizennyolc karátos glória, röpködjenek gubója körül irizáló fajanszlányok, időnként mégis határokat jelöl ki a világban, ahogy kutya vizel a lámpavasra.

Mondjon le mindenről – lemondását is birtokolja.


 

ellenéden 7

Fotó: Centauri

Ez a vágy kőkori és méregerős. Olthatatlan és pokoli. Tán ezért vettem erdőt is – hogy engedjek neki. De legyen birtokom, hatalmam bármekkora, ez a vágy nem tágít. Minden folyónak, tónak túloldala van; minden parttal szemben van egy másik; minden domíniumnak szomszédja a másik majorátus. Kutam alatt a szittyakincs, lignitmező, mangángumó, minden szelén és szutyok az államé. Fölöttem az ég légifolyosó, s az Elíziumot kondenzcsíkok osszák parcellákra. Köröttem a lég rezgése frekvencia-kollekció. Könnyen belátható: egész létemet jelzálog, szorgalmi-, haszonélvezeti és bányajog terheli.

 
ellenéden 6

Fotó: Centauri

Bármit teszek, abból valaki hasznot húz. Így hát abba a hatalomba és birtoklásba jutni, amire az állati ember vágyik, lehetetlen. Ahhoz bizony csoda kell. Megdöbbentem, mikor ez mégis bekövetkezett. Ki hinné, hogy a világ sarkán hegyszorost kótyavetyélnek! Nézzétek a bagóért vásárolt hágót! Az égbelógó gránit-tiarákat. Óceánból kandikáló, mérföld magas kőtojásom! Ez már az enyém! Tulajdonom. Akkora, hogy bejárni is bajos.

Bár a Holdon jártunk már, hogy itt ember lépést sem tett soha, azt garantálom. Én vagyok az első.

Aki korlátlan tulajdonjogát és hatalomvágyát végre itt érvényesítheti, s e tájnak völgyről-völgyre, kőről-kőre neveket ad. Ez az én kopár, Éva nélküli Édenem – ezen az Istentől elhagyott helyen.

 
ellenéden 4

Fotó: Centauri

A Wolfskin Bay (Farkasbőr-öböl) köveinek lelke van. Minden gyűrődés, hasadék, szoros, lejtő és omlás kódolt üzenet. 
Hozzám szól minden fok, barlang és üreg. A táj léptékéhez hozzászokva egyre-másra fedezem fel a birtoklás és névadás lehetőségeit. A hágó bal oldalán a kőomlás múmiaarcát (Múmia-hágó). A Kőtojásra néző letörésben egy felhőt légző ezüstarcot, az Inhalátort. Az immár Ezüst-hegynek keresztelt csúcs „nyomtatott áramköreit”. Végül marad a Múmia-hágóhoz vezető kanyon déli fala: Hasonmások hasadéka.
A falról Óriás Ormányos bámul le. Tőle balra – nyolc óránál – Kék cápa feje bukkan elő. A kettő között félúton jókora Orángután vakarózik; szakálla pedig voltaképp egy Kacsacsőrű démon feje. Baljukon fagyott Szaracén hullája hever – alteste eltűnik a jégben. Alattuk – félhat körül – három sötét folt. Balról jobbra elsőnek a Királynő: álla kicsi, orra pisze, s kissé hátracsúszott apró ezüstkoronája. Jobbján – három óránál – egy parókás barokk pasas: Mozart. Alatta – öt óránál – a Királynő húga; le sem tagadhatná rokonságát: pici áll, pisze orr; korona helyett agancsot hord. Mozart mögül haragos eb sandít: Mozart kutyája. A Királynő húgát ölelő sötét fluidumban felaranyló fantomférfi, az Irigység démona; ujjai a húg nyakán – épp fojtogatja. És így tovább. A Koponya, Oroszlán, Balerina, Varangymaki, Kalapos férfi, van Gogh füle, Apolló torzó, Philemon és Bauchis, Tafy, Larus, Atera Flamma, Apám, Morgen, Jack és Dan… A kép elforgatásával újabbak: Mozart kutyájából szamár lesz (Amadeus szamara). A Majomember úgy fest, mint egy ultrahangba bámuló vagy formalinban ázó magzat.  
Láthatunk Abortált Magzatot, Cickányt, Sellőt, Szerzetest, Kukulás alakot. Fekete-fehérben alig sejlő arcokra is rábukkanunk. Így arra a figurára, aki körszakállt visel, és szarvat hord. Épp az Ő felfedezése int arra, hogy a birtokvágy még efféle Farkasbőr-öbölbéli helyen is végzetes lehet! Ijesztő, hogy itt is megtalálom – itt is megintenek. Amint csodás, hogy e táj minden szirtje, s a részletekben rejlő Ördög is, elfér a markomban. Hisz amiről itt szó van, nem más, mint egy kő ellenfényben fotózott mikroszkopikus világa.

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/esszek/letezett-a-paradicsom/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villamnovellak/meccs-hose-foci-sci-fi/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/elbeszelesek/herr-donau-duna-eredetenek-igaz-tortenete/

http://https://centauriweb.hu/archiv/fb-rovat/konyvkritikak-konyvajanlok/

http://https://centauriweb.hu/archiv/kotetek/

4 Comments:

 1. marsovszki viktória

  És a te kimeríthetetlen gyakorlásod az íráshoz, Cen. És az én mindenre kiváncsiságom, amivel próbálom megfejteni, hogy lehet valakiből Centauri – Centauri. És megint tisztességesen megmutatod ezt,, nagyon szeretehető , hogy vállalod magadat , válllaod az egész kibaszott világot, a válladra veszed… etc. És hogy előkapartad ezt írásodat. Kössz! 🙂 🙂

  • Köszönöm – engedtem megtisztelő türelmetlenségednek, de ha teheted, nézd meg majd akkor is, amikor sikerül beilleszteni a nagyításokat is 🙂

   • Marsovszki Viktória

    Ezek már azt hiszem, a nagyítások, Cen! ? Elolvastam újra, és találtam benne egy rég elfeledett szót, amit aztán kibogarásztam, hogy mit jelent. 🙂 Kiváncsi lennék, hogy a magyar ajkúak hány százaléka ismeri , és te honnan tudod? Tán valamely olvasmányodból? Kukula… 🙂 Nagyon is élvezhető volt addig is ez az írásod, míg nem tudtam a kukula jelentését, de most, megtaláltam.
    Bevallom hősiesen, hogy a Pátosz-t bizony szótárazva olvasom most másodszorra, Jól telhintetted az átlagos (( kicsit butuska 🙂 )) olvasó számára ismereteln szavakkal, fogalmakkal. Nem baj az, a jó pap is holtig… stb. Azzal viszont el kell dicsekednem, hogy a valamelyik kritikusod által kiemelt kuriózum- szó: a horhos, nálam az aktív szókincsben szerepel. 🙂 És még ebben az évben székelyföldön ki is mondom, a hegyekben barangolva. 🙂 Ezzel kívánok majd neked minden elképzelhető szépet jót a 2019-es esztendőre, szeretettel, 🙂 🙂

 2. Marsovszki Viktória

  Ha elmerül az ember ezeknek a kicsiny köveknek szemlélésében, tényleg élők, holtak, állatok, kutyák, madarak, virágok, levelek… etc. bújnak elő. Akiknek te megtisztelő, izgalmas neveket is adtál., Cen! 🙂 A kukulás alak nekem is előbújt megmutatni magát 🙂 Jó játék, szoktam én is iyet játszani pl. omladékfalak rajzolataival…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük