• Slider
 • previous arrowprevious arrow
  next arrownext arrow
  Slider
 • Slider

Az egerészölyv – Buteo buteo

egerészölyv buteo buteo

Egerészölyv (Buteo buteo) – a leggyakoribb hazai ragadozómadár (FORRÁS)

A hegységet és a síkot egyformán kedveli, télszakára tőlünk délibb vidékre vonúl; de enyhe teleken megmarad. Röpülése szép, úszó

4. AZ ÖLYV.

Egyéb neve: egerésző, egerésző ölyv.

(Buteo buteo L.)

HASZNOS.


4. AZ ÖLYV.


herman ottó a madarak hasznáról és kárárólLeirás. Szín és tarkítás szerint nagyon sokféle változatosságot mutat. Hollónál nagyobb, zömökebb ragadozó madár. Legállandóbb jegye az, hogy a csőr tövének viaszhártyája és a meztelen lábcsűdje sárga, orralyuka körtealakú, a szem csillaga szürke vagy barna; az evedző és kormánytollak szára fehér; a farkavége elvágott, a fark pedig tizenhét sötét rovott szalagot mutat. Néha inkább fehéret, néha barnát, néha feketést mutató madár. Csőre felső kávája ívesen hajló, élén kissé kiszélelt. Fészkét a legmagasabb bükk- vagy tölgyfákra rakja, fészekalja 3-4 tojás; ritkán fehér, legtöbbször világos alapon agyagos foltozattal és szeplőzéssel.
Élete módja. A hegységet és a síkot egyformán kedveli, télszakára tőlünk délibb vidékre vonúl; de enyhe teleken megmarad. Röpülése szép, úszó; kerengve pedig «kiő-kiő-» vijjogást hallatva, nagyon magasra röpül; kerengése igen szép és csavarosan viszen fölfelé. Lengén röpülve fölszedi a békát, gyíkot, szükségben még a mérges kígyót is; de hörcsök, vakondok, patkány, kis nyúl mellett főfő tápláléka mégis csak az egér; a mely csemegéből egyszeri jólakásra kell 20-30 darab is. Ezt az ő főeledelét lesve szerzi, leginkább úgy, hogy petrenczére, boglyára, karóra, száraz fára felkap és mozdulatlanúl ülve, éppen csak a fejét forgatva, kivárja az egeret. Ekkor szárnyat bontva lecsap és felszedi prédáját. Egérjárásos években a megtámadott tájra az ölyvek felgyülekeznek és ugyancsak lakmároznak. A hálóhelyek fái alatt ilyenkor százával hever a kiökrendezett egérszőr-gomolyag.
Ekkor jól tenné a gazda, hogy egeres tagjára ülőfákat állitana, hogy az ölyv letelepedhessen és lesbe állhasson. Embermagasságú, karvastagságú husáng, feljül keresztfával elégséges erre a czélra. Igy az ölyv a gazdának hasznos.
Igaz, ha fáczányosba veszi be magát, vagy oda, a hol a fogoly, a nyúl védve van, nagy kárt okoz.
Nálunk még bőven van.

Tovább a következő fejezetre
Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!

Egerészölyv Buteo buteo

Az egerészölyv az egyik legváltozatosabb színezetű madarunk. Ehhez hasonló világos változatok főként északi területeken élnek, de télen megjelennek a Kárpát-medencében is (FORRÁS)


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki!

  Név*

  Email cím*


  A vörös kánya – Milvus milvus

  A szirti sas – Aquila chrysaetos

  A barátkeselyű – Aegypius monachus

  Madarakról mindenkinek

  Egyszer hopp, másszor kopp – élethalálharc és hierarchia

  Madárvonulás Izraelben – Mad Migration לעוף עם הציפורים

  A kakaskodás ára – szirti sas kontra siketfajdok

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük