• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Szibériai ritkaság madáretetőn – új faj Magyarországon


Feketetorkú szürkebegy (Prunella atrogularis) (Fotó: Wikiwand)

Feketetorkú szürkebegy (Prunella atrogularis) (Fotó: Wikiwand)

2018.03.20. 19:45
Egészen elképesztő ritkaságot figyeltek meg egy alföldi etetőn, Kisújszálláson! Talán páran emlékeztek (olvastátok), hogy pár hete a félkész madárhatározóban (ITT), a cinegéknél olyan cinegefajt is felvettem a listára, amelynek előfordulását még nem bizonyították Magyarországon (lazúrcinege). Talán túlzásnak tűnhetett, de íme, itt a bizonyíték,

egy madáretetőn akár olyan fajok is megfordulhatnak, amelyeket eddig nem figyeltek meg idehaza.

A szóban forgó kismadár a feketetorkú szürkebegy (Prunella atrogularis), és ez az első hazai előfordulása. Pabar Zoltán madarásznak és madáretetőjének köszönhetjük Magyarország 417-ik madárfaját 🙂 A feketetorkú szürkebegy az itthon honos erdei szürkebegy egyik szibériai rokona, hozzánk legközelebb az Ural-hegység fenyveseiben él, Európába csak egészen kivételes esetekben vetődik el. Tegnap bukkant fel Kisújszálláson, és a Birding.hu szerint ma is sokan látták. Bár a felvételeken (fotón és videón is) elég borzoltnak tűnik, ami arra utalhat, hogy a madárka nincs a legjobb passzban, de reméljük, hogy az etetés és a hamarosan megenyhülő időjárás kedvez neki, és végül képes lesz visszatérni az Uralhoz.
Érdemes tehát a madáretető-tulajdonosoknak alaposan megfigyelni a madaraikat. Különösen pikáns nekem ez, mert tán egy hete írtam arról, hogy a kezdet kezdetén mennyire vágytam arra, hogy erdei szürkebegyet lássak, s kis híján lelőttek miatta (ITT). Később persze már nem az erdei szürkebegyre fájt a fogam, hanem például a feketetorkú rokonra. A szürkebegyek egyébként is csak kis számban jönnek az etetőre. A madáretetők madarairól beküldött ívek alapján (friss adat), a gyakori erdei szürkebegy is csak az etetők 12,5%-án bukkan fel, nem csoda tehát, hogy 35 év alatt sem találkoztam a feketetorkúval. A kisújszállási Pabar Zoltán pedig boldog lehet. Innen is gratulálunk neki.

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/madaretetessel-kapcsolatos-irasok/a-paranoia-bajnoka/

 


14 Comments:

 1. Hát ez óriási! Még egy imádnivaló kismadár. A vörösbegy is nagy kedvencem, meg az ökörszem is, de mostmár ő is esélyes 🙂 De jó lenne ha elterjednének kis hazánkban!

  • A feketetorkú szürkebegy elterjedésére nincs esély, de itt van nekünk az erdei szürkebegy. A habitusuk nagyon hasonló, írtam is az utóbbi hetekben sokat róla, és fotókat is szép számmal raktam fel ide. 🙂 🙂

 2. Nagyné Ica

  Szerencsés ember, szerencsés madárka! 😊🐦

 3. Á……, hogy miért nem nálam bukkant fel!! 🙂 🙂

  • Vagyunk ezzel így egy páran 🙂 Sebaj, te is keleten vagy, nálad lesz majd a lazúrcinege (esélyesebb vagy, mint én nyugaton), nálam meg a citromcsíz 🙂 🙂 Pár évtized vagy szerencse kérdése csupán 🙂

   • Úgy legyen! Nálam még énekes rigó invázió van, giliszta hegyeket bekebeleznek. A fenyőrigók űzik őket, nem tűrik egymást, a kisebb marad alul rendszerint.

    • A fenyőrigó nagyon territoriális viselkedésű rigófaj (ez eufémizmus az agresszióra 🙂 ). Erről már többször is szó esett február óta, és sokan írják a kérdőíveken is. Gyakori, hogy 1-1 példány rátapad az etetőhelyre, ahonnan például kitúrja a korábban érkező fekete rigókat is. A megoldás az, hogy a rigóknak szánt almákat egymástól távol szórjuk el az udvarban. 🙂 Nálam is énekes rigó dömping van, de ma reggel már seregélyek is szedegettek az etető környékén.

     • Tesznek ők az almára mostanában, fehérjeutánpótlás kell, csak a gilisztát eszik. Szedegetik a földből is, ahol nincs hó, és a talaj megolvad kicsit. (kocsibejáró) Itt a magas talajvíz felzavarja a gilisztákat. Vettem nekik csaligilisztát is, azzal etetek. kutyakonzervet is adok, de az se nagyon jön be, viszont a rozsdafarkúaknak igen. 🙂 Mára csökkent az énekesek száma, tovább mentek szerintem. Seregélyt még nem láttam. A vörösbegyek is eltűntek a kertből. Többen gólyákat is etetünk még pár napig itt helyben, csirkemájjal. 🙂

 4. Ibolya Nagy

  Talán így érthető, hogy miért Centauri jutott eszembe, amikor olvastam ezt a hírt😊😊😊

  https://444.hu/2018/03/20/holgyeim-es-uraim-uj-madarfaj-magyarorszagon 🐦

  • Sőt, ahogy látom, szinte minden nagyobb portál hírt adott erről 🙂 🙂 és ez örömteli – számomra – és itt talán sok más madáretető-tulajdonos számára is – fontos, informatív és biztató, hogy épp egy madáretetőn sikerült e ritka és szép madárfaj hazai bizonyítása.

 5. Egész télen hűségesen etettem a madaraimat. Főleg cinkék, verebek érkezetek és több nagyobb testű madárt is láttam, de mobil telefonnal csak rossz minőségben tudtam megörökíteni. Sony A-700-s gépemhez ma végre megérkezett az új tápegységem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük